Svibanjske kiše krivac za lošu pčelarsku sezonu

ljubuski.info

Za razliku od prošle, 2019. godina hercegovačkim pčelarima nije donijela dobre rezultate. Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, odnosno kišnog razdoblja u svibnju i naglog porasta temperatura u lipnju, prinosi nisu ni blizu očekivanja.

Nešto lošiju pčelarsku sezonu pamtit će i ljubuški pčelar Ante Bošnjak.

Priprema pčela za zimovanje

Bilo je godina kada sam po košnici imao i do 30 kilograma meda, a u ovoj sam dobio oko 12 do 15. Nije sjajno, no ne smijemo se obeshrabriti. Valja pripremiti pčele za zimu i osigurati im od 10 do 15 kilograma hrane do proljeća. To je jedan od važnijih pčelarskih zadataka, kazao je Bošnjak.

On se pčelarstvom bavi preko 30 godina te raspolaže s 300 proizvodnih i 150 pomoćnih košnica. Rado ga posjećuju brojni kupci, kojima je kvaliteta meda na prvom mjestu.
Često me ljudi pitaju kako razlikovati pravi med od onog koji, često, prodavači prodaju na ulici. Najsigurnije je, dakako, med odnijeti na laboratorijsku analizu, a moj savjet je - kupujte med na kućnom pragu iskusnih pčelara, naglasio je Bošnjak.

Kupci, oprez!

Pitali smo ga i po kojoj se cijeni prodaje domaći med, kao i onaj koji nema dodir s pčelama.
Ovisno o pčelaru, cijene su otprilike od 15 do 20 KM po kilogramu. Lažni med ide po dosta nižoj cijeni, a zbog lošije sezone bit će ga, vjerojatno, još više. Budite oprezni, jer kupnjom ovakvih proizvoda dovodite u pitanje svoje zdravlje, upozorio je naš sugovornik.

Na svu sreću, poručio je za kraj, sve više se budi svijest građana o važnosti kupovine domaćih proizvoda. Osim što povoljno utječe na kvalitetu zdravstvenog sustava, služi i kao podrška lokalnim proizvođačima.

Antonela Marinović Musa | Dnevni list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari