Nema poskupljenja goriva

ljubuski.info

Dobre vijesti stižu iz Ministarstva trgovine FBiH, odakle su potvrdili kako bh. građani nemaju razloga za zabrinutost te da nisu zaprimili obavijesti o promjeni cijena goriva.

Naime, vozači u Bosni i Hercegovini opravdano su bili zabrinuti da bi njihove ionako plitke novčanike, nakon napada na postrojenja jednog od najvećih svjetskih proizvođača nafte u Saudijskoj Arabiji, mogla pogoditi nova poskupljenja goriva na benzinskim crpkama u našoj zemlji.
Došlo je do stabilizacije geopolitičke situacije, posebno u kontekstu Saudijske Arabije, koja je, uglavnom, sanirala uništene naftne pogone. Budući da je došlo do stabilizacije na tržištu sirove nafte, a posljedično i na maloprodajnom tržištu naftnim derivatima u BiH, nadamo se da će se taj trend i dalje nastavit, rekla je Lela Glibo, voditeljica Odjela za cijene, analizu i razvoj tržišta u Ministarstvu trgovine FBiH.

Ističe kako se cijene naftnih derivata u BiH slobodno formiraju te da da na njih, pored kretanja cijena sirove nafte, prvenstveno utječu cijene derivata na Mediteranu, kretanje tečaja dolara (USD) i konvertibilne marke te porezna opterećenja.

Prosječna cijena sirove nafte (BRENT) u kolovozu 2019. godine iznosila je 58,70 dolara, a 17. rujna dostigla je maksimum od 69,02 dolara.
Na današnji dan, barel je koštao 61,23 dolara, a tečaj dolara je na istoj razini kao proteklog mjeseca, što ukazuje na stabilizaciju tržišta sirove nafte, pojašnjava Glibo.

Napominje da je, prema obavijestima o promjeni cijena pristiglim u Federalno ministarstvo trgovine, očito kako nije došlo do povećanja cijena od kolovoza, kad je prosječna cijena za BMB 95 bila 2,26 KM, a za dizel (10 ppm) 2,29 KM. Prosjek cijena zadržao se i u ovom mjesecu.

Glas naroda

Prije 10 god.barel nafte dosegao 120$ tj.arapskim proljećem i znam kada je barel bio na razini do 80$ kod nas cijena litre je bila oko2,15KM a danas je barel nafte 59$ a cijena je 2,31.

Nema poskupljenja goriva
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari