Kod preminulog Mostarca ipak potvrđen H1N1

Konačnim testom u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, Biljana Jandrić, glasnogovornica ovog centra, potvrdila je da je 40-godišnji Mostarac R.G., koji je preminuo sinoć, prva žrtva H1N1 u BiH.

Trenutno je u KCUS-u hospitalizirano četvoro pacijenata oboljelih od nove gripe i jedna djevojčica za koju se čekaju rezultati testiranja, a kod koje postoji sumnja na ovo oboljenje.

Prema riječima glasnogovornice KCUS-a, do sada je obavljeno preko 250 provjera, od koji je kod 121 pacijenta nalaz bio pozitvan na virus H1N1.

Kako je kazala Jandrić, u posljednjih 15 dana primljen je najveći broj pacijenata oboljelih od H1N1 u KCuS.

Liječnici upućuju pacijente izbjegavati gužve i prvo se javiti svome liječniku – po mogućnosti telefonom. Savjetuju sve one koji su prehlađeni ostati kod kuće, da uzimaju antipiretike i vitamine.

Također, osobe koje su oboljele od nove gripe trebale bi nostiti maske kako ne bi zarazile druge. Obvezno je i češće pranje ruku. Temperature, koje su za ovo doba godine visoke, izrazito doprinose širenju bacila.

Terapija koja se koristi za ovu gripu jesu lijekovi Tamiflu, kojih, navodno ima dovoljno. Prilikom možebitne kuovine lijeka Tamiflu, svakako provjerite rok trajanja, budući da postoji pošiljka lijeka kojoj je istekao rok trajanja.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari