Bosnu i Hercegovinu napustila polovica stanovništva

ljubuski.info

Prema posljednjem izvješću Svjetske banke pod nazivom "Migracije i odljev mozgova u Europi i središnjoj Aziji" Bosnu i Hercegovinu je do sada napustilo gotovo polovica stanovništva, odnosno 49,5 posto.

To znači kako polovica građana rođenih u BiH, sada živi izvan nje.

Na drugom mjestu u Europi je Albanija s 39,8 posto, dok je Sjeverna Makedonija na četvrtom - četvrtina Makedonaca (25,7 posto) rođenih u državi sada živi izvan nje.

Hrvatsku je napustila petina stanovništva (21,9 posto) i nakon Malte, ima najveću stopu emigracije u EUropskoj uniji.

I Crnu Goru je napustila petina stanovništva.

Za Srbiju i Kosovo nema podataka, navodi Al Jazeera Balkans.

Odlazak visokokvalificiranih radnika

Stope iseljavanja visokokvalificiranih radnika posebno su visoke u nekim zemljama Balkana i istočne Europe, u kojima je niži dohodak.

U izvješću stoji kako visokokvalificirane osobe čine 55 posto ukupnog broja iseljenika iz BiH, više od 40 posto u Armeniji i Latviji, a skoro 40 posto u Albaniji, Kazahstanu, Moldaviji, Sjevernoj Makedoniji i Rumunjskoj.

Razni čimbenici utječu na odljev mozgova iz ovih država. Pored viših primanja, tu su i prilike za stručno usavršavanje i obuku, bolja budućnost za članove obitelji (kao što su mogućnosti za školovanje djece), te bolji životni i radni uvjeti.

Blizina i preferencijalni pristup tržištima rada Europske unije, kao i brojna dijaspora znatno smanjuje troškove emigracije.

Dugotrajna emigracija visokobrazovanih radnika ostavlja dugotrajne negativne posljedice na države koje napuštaju. Odljev mozgova često je simptom, a ne uzrok loše ekonomije države, stoji u izvješću.

Zapadni Balkan je posebno značajan 'izvoznik ljudskih resursa' u polju zdravstvenih radnika, kojih nedostaje u većini država Europske unije.

Glas naroda

Šta će biti poslije Nove godine kad Bosanci stiču pravo na odlazak

Ne bježi pčela od meda već od jada a ima ljudi koji žive kao svjetioničari

Jadan li je narod koji se nada BIH penziji.

Tko je doživi neće biti para da se isplati

Ostaju jake snage HDZa SDA I SDS pa neka se [ * neprimjereno * ]

Opet smo u nečemu na prvom mistu hvala ti dobročinitelju.

Godina dana prošla od izbora vlast nije formirana. SAD i EU moraju iz političkog života u BiH eliminirat Izetbegovića, Komšića, Čovića, Dodika, Đžaferovića i njima slične jer uništavaju narod.

Dok je vako dobro je,a bit će gore.

Neće svakomu, zna se kume mi imamo rezervne položaje u matičnoj domovini kod vase.

Imali smo najveći rat u evropi sad imamo kakav takav mir cijenite to. Bosna i Hercegovina je više etno narodna država ne izazivajte od etno države etnu vulkan za novi ratni plamen malo fali zato se ne igrajte iskrama jer mir je najveći kapital.

vlast je nepotrebna imamo nacionalne stranke kojim medi i koje kradu narode
njima treba mir da se napasu i pobjegnu van uživat a narod nek traži pravdu i kruv

Dragi moj pošteni narode da vam je netko rekao devedeset druge godine da ćemo se masovno iseljavati šta bi tada poduzeli

A ništa jer tek poslije rata se čović krizmao i učlanio u kradeze nije ga nigdje bilo osim u izbjeglištvu u makarskoj

Ja u to ne vjerujem, Dragan je prvoborac, od prvog do zadnjeg dana

Jeli iko čuja da je neko otiša što je bija u HDZ-u

Je onaj iz Gospića bio šef HDZ grada Gospića .i kad se Milinović oteo središnjici on popusiio i otisak u Irsku i tamo radi u skladištu

Ivan veterinar sta je bija radija u opcini pa u starackom,njegovi ga iz stranke navukli na tanak led,virova in,otisa covik u irsku,a ovi idalje neke malverzacije rade priko cuvala,

Samo se vi selite,perite tudje [ * neprimjereno * ] za šoldu više. Čistite klozete tamo umjesto G O V A N A teče med. Jadnici ako niste ovdje htjeli raditi kako ce te gore.

Bolje čistit g.ovna i imat plaću,4 tjedna godišnjeg plus praznici,zdravstveno osiguranje nego radit u go.vana i radit za g-ovna robovlasnička i uhljebska

I nema policije lohopovske

E moj "Ljubušak," nemaš ti pojma.Da znaš koliko se ovdje(u Njemačkoj) malo radi ne bi tako pisao.Evo ja pišem a od 7 mi ide vrime).Prošla su vrimena čišćenja WC-ova,sada i Hrvati rade bolje poslove.A kad sjednu na račun 2800,(to je tvoja godišnja plaća),osjetiš da nisi džabe došao sa 55 ljeta i još mirovina za 8-9 godina staža 700 (kao tvoje 4 sa 40 godina staža),nije loše zar ne.

Malo sam upalio klimu u kombiju,prohladno ovdje kod Munchena.

Malo sam upalio klimu u busu,
prohladno ovdje kod Munchena.

Za ljubusaka
Pzametniji si kad sutis
Zna se tko se moze zaposliti u tvom ljubuskom
Zato ne kaki i ne baljeezkaj svasta

Zamisli tolisni mu je mozak kad moze pisati ovakve komentare. Kao da netko od radosti ide vani..

Sretan sam što su mi djeca u Njemačkoj nažalost to je tako da dožive moju sudbinu 370 maraka mirovine

Za posao u Ljubuškoj policiji trebao sam platiti 5000 DEM(njemačkih marka). Nisam htio i otišao sam vani. Nije mi žao isto bi napravio i danas. Ljubuški je korumpiran grad to je žalosno za mlade ljude jer nemaju nikakvu budućnost.

Ljubuški je općina koja nema ni 20000 stanovnika zahvaljujući Nevenku Barbariću. Sljedeći izbori u Ljubuškom su ključni i imamo dvije opcije Nevenko iseljavanje i propast ili PROMJENA NA BOLJE BEZ HDZ-A.

Mate Boban je od Ljubuških muslimana napravio bogate ljude (naravno da to nije želio) tako će i Nevenko Barbarić napraviti bogatim iseljene Ljubušake život brzo prolazi vjerujte

Ima Boga vidjecemo se za deset godina

Prolazim Ljubuškim prazan nema ljudi. Centar grada tužan, duvanjska u mraku a Lučićeva zgrada prazna i u mraku. To je Ljubuški prije pola sata. JADNO.

Ovaj [ * neprimjereno * ] iz Vitine upropastio je općinu do kraja.Pa Nevenko je Vitinu cijelu iselio.

Pa jeste bezobrazni vi i vaš portal! Ja napišem komentar ovom iznad " ljubušaku" što bezobrazno piše i ponižava ljude i vi mi ga obrišete a njegov ostavite. Nek vas je sram i stid!1

A zasto bi netko brisao komentar- nisi pročitao Upozorenje vezano za komentare .Napisao sam istinu. Malo je onih kojima je upala sjekira u med u Njemačkoj ( osobno poznam obitelji koje se nisu mogle nositi sa „luksuzon „ na lizing " pa je sve otišlo vragu ) Pojedinci odu 3 mjeseca i vrate se sa bjesnim autom koje je naravo unajmljeno kao eto on zaradio, ali ja znam da vi nemate pojma sta je bruto a sta neto plaća, pa tako svi kažete ima 2800 eura jeste ali bruto kada vam odbiju porez ( ovisno o klasi ) ostajete na onom sto i ja sam imam ovdje kod svoje kuce , ali razlika u tome jeste da ja svoje račune mogu platiti , a vama treba je dvije plaće da podmirite za stan i ostalo . Toliko o vašem luksuzu. Ljepa moja Hercegovina, svoj na svome . Samo vi pričajte bajke, odete na 5 godina i onda se vratite jer cekate tu njemačku mirovinu od 100 Eura za to vrijeme boravaka u Njemačkoj. Samo vi ostanite gore i radite Mini Job DODATO DA SI MOŽETE KUPITI NEŠTO ZA POJEST U LIDLU I ROBE U C ˛& A.

mate boban je kocka u joke a barbarić u dene sve je isto i isto će završit

Nevenko Barbarić je grobar Ljubuškog.Grad je uništen.

Iseljeni Hrvati poslali lani u Hrvatsku 18 milijardi kuna a Plenković se šepuri s rezultatima Bože sačuvaj

Bosnu i Hercegovinu napustila polovica stanovništva
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari