Izraelci nude posebnu elektranu za Aluminij

ljubuski.info

Predsjednik M.T. Abraham Grupacije iz Izraela Amir Gross Kabiri izrazio je očekivanje kako će Vlada Federacije BiH prihvatiti ponudu koju je njegova tvrtka dostavila zajedno s dva kineska giganta za pokretanje proizvodnje u mostarskom Aluminiju, čiji su pogoni isključeni s napajanja električne energije početkom srpnja zbog velikih dugova.

Naša grupa snažno vjeruje u budućnost aluminijske industrije u FBiH. Želimo odmah započeti s radom tvornice, ali i osigurati da Aluminij bude stabilan i konkurentan još mnogo godina, rekao je Kabiri u intervju za Dnevni list.

Konzultanti njegove M.T. Abraham Grupe više od dva mjeseca analizirali su stanje u posrnuloj mostarskoj tvrtco. Zajedno s partnerima China Machinery Engineering Corporation (CMEC) i China Nonferrous Metal Industry's Foreign Engineering & Construction Co., Ltd. (NFC) poslali su ponudu Vladi Federacije BiH kao pojedinačnom najvećem vlasniku.
Ponuda prikazuje dugoročnu mapu puta kako bi se Aluminiju osigurala stabilnost i konkurentan rad još mnogo godina, dodao je Kabiri.

Planovi izraelsko-kineske grupacije povezani su i s izgradnjom termoelektrane ili plinske elektrane snage 300-350 megawata koje bi Aluminiju osiguralo stabilnu opskrbu električne energije. U međuvremenu očekuju da bi Federacija BiH osigurala konkurentnu cijenu električne energije kako bi Aluminij mogao normalno raditi.
Bez ove potpore Vlade FBiH postojanje Aluminija nije održivo u bilo kojem tržišnom stanju. Vjerujemo da će odluka o Aluminiju, ako je već politička, biti ispravna za građane, rekao je Kabiri i naveo kako je u svijetu prosječna cijena struje za aluminijsku industriju iznosi 27 eura po megavatsatu.

Predsjednik M.T. Abraham Grupacije naveo je kako bi za pokretanje Aluminija trebalo izdvojiti 50 milijuna eura, te da bi trebale dvije godine kako bi se svih 256 ćelija stavilo u pogonu. Predviđeno je dodatno ulaganje od 160 milijuna eura kako bi se povećali proizvodni kapaciteti i poboljšali uvjeti u trenutačnim pogonima.

Aluminij je prestao s radom kada su dugovanja premašila 200 milijuna eura, što vlasnik MT Abraham Grupacije ne vidi kao problem.

Vlasti u Federaciji BiH ranije su upozorile kako neće poduprijeti subvencioniranje cijene električne energije.

Mostarski Aluminij prestao je s radom 10. srpnja zbog visokih dugovanja, uglavnom za električnu energiju. Uz Vladu Federacije BiH koja je najveći pojedinačni suvlasnik 44 % posto dionica, mali dioničari radnici imaju još toliki udjel, dok je Vlada RH suvlasnik 12 posto Aluminija.

HINA

Glas naroda

Ako ovo vlada tj HDZ i SDA odbiju oni su glavni krivci za propast 1000-2000 radnih mjesta u Hercegovini!

E neće naši političari tako nego Kinezi i Izraelci moraju kupovat struju po 80 eura po megavatu.

I uz to Kinezi i Izrael moraju glasat ze ADZ pa će bit eletrike.

Izraelci i Kinezi neka termoelektranu grade u Izraelu odnosno u Kini. Graditi termoelektranu u Mostaru je van pameti. Je li treba da se gušimo u smogu?

Jesti vi čuli za plinsku elektranu? Termo na ugalj svakako ne mogu tu ni praviti....

Neće oni tamo,sveta zemlja nesmije da se zagađuje,zato smo mi Balkanci tu,da trpimo tuđa [ * neprimjereno * ] i da nsm uzimaju naše novce ispred nosa!
Koji kura.c radi naša vlada?
Zašto ona ne pravi novu elektranu 8 ne pokrene Aluminij?
Šta mislite,da nije isplativo?!
Kako se ponašaju prema ljudima u Palestini (šta je od nje ) ostalo,dobro će bit ako BiH marke vidi od ovih likova!
Hoće oni da pomognu FBiH,ne rade to zbog profita daaaaaašštaaa.....

radite šta hoćete samo ne dirajte rijeke i okanite se ćumura

Sve zavisi koliko Kinezi i Izraelci nude ispod stola.

ovo se zove uništimo neretvu

Izraelci nude posebnu elektranu za Aluminij
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari