Kako riješiti problem zloporabe biračkih odbora

ljubuski.info

Birački odbori važe za najslabiju kariku izbornog lanca u BiH, a pred posljednje izbore uočeno je masovno odustajanje članova i to pred izborni dan, zbog čega nadležni planiraju povećati kazne onima koji se ubuduće odluče na taj korak.

To je jedan od ukupno 45 zaključka usvojenih na znanstvenoj konferenciji pod nazivom "Opći izbori - izazovi izbornog procesa", koju je organiziralo Središnje izborno povjerenstvo BiH.

Sveobuhvatne zaključke i preporuke objavio je ovih dana SIP na 140 stranica, a opći stav je, kao što se često može čuti, da je nužna veoma ozbiljna reforma izbornog zakonodavstva i povećanje kazni za kršenja odredbi Izbornog zakona BiH.

Zanimljive detalje, koji su istaknuti u publikaciji, iznio je ranije predsjednik SIP-a Branko Petrić. On je objavio kako je u vremenu od 24 do 36 sati pred opće izbore došlo do masovnog odustajanja članova i predsjednika biračkih odbora u nekim općinama skoro do kolapsa. Istakno je tada kako ima ozbiljnih indicija, što se i istražuje, da je to bilo usklađeno od strane nekih, s nekim ciljem koji se "da naslutiti", ne navodeći više detalja.

To pitanje je, s druge strane, dobilo dosta prostora u zaključcima. Sva izborna povjerenstva su, kako piše, dužne bilježiti članove biračkih odbora, koji, iz neopravdanih ili nepoznatih razloga, nisu sudjelovali u radu biračkog odbora na dan izbora, a radi mogućeg kažnjavanja.

Potrebno je povećati visinu naknada za rad u biračkom odboru, ali i promovirati taj rad kao častan i odgovoran posao. Treba razmotriti i propisivanje kazni za političke subjekte čiji kandidati odustanu od angažmana u biračkom odboru - navedeno je u zaključcima, gdje piše da i dalje treba inzistirati na novim tehnologijama u izbornom procesu te voditi računa o uvjetima u kojima rade odbori i točnosti Središnjeg biračkog popisa.

Glas naroda

Vrlo učinkovito i trenutno
Odseliti,što mladi i pametni i rade

Jednostavno riješiti
Uvesti elektronsko glasovanje.
Birališta zatvarate u 7 u 7 i 1 minut imate rezultate.
Samo je onda problem sto nema zaukruzivanja po zelji

Naši političari nisu za elektronsko glasanje kako će unda dobit izbore ako nemogu namišćat.

Pitajte mafiju sa humca kako se zloupotreba radi

Humčani sve parama rade

veljačanim niko ravan nije---pričajte vi šta oćete....tamo je udba najjača

Ako uvedu elektronsko glasanje onda je Zarkic pusing, zivijo rođo

Ih najbolje je bilo Kad smo kolegu zarkija kupili, a ponuda bila jaka Nije Moga rec necemo

Kako riješiti problem zloporabe biračkih odbora
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari