Hercegovina je zemlja stećaka

ljubuski.info

Simpozij "Stećci u 21. stoljeću - nove spoznaje i mogućnosti interpretacije" održan je u organizaciji Studija povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Uvodno predavanje održao će pročelnik Studija povijesti umjetnosti doc. dr. sc. Damir Zorić o temi Perspektive novih pogleda i tumačenja stećaka.
Stećci su prije nekoliko godina dobili svoju međunarodnu zaštitu najvišeg mogućeg ranga i to im na neki način najviše jamči budućnost, kazao je Zorić te dodao kako spoznaja o stećcima ne bilo kada stručnjaci ne bi konstantno istraživali i razmjenjivali svoja iskustva.

Prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru doc. dr. sc. Marko Odak je istaknuo kako je poslanje fakulteta da bude predvodnik u izgradnji društva znanja, ali i da brine o očuvanju i promicanju povijesnoga i kulturnog nasljeđa društvene zajednice kojoj
pripada.
Stoga nam je ova tema koja brine o povijesnom i kulturnom nasljeđu kao i Studij povijesti umjetnosti od velikog značaja. Bit će nam jako drago ako radove s današnjeg simpozija pošaljete za naše znanstvene časopise kao i radove koji budu inicirani današnjim simpozijem, rekao je Odak.

Sudionici na simpoziju dolaze iz Republike Hrvatske, Srbije, Crna gore i Bosne i Hercegovine.
Smatram da se stećke kao jedinstvenu pojavu srednjovjekovnog nasljeđa ovih područja treba sagledavati kao cjelinu, jer to i jesu. U Hercegovini je poželjno razgovarati o stećcima, ona je zemlja stećaka. Ovdje su jedne od najvećih, najljepših nekropola uopće i mislim da je Mostar dobro mjesto da se ljudi ovdje okupljaju i razmjenjuju svoja iskustva, objasnio je Zorić.

Smatra se kako je ranije bilo i preko 100.000 stećaka, ali su neki uništeni te ih trenutno ima oko 70.000 od kojih je najveći dio u Bosni i Hercegovini.

Glas naroda

Tako je zemlja stecaka u Hercegovini ce ostat samo stećci i HDZ

isfrezanog krša,napuštenog smilja i betona

Hercegovina je zemlja stećaka
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari