Uhvaćeno 5.005 osoba u radu 'na crno'

ljubuski.info

Federalna uprava za inspekcijske poslove započela je 14. listopada vršenje drugog ciklusa pojačanih inspekcijskih nadzora u 2019. godini s ciljem suzbijanja sive ekonomije u Federaciji Bosne i Hercegovine, a koji će trajati do kraja tekuće godine.

Pojačani inspekcijski nadzori vrše se na području svih deset županija Federacije Bosne i Hercegovine u suradnji s županijskim upravama za inspekcijske poslove, putem zajedničkih multidisciplinarnih timova koji kontroliraju zakonitost poslovanja gospodarskih subjekata u oblastima trgovine, turizma, rada, poljoprivrede, zdravstva, urbanizma i ekologije, saobraćaja, šumarstva, voda, veterinarstva, rudarstva, te termo i elektroenergetike.

Posebnost ovih aktivnosti, između ostalog, je i da se inspekcijski nadzori vrše u neradne dane i sate, odnosno tijekom vikenda i poslije redovnog radnog vremena. Fokus federalnih inspektora je, između ostalog, na provođenju Zakona o fiskalnim sustavima, Zakona o unutrašnjoj trgovini i drugih zakona koji se tiču trgovačko-ugostiteljske djelatnosti.

U razdoblju od 14. do 27. listopada, izvršeno je 899 inspekcijskih nadzora i 20 kontrolnih nadzora, sačinjeno 899 zapisnika, utvrđeno 547 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje 547 prekršajnih naloga s ukupnim financijskim učinkom u iznosu 765.960 KM. Također, utvrđen je iznos za naplatu od ukupno 2.599.422 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak, izrečeno je 77 upravnih mjera, od kojih se 32 odnose na mjere privremene zabrane rada (29 rješenja o zabrani rada fizičkom licu zbog neposjedovanja sanitarne knjižice, jedno rješenje o zabrani rada zbog neurednog vođenja trgovačke knjige, jedno rješenje o zabrani prometa nedeklarirane robe i jedno rješenje o zabrani rada zbog neispunjavanja minimalno tehničkih uvjeta). Od 318 kontroliranih gospodarskihsubjekata u pogledu primjene Zakona o fiskalnim sustavima, utvrđeno je da svi kontrolirani subjekti nadzora posjeduju fiskalni uređaj, a 41 subjekat nadzora nije izdavao fiskalne račune za prodate robe i izvršene usluge.

Tijekom prvog ciklusa pojačanih inspekcijskih nadzora koji je trajao od 18.3. do 21.7.2019. godine, izvršeno je 539 inspekcijskih nadzora i 100 kontrolnih nadzora, utvrđeno 3.230 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje prekršajnih naloga s ukupnim financijskim učinkom u iznosu 519.453 KM. Od upravnih mjera, 175 se odnosi na mjere privremene zabrane rada (114 rješenja o zabrani rada fizičkom licu - nedostatak sanitarne knjižice, 42 rješenja o zabrani prometovanja sadnog materijala, četiri rješenja o zabrani rada ugostiteljskom objektu, tri rješenja o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova, jedno1 rješenje o zabrani prometa namirnicama, dva rješenja o zabrani rada trgovine, tri rješenja o zabrani rada ćumurane - žežnice, jedno rješenje o zabrani rada zbog neispunjavanja minimalno tehničkih uslova, jedno rješenje o zabrani prometovanja građevinskih proizvoda, tri rješenja o zabrani rada pilane - pečaćenje, jedno rješenje o isključenju autobusa iz prometa zbog tehničke neispravnosti.

Od 1.803 kontrolirana gospodarska subjekta u pogledu primjene Zakona o fiskalnim sustavima, utvrđeno je da četiri (4) subjekta nadzora ne posjeduju fiskalni uređaj, a 248 subjekata nadzora nije izdavalo fiskalne račune za prodate robe i izvršene usluge.

U razdoblju od siječnja do rujna 2019. godine, Federalna uprava za inspekcijske poslove je, u suradnji s županijskim upravama za inspekcijske poslove, prema do sad pribavljenim podacima, evidentirala 5.005 osoba zatečenih na radu "nacrno".

Iz FUZIP-a podsjećaju javnost u FBiH da će drugi ciklus pojačanih inspekcijskih nadzora trajati do kraja tekuće godine, te ponovno pozivaju sve gospodarske subjekte nadzora u Federaciji BiH preispitati svoje poslovanje i blagovremeno ga uvesti u zakonske okvire, a kako ne bi bili predmetom represivnih inspekcijskih mjera, odnosno financijskog kažnjavanja.

Apeliraju na građane uočene nepravilnosti prijaviti na sljedeće kontakte FUZIP-a: na broj telefona 033 / 22 66 44, e-mailom info [at] fuzip.gov.ba ili poštom na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo.

Glas naroda

Šta je sa ovim na državnin jaslan što su u radnom odnosu a ne dolaze svaki dan na posa.

što je sa državnim službenicima kojima se ne uplaćuje godinama mirovinsko i zdravstveno osiguranje rade li i oni na crno , što je sa školama u gradu ljubuškom svaka je dužna oko milijun maraka poreza ,što se može provjeriti na listama poreznih ustanova , dali i oni rade na crno i kako nisu zatvoreni

Uhvaćeno 5.005 osoba u radu 'na crno'
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Sustav veza i poznanstava Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari