Do 2022. Mostar će autocestom biti spojen s Ljubuškim

ljubuski.info

Europska investicijska banka (EIB) i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) spremne su nastaviti kreditiranje izgradnje autoceste na koridoru Vc kako bi se Hercegovina sjeverno od Mostara povezala s Bosnom iznimno zahtjevnom dionicom, koja podrazumijeva i izgradnju tunela kroz planinu Prenj u dužini od 12 kilometara.

Resorni ministar prometa i veza Federacije BiH Denis Lasić ističe kako konačno dolazi do realizacije projekata oko kojih se radilo više godina.

Očekujemo realizaciju planova koji su strateški važni. Trenutačno izvodimo pripremne i glavne radove na izgradnji autoceste u dužini od 18,3 kilometra na području Hercegovine, na dionicama Buna - Počitelj i Počitelj - Zvirovići. Očekuje se da će radovi biti završeni u ugovorenom roku, rekao je Lasić.

Od Bune prema Počitelju radovi su već u poodmakloj fazi. Eksproprijacija za ovu dionicu završena je i dobivena je građevinska dozvola. Iako je datum početka radova bio 3. kolovoza prošle godine, izvođač radova Hering iz Širokog Brijega uveden je na gradilište dvadesetak dana kasnije za dio lokacije koji se nalazi u općini Čapljina, a nešto malo kasnije i za dio trase koja se nalazi na području Grada Mostara. Nakon uklanjanja površinskog sloja na većem dijelu trase izvođač je započeo s iskopavanjem na više položaja, uglavnom u visokim rezovima i izvođenju nasipa. Zajedno s radovima na uređenju, izvođač radova počeo je s radovima na objektima nadvožnjaka.

Radovi se izvode neometano i u skladu s planovima izgradnje, navodi Lasić. Prema ugovoru, radovi na ovoj dionici trebali bi biti gotovi za tri i pol godine, odnosno okončani početkom 2022. Zajedno s tom dionicom dugom 7,2 kilometra, započeli su i radovi na poddionici Počitelj - Zvirovići, navodi ministar Lasić. Radi se o poddionici u dužini od 11,1 kilometra. Ova dionica nadovezuje se na već izgrađenu dionicu Međugorje - Bijača koja je jedino u funkciji na području Hercegovine. Za ovu dionicu potpisani su ugovori za cestu bez mosta s China State Construction Engineering Corporation Ltd, vrijednosti ugovora 56,5 milijuna eura, te sam most Počitelj koju je dobio konzorcij JV AzVirt L.L.C, Sinohydro Corporation Ltd. i PowerChina RoadBridge Group Co. Ltd., vrijednost ugovora 28,1 milijun eura. Trenutačno se na mostu izvode pripremni radovi i uređuje se gradilište na ovoj dionici.

Razminiranje terena

Na pet dionica na području Mostara i sjeverno prema granici s Bosnom provode se pripreme.
Trenutačno su u pripremi projekti izgradnje autoceste u dužini od 52,7 km na području Hercegovine na pet dionica, s nepovoljnim terenom i objektima, stoga je nužna potpora državne razine vlasti, naveo je Lasić.

U pitanju su, prije svega, dionica tunela Prenj u dužini od 12 kilometara, zatim prema Mostaru sjever u dužini od 11,5 km te poddionica Mostar sjever - Mostar jug od 15,4 kilometra te dionica Mostar jug - Buna duga 8,6 kilometara te posljednja tunel Kvanj - Buna u dužini od 5,2 kilometra. Najbliže izgradnji su dionice na prilazu Mostaru prema Buni, odnosno tunelu Kvanj. Zajmove su osigurale EIB i EBRD. Poseban problem na dionici tunel Kvanj - Buna predstavlja proces razminiranja tla. Dosad je uspješno okončano 95% radova razminiranja. Najviše prijepora dosad je bilo glede izgradnje poddionice Mostar sjever - Mostar jug koja je duga 15,4 kilometra. Na tom dijelu u tijeku su aktivnosti na osiguranju najpovoljnijeg izvora financiranja za realizaciju ovog projekta. Završen je idejni projekt i u tijeku su dodatna istraživanja i bušenja tla za kompletiranje glavnog projekta. U pripremi je, također, projektni zadatak za izradu studije utjecaja na okoliš, navodi ministar Lasić. Sam tunel Kvanj, u dužini od 8,6 kilometara, financira se zajmom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). U tome dijelu završen je idejni projekt. U pripremi je projektni zadatak za izradu glavnog projekta. U tijeku je pribavljanje prethodnih suglasnosti za urbanističku suglasnost, a Grad Mostar provodi postupak eksproprijacije.

Večernji list

Glas naroda

Nikakva korist nama od toga.Nije s Ljubuškim nego s Bijačom.Više kilometara ima dok dođeš do autopta i siđeš s njega u Mostaru nego takozvana cesta Ljubuški-Mostar koja je uostalom najprometnija u BiH i koju su hadezeovci uništili i samo jamljaju pare na njoj

Ljubuški-Mostar..
..97 kilometara...Sarajevska posla.Bitno je da je Blagaj blizu Auto ceste.Bit će jahgnjetine.Još malo hljeba i kahvoda,suhper.

Denis Lasić ?

I tom cestom Ce vozit mali zeleni vanzemaljci

Naslov me natjera da čitam, kad ono ništa.Novinari, pasite travu.

Gavrane jesi uteka u Njemačku?

rok je 2050 godine

za koga grade autoput kad je pola naroda odselilo a tek smo počeli selit!

Nas petero se pakujemo za Božić pravac njemačka prijatelji su našli stan i posa auto put nam netriba.

Do 2022. Mostar će autocestom biti spojen s Ljubuškim
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Sustav veza i poznanstava Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari