Rekordni rezultati po broju inspekcijskih nadzora

ljubuski.info

Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUIP) na tiskovnoj konferenciji je predstavila rezultate svoga rada u prvih devet mjeseci ove godine. Kako je istaknuto, Uprava je ove godine ostvarila rekordan rezultat po broju inspekcijskih nadzora te je najavljen nastavak borbe protiv sivog gospodarstva.

Anis Ajdinović, direktor Uprave, naveo je kako su, samo u protekle četiri godine, kao kontrolno tijelo, imali katastrofalne podatake u pogledu gospodarstva i njegova oporavak, dok je stanje danas znatno bolje.
Mi smo u ovoj godini postigli rekordan rezultat u smislu broja inspekcijskih pregleda. U prvih devet mjeseci, obavili smo 111.212 inspekcijskih nadzora, od čega 9.313 otpada na unutarnju kontrolu. Svaki od naših inspektora se hrabro upustio u borbu protiv sivog gospodarstva. Od nevedenog broja, 101.999 kontrola otpada na nadzor prekograničnog prometa. U našem radu, nulti prioritet je zaštita zdravlja stanoništva, broj dva je borba protiv sivog gospodarstva i neformalnog tržišta, a pod tri postupanje u incidentnim i akcidentnim situacijama, naveo je Ajdinović te pojasnio kako borba protiv sivog gospodarstva podrazumijeva borbu protiv njena tri glavna pojavna oblika: neizdavanja fiskalnih računa, evindentiranja i suzbijanja rada na crno te suzbijanja nezakonitog prometa robe.

Nažalost, svjedoci smo bili da mnogi od gospodarskiih subjekata nisu poštivali propise, tako da smo imali i represivni, ali i korektivni i preventivni karakter akcija. Uzimajući u obzir represivni dio, imali smo 3.891 pokrenuti prekršajni postupak, kod 1.849 subjekata smo izrekli preventivne mjere, donijeli rješenja o otklanjanju nedostataka, a kada je riječ o pojačanim inspekcijskim akcijama, pokrenuli smo 3.230 prekršajnih postupaka. Nadalje, u ovih devet mjeseci smo u 175 slučajeva smo izrekli mjere zabrane rada, podaci su koje je iznio Ajdinović te je zahvalio Poreznoj upravi FBiH i županijskim upravama na multidisciplinarnim pristupima.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove najavili su i nastavak evidentiranja prodaje robe sumnjive kvalitete, neovlaštene prodaje robe i usluga te će suzbijati promet visokotarifne robe. S tim u svezi, u pripremi su nove akcije na suzbijanjz sivog gospodarstva a s ciljem oduzimanja visokotarifne robe. Federalni tržišni inspektori su u prvih osam mjeseci ove godine izvršili 1.594 nadzora, a izdano je 1.415 prekršajnih naloga u visini višoj od dva milijuna KM. U suradnji sa županijskim inspekcijama, Uprava je u navedenom periodu evidentirala 4.055 radnika koji su radili na crno. S tim u vezi, inspektori su od 14. listopada pokrenuli akciju evidentiranja neprijavljenih radnika, koja će trajati do 22. prosinca.

Jedan od temeljnih zadaća svake inspekcije je zaštita javnog interesa. No, jedna specifična stvar tržišne inspekcije je zaštita potrošača. Mi smo u ovom periodu primili više od 1.000 zahtjeva da zaštitimo potrošače, gdje se radilo o opravdanim reklamacijama. Kada su u pitanju oblasti na koje dobivamo protužbe, to su obuća, odjeća, mobilni aparati, tehnika… Na svaku prijavu koju dobijemo trudimo se reagirati što hitnije, iako imamo malo tržišnih inspektora, njih otprilike 14 pokriva deset županija, dodao je Elmir Ramić, glavni federalni tržišni inspektor, koji je ocijenio da je Zakon o zaštiti potrošača manjkav i nedorečen kada je riječ o opravdanoj reklamaciji potrošača.

Dnevni list

Glas naroda

Eto para kazne i to što dijaspora pošalje to su jedine pare od čega država živi.

ukesalo se,bit će za vila,limuzina,glasova i uhljeba

A čime se falite,
koliko ste radni mjesta zatvorili time se falite,
a koliko ste ih otvorili,dočepali se pozicija po političkoj i udri po narodu.Pa svugdje u svjetu ima crna ekonomija.bitno je da većina love ostane u toj državi a kod nas ostaje 100% jer su plaće mizerne.
Prvo treba uvasti reda u Državne ustanove pa onda u privatni sektor e tada neće biti potrebne inspekcije jer će poduzetnik i njegov radnik štititi Državu.
PROPALI- poduzetnik radi Državni nesposobnjaković-a.

Kad privatne firme sve zatvore oćeteli unda po općinan tamo i ima triput više nego triba.

Sve je to okay.. Pitanje građana je, tko ce nas zaštiti od neradnika u javnom sektoru? Koja ustanova ce raditi analizu efikasnosti, efektivnodti i produktivnosti uhjjeba? Do kada cemo placati glasačko tijelo srranaka? Kada će nersdnici u javnom sektoru dobiti otkaz?

Rekordni rezultati po broju inspekcijskih nadzora
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari