Za naftom će se tragati i u ZHŽ

ljubuski.info

Vlada Federacije BiH objavit će u listopadu međunarodni javni poziv za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u Federaciji BiH.

Kako je priopćeno iz Vlade, raspisivanju poziva će prethoditi promocije na kojima će biti prezentiran potencijal blokova za koje se raspisuje koncesija kao i zakonski i fiskalni uvjeti.

Promocije organizira i održava Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije (FMERI), Federalni zavod za geologiju i konzultantska kompanija IHS Global Ltd iz Londona. Prva promocija je zakazana u Sarajevu 1. listopada, a potom bi trebale uslijediti i promocije u Ankari, Londonu i Budvi.

Tenderska dokumentacija za objavljivanje javnog poziva za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u FBiH završena je u roku, a postupak javnog nadmetanja za dodjelu ove koncesije bit će proveden za četiri bloka na prostorima Panonskog bazena i Dinarida.

Nafta se 'traži' od 2011.

Vlada je objavila kako su blokovi ukupne površine 4951 km2 od kojih dva obuhvaćaju prostor Posavskog kantona (blok BiHPo1 površine 110 km2 na području Odžaka, i blok BiHPo2 površine 93 km2 na području Orašja i Domaljevca). Jedan blok obuhvaća sjeverni dio Tuzlanskog kantona (blok BiHTz površine 1511 km2), a jedan prostor Hercegovačko-neretvanskog i Zapadnohercegovačkog kantona (blok BiHD1 površine 3237 km2).

Iz nadležnog ministarstva podsjećaju da su aktivnosti na realizaciji projekta istraživanja nafte i plina započete odlukom Vlade FBiH 2011. godine, kada je ovaj projekt proglašen od posebnog interesa za Federaciju BiH, a nakon čega je resorno ministarstvo pripremilo osnovne zakonske uvjete za nastavak istraživanja. Tako je 2013. donesen Zakon o istraživanju i eksploataciji nafte i plina u FBiH, a 2014. Uredba o sadržaju ugovora o ovoj koncesiji, načinu obračuna i plaćanja naknade i kontrolu proizvedenih količina nafte i plina u FBiH. Uredbom je propisan okvir za Vladu FBiH i koncesionara, koji je obvezan pri pregovaranju, pripremi i zaključivanju ugovora o koncesiji za istraživanje i eksploataciju nafte i plina. Federalna vlada je donijela i odluku o angažiranju stručne konzultantske kompanije za pomoć u realizaciji ovog Projekta i promociji prostora FBiH za ovo istraživanje, pa je u 2018. postupkom javne nabavke izabrana konzultantska kompanija IHS Global Ltd iz Londona kao stručni konsultant koji će pružiti usluge Vladi u izradi tenderske dokumentacije, promocije projekta i provođenju javnog nadmetanja za dodjelu koncesije.

Rok od pola godine

Nakon održavanja promocije u Londonu, koja je planirana 8. i 9. listopada ove godine, bit će objavljen međunarodni javni poziv za dodjelu koncesije.

Preuzimanjem tenderske dokumentacije, naftne kompanije će imati rok od pola godine za pripremu i dostavljanje ponuda Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije, a pregled i ocjenu dostavljenih ponuda vršit će komisija koju će imenovati Vlada FBiH, uz asistenciju konsultanta (IHS).

S ciljem sklapanja ugovora o istraživanju i eksploatacije nafte i plina, komisija će zajedno s konsultantom vršiti pregovore s ponuđačima na osnovu obvezujućih ponuda dostavljenih na javno nadmetanje u skladu sa Zakonom. Pregovori sa naftnim kompanijama mogu trajati najviše pola godine. Po prijedlogu Vlade FBiH, Federalni parlament će imenovati Stručnu komisiju u kojoj će biti predstavnici oba doma i koja će vršiti nadgledanje postupka pregovora i izrade konačnog prijedloga ugovora s naftnim kompanijama.

Briga za okoliš

Nakon završenih pregovora i pripremljenog prijedloga ugovora Stručna komisija će Vladi FBiH dostaviti izvještaj na osnovu kojeg će Vlada FBiH pripremiti i utvrditi prijedlog odluke o dodjeli koncesije s prijedlogom ugovora o njenoj dodjeli.

Ovako utvrđeni prijedlog odluke bit će dostavljen Parlamentu FBiH na usvajanje, koji bi odlukom trebao ovlastiti federalnog premijera da potpiše ugovor o dodjeli koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na određenim blokovima u Federaciji BiH. Paralelno s ovim aktivnostima bit će proveden postupak za izbor ponuđača za izradu studije 'Strateška procjena utjecaja na okoliš pri istraživanju i eksploataciji nafte i plina u FBiH, navela je Vlada.

Glas naroda

Naci ce je na Hrašljanima to jest na Bučinama gdje je godinama bila deponija smeca i zavaljena zemljom

A u berisu je nafta,tocnije usrid berisa,vidi se crna lokva

U Posavini nafte ima,ali bogareti u ercegovini malo teze,zato ima kamena za izvoza:-):-)

ja san kopa bunar i na 6metra naiša na neku crnu masnu tekućinu koja izgledon mirison i okuson asocira na naftu.

To si ti nasao neciju septicku...

Hahahahahahahaha

To je dobra vijest znači eto opet rata to je lako znat i vidijet imali nafte čin vidiš prvi američki Tenk da je došao ima 100%

Sve je posisano što se posisati može jedino fekalije ostale

ZHŽ ima 1362km2 ukupno,kakve 3500 km pod naftom

Evo smilja evo nafte koje nama ravan a gaće nam raspale
danam nije Merkelice bili bi ko sjeverna Koreja a i tako nismo mnogo dalje.
Sad a će biti radne snage ostaće Migranti oni znaju dije nafta tu ostaj ,zato oni i bježe od naftnih polja.....

da daaa, treba strateški razmišljati politička akademija doktora prevare dragana zna se kradese, započeti sa gradnjom tankera od aluminija u halama sokola, ne tako velikih, osrednjih da mogu uz Neretvu do dobročiniteljeve vile na barama, el tako, tamo nek ih vežu ko magarad u osrranoj ulici birvaktile dok bijašmo kotar. jašta brte si ga moj, svijetla budućnost, uskoro izbori, teći će med i mlijeko, nafte i plina kad pustiš vjetar, zapravo spin.

Besmislica,BP i Shell,su krajem 50tih,godina prošlog stoljeća istraživali i bušili baš u Hrašljanima,na potezu od Pregrađa prema Ligatu.duboko je i ne isplati se dok je barel do 150$.Logika nalaže,kad uvidite kako su se uzimale konceksije,a velike parcele su uzimali ljudi privrženi HDZyu.da ima tu nešto pa makar i pitka voda,ovakvim tempom zagađivanja,za nekih 20 god.će možda vrijediti više od nafte?

Baš tako pa kad ih adz odjeba odoše put bauštele u đermaniji ala Nevenkova ugu.ica Tomo Alilović.

Jeli to onaj što je za svake izbore babe po Ligatu kupija i vozio da glasaju za hdz i Barbarića?

daa to je ta u[ * neprimjereno * ]ca

Da ostadoše oni veliki kazani vani što su bili u vinariji u ljubuškom da neodoše na otpad sumalo bi se mogla vinarija priportat u rafineriju nafte.

Kaze Vedran Markotic da Grab lezi na Nafti Crno Zlato posle Kravice

Okrenimo sa cmilja šipaka maslina smokava mladog krompira udrimo sad po nafti hahaha

U mene nećete kopati a kada smo bušili cjevi, za vodu 13 m naletili smo, na naftu. pa smo busili na drugom. mjestu,

Za gosta iz otoka bili ti da meni da ja sa pojećin motoron pumpan naftu plaćan po danu 50 km

U Jadranu je nafta i plin,nedavno mirili ima jedno godina,ima je ufff,pun kuhac nece je INA : moci preraditi :-D;-)

Za naftom će se tragati i u ZHŽ
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari