Studenti - okvir za mandat

Temeljem nedavno objavljenih rezultata natječaja za dodjelu općinskih "stipendija", na našu adresu je stigla reakcija ljubuških studenata, koju objavljujemo u cijelosti:

Svi kojima je stalo do budućnosti zajednice u kojoj žive trebali bi znati da posebnu pozornost treba posvetiti studentskoj populaciji jer su oni naša snaga i budućnost. To kažu i svi političari koji iole nauče govoriti ili barem čitati s papira napisani govor.

Na žalost, takvi samo kažu, „izražavaju zabrinutost“, „drže“ kako je to vitalno i fundamentalno (ovo potonje oni za nijansu pismeniji) a kada treba rečeno primijeniti u praksi –šipak( izvorni hercegovački)! Za njih su to samo floskule za koje im je netko rekao da je dobro to spomenuti.

Elem, nedavno je završen natječaj za dodjelu studentskih „stipendija“ ljubuškim studentima i dakako da bi to bila, za promjenu, dobra vijest da i ta priča nema upitnu pozadinu.

Naime,aktualni načelnik Barbarić je 2004.godine predstavljajući svoj program za tadašnje predstojeće izbore na javnoj tribini u Klobuku između ostaloga najavio i „vraćanje kredita studentima“ koje je njegov prethodnik ukinuo. Zaista zanimljiva izjava:

  • prvo, u toj izjavi pojam „vraćanja“ je vrlo upitan jer stječe se dojam da je neka druga politička opcija bila na vlasti(op.a.što bi graničilo s čudom) kada su ti „krediti“ ukinuti a ne jedna te ista stranka(zamislite HDZ BiH !)čiji je član dakako i Barbarić, tim više izjava je licemjerna kada znamo da je i on bio jedan od članova Općinskog vijeća u to vrijeme stoga je itekako bio dio politike koja je dotične kredite mogla davati ili ukidati kako im drago!
  • Drugo, „krediti“? Jednokratna potpora ili pomoć od 500 KM za cijelu godinu nazvana je kreditom što se ne može tumačiti drugačije do pokušajem manipulacije javnošću.

Kakogod, od obećanja i programa u prve dvije godine mandata- ništa!

Prvi natječaj bio je raspisan potkraj 2006. godine a potpore su se dodjeljivale početkom 2007. godine. Dobro se sjećamo našeg Proglasa kojim smo izrazili svoje nezadovoljstvo i reagirali na mnogobrojne nedostatke samog natječaja:

-potpuno je zanemaren kriterij redovnosti što je u prvi plan „guralo“ studente nižih godina i dovelo do situacija da lakše dobiva potporu student prve godine sa jednim položenim ispitom (recimo četvorkom) nego, primjerice, apsolvent elektrotehnike sa nešto nižim prosjekom. Dakle, više se vrednuje onaj tko ima jedan ispit nego onaj tko ih je položio trideset ili više. Izgleda da se tvorci natječaja nisu previše zamarali kriterijima iako su mogli recimo samo pogledati na internetu kako izgledaju natječaji za domove ili stipendije u Republici Hrvatskoj koji uzimaju u obzir sve navedene probleme što zaista ne iziskuje neki ogroman trud.

-u natječaju stoji da su stipendije dodjeljuju studentima „četverogodišnjih i viših studija“ iako je već dobrano na snazi Bolonjski proces ( većina fakulteta traje tri odnosno 5 godina!) ali očito ta vijest nije još stigla i do „gradskih otaca“.

-nadalje, stavka u proračunu koja predviđa potpore studentima tada iznosi 50.000 KM a budući da se radi o iznosu od 500 KM po studentu jednostavnom računicom dolazimo do rezultata da se dodjeljuje 100 potpora. Međutim u istoj odluci kojom se dodjeljuju potpore stoji da će se dodijeliti 70 potpora! Dakle pitanje je li tih 70 studenta dobilo po 815 KM ( gledajući dakako prema proračunom predviđenom iznosu)?Dakako- nije, dobili su po 500 KM pa se postavlja pitanje gdje je preostalih 15.000KM predviđenih za potpore kada već nisu dodijeljene studentima?Možda troškovi natječaja i povjerenstva iznose toliko??Ipak, i za njih bi to bilo previše...Što li je bilo tako važno da je od ionako mizernih 50.000 KM za studente na njih utrošeno zapravo samo 35. 000 KM?I kako se onda ne oteti dojmu da su studenti poslužili kao dobra tema za predizborna obećanja koja se, znakovito, u pravilu počinju ispunjavati baš u onoj godini kada mandat završava. Isto vrijedi i za priču o mrtvačnicama i lokalnim prometnicama – radovi su predviđeni (zamislite slučajnosti) opet za izbornu godinu.

Na koncu jedna mala računica kada smo već kod proračunatih...

I ove godine studentima je „velikodušno predviđeno“ 50.000 KM iz proračuna a budući je izborna godina ovaj put utrošit će se zaista svih 50.000KM. Rekli bismo –dobro, barem nešto. No koliko je to nešto?

Ovogodišnji proračun iznosi 11,5 miliona KM a za naše studente-za našu budućnost i snagu jer ona je u njima, za sveopću dobrobit, za njihov ostanak i povratak u zavičaj kako bi svojim znanjem pokrenuli stvari s mrtve točke- oni koji su ih uvrstili u svoj program i viziju, pokazali su koliko im zaista i znače: sramotnih 0, 4%.

Ljubuški studenti

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari