Ministar pravde BiH Josip Grubeša o oštrijim kaznama za najteže zločine

ljubuski.info

Mi u BiH imamo pored sebe takve ljude koji su spremni učiniti ovakva monstruozna djela te sam iz tog razloga kolegama koji su članovi radne grupe za harmonizaciju zakona o BiH predložio da tražimo model kako ćemo pooštriti kazne za počinitelje ovakvih djela, kazao je ministar pravde BiH Josip Grubeša na konferenciji za medije održanoj u Mostaru.

Naime, Grubeša je, potaknut ubojstvom Lane Bijedić pokrenuo inicijativu za izmjenom zakonodavnog okvira odnosno Kaznenog zakona u BiH, no, kako je i sam istaknuo, bez konkretnih prijedloga.
Nismo dali prijedlog da te kazne budu doživotne, niti da to budu smrtne kazne, dali smo samo inicijativu članovima u radnoj skupini koja je sastavljena od predstavnika svih institucija relevantnih za pitanje zakonodavstva da pronađu najbolje moguće rješenje, a sve u cilju da u budućnosti bude što manje ovakvih kaznenih djela, kazao je Grubeša.

Na upit novinara kad bi se to moglo dogoditi, obzirom da u BiH trenutno nije ni formirana vlast na razini države, ministar pravde je poručio kako se nada da će ta nova vlast biti forimaran što skorije i da će moći krenuti u donošenje i ovih i ostalih zakona.

Također, poručio je novinarima da je na njima da prate i budu kotačić koji će pokretati pozitivne promjene u bh društvu.

Govoreći o mogućnosti pokretanja ovakve inicijative ranije, Grubeša je kazao kako se nada da će predstavnici entitetskih ministarstava pravde koji rade u radnoj skupini prihvatiti inicijativu i svojim ministrima to predložiti.
Kad govorimo o dinamici donošenja zakona i je li to uopće moguće ili ne, ja vjerujem da je moguće, i ne trebamo čekati da se dogodi ovako neko teško zlodjelo da bi mi reagirali. Nažalost ovo nam je prigoda da sada javnost bude na strani donošenja zakona i da ubrza sve one koji su u procesu donošenja takvih rješenja, istaknuo je ministar.

Istaknuo je kako su i ranije u njegovom ministarstvu razmišljali o pooštrenju kaznenih djela te kako smatra da BiH ima dobru kaznenu politiku, no da je problem na sudovima koji kazne izriču bliže zakonskom minimumu nego maksimumu.
Često se u narodu kaže 'Ja ću iz zatvora ikad, on iz zemlje nikad'. Mislim da mi trebamo zaustaviti takva promišljanja i da BiH ne treba biti nikakav El Dorado za kriminalce, nego da moramo tražiti da ljudi u BiH bolje, kvalitetnije i sigurnije žive, zaključio je.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari