Obavijest o Napretkovom kalendaru za 2020.

ljubuski.info

Dragi ljudi dobre volje
Na dobro vam došao Božić,
Prvomučenik sv. Stjepan i
bilo blagoslovljeno mlado ljeto!

Bliži se Božić. Prvomučenik sv. Stjepan i 75. obljetnica od završetka Drugog svjetskog rata. Hrvatski katolici Božiću odavno daruju svoje srce, ali i svoje svece.

Naši katolici u Crkvenoj godini prepoznaju mnogo vjerskog, hrvatskoga, našega, svoga i Božjega.

Prvomučenik hercegovačkog podneblja je sv. Venancije, prema Hrvatskoj enciklopediji, biskup u Delminiju (danas Tomislavgrad) širio kršćanstvo po neretvanskom kraju i u Panoniji; stradao za cara Aurelijana 259.

Fratri u Hercegovini su moralna okosnica već blizu osam stoljeća. To su postali svojim životom i svjedočenjem. "Broj mučenika, prema zapisu fra Petra Bakule, ubijenih od Turaka, najprije u Bosni a zatim u Hercegovini, tako je velik, da bi nam trebao registar samoga Boga koji ih je okrunio, da saznamo za sve. Dok oni koje mi znamo sačinjavaju najmanji dio ubijenih na tisuće barbarskih načina za svetu vjeru".

U Drugom svjetskom ratu partizani su ubili 66 hercegovačkih fratara, 14 članova dijecezanskog klera, jednu časnu sestru franjevku i oko 17.500 ostalih katolika. Obilježavajući 75. godišnjicu Drugog svjetskog rata, sjećamo se svih žrtava.

Za naš hrvatski i katolički puk na ovim prostorima križ i Krist bijahu jedino utočište u svim onim teškim vremenima i stoljećima kad samo junak i mučenik mogahu opstati ovdje. Naši fratri bijahu jedini kulturni element, jedini svjesni ostaci kraljevske Bosne i Hercegove zemlje. Oni su na širokim prostorima sačuvali katoličke i hrvatske ostatke ostataka. Franjevci su krvavim slovima pisali povijest, a na kamenom križu iznad nje natpis za vjeru i domovinu.

Kalendar za 2020. ilustriran je minijaturama Julija Klovića (1498.-1578.).

Na stranicama četrnaest lisnog Kalendara za 2020. ispisano je dosta podataka o stradanjima u Hercegovini.

Cijena kalendara i ove godine je samo 5 KM, odnosno 20 kuna, 5 USA $, 5 eura + poštarina.

Prihodima od ovog Kalendara pomažete školovanju naše mladeži.

Kalendar za 2020. možete naručiti pismeno na adresi: HKD Napredak Mostar, - Kneza Mihovila V. Humskog - bivša Liska, br. 2 - 88000 Mostar, p. p. 17 - ili posredstvom e-maila: nikic.andrija [at] tel.net.ba.

Rado očekuje Vaše narudžbe, te za svaki prilog zahvaljuje i pozdravlja - Prof. dr. fra Andrija Nikić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i HKD Napredak sa sjedištem u Mostaru.

Glas naroda

Nisam zainteresiran

Ko tebe pita jesi li zainteresiran.?

Koga briga za vaš kalendar. Dosadni ste.

Obavijest o Napretkovom kalendaru za 2020.
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari