Otvoreni 'Dani europskog nasljeđa'

ljubuski.info

Federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović otvorila je u srijedu u Širokom Brijegu tradicionalnu kulturno-znanstvenu manifestaciju "Dani europskog naslijeđa 2019." koja se održava s ciljem upoznavanja najširih slojeva društva sa značajem čuvanja, prezentacije i promoviranja kulturnog naslijeđa.

Kroz dvodnevni program manifestacije 2. i 3. listopada, sudionici će obići gradove Široki Brijeg i Ljubuški te općine Posušje i Grude pri čemu će vidjeti brojne spomenike kulture te biti dionici bogatog kulturno-zabavnog programa koji se održava u organizaciji Federalnog ministarstva kulture i sporta.
Na jedan prihvatljiv i zanimljiv način ova manifestacija daje doprinos našoj kulturi. Do sada smo s njom 'prošarali' po cijeloj Federaciji BiH, a sada smo u zapadnoj Hercegovini, u dva grada i dvjema općinama koje imaju što pokazati. Očekujem i vjerujem kako ćemo manifestaciju i ovdje uspješno realizirati - kazala je ministrica Dujmović.

Po njezinim riječima, najveća vrijednost događaja je prikazivanje bogate prošlosti ovih krajeva i suvremene kulture koju oni baštine.

Govoreći o samom programu manifestacije, ministrica je spomenula obilazak povijesno-kulturnih lokacija u Zapadnohercegovačkoj županiji te održavanje okruglog stola na temu kulturnog naslijeđa zapadne Hercegovine.

Načelnik Posušja Branko Bago kazao je novinarima kako je velika čast što Zapadnohercegovačka županija ima priliku sudjelovati u ovakvom projektu.
Uistinu imamo vrlo vrijednu kulturnu baštinu koju ćemo na ovakav način lakše zaštititi. Već smo radili na zaštiti i promociji naše baštine, međutim, ovaj projekt će nam i dodatno pomoći - ocijenio je načelnik Posušja.

Županijska ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Ružica Mikulić zahvalila je svima koji sudjeluju u Danima europskog naslijeđa.
Počeli smo s Franjevačkom galerijom, kasnije idemo na Kočerin i u muzej u Gorici, zatim Peć Mline i tomu slično. Možda će nam vrijeme malo pokvariti planove, no nećemo se buniti - kazala je Mikulić i dodala kako je spomenuti okrugli stol o kulturnom naslijeđu zapadne Hercegovine zapravo kruna cijelog projekta.

Navedena manifestacija organizira se od 1991. godine u europskim zemljama, a utemeljilo ju je Vijeće Europe uz podršku Europske zajednice u Strasbourgu Poveljom o europskom graditeljskom naslijeđu.

Cilj je manifestacije upoznavanje najširih slojeva društva sa značajem čuvanja, prezentacije i promoviranja kulturnog naslijeđa uz edukaciju o tome da su nacionalna kulturna naslijeđa europskih zemalja dio zajedničkog kulturnog naslijeđa Europe.

Svečano zatvaranje manifestacije planirano je za 3. listopada u Ljubuškom, gdje će biti održana i svečana dodjela povelja.

FENA

Glas naroda

Od eu nasliđa imamo pokoji mercedes šmajser zapaljenu duhansku i austrogarsku zgradu općine

Otvoreni 'Dani europskog nasljeđa'
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari