Priča o obitelji floskula do novih izbora

ljubuski.info

Blizu 35.000 rodilja u BiH svake godine ostvari pravo na naknadu, ali zbog nedostatka novca u proračunima nisu iste pred zakonom. Posljednjim zakonskim rješenjima o dječijoj zaštiti Vlada RS u cjelosti će od sljedeće godine preuzeti trošak naknada za vrijeme porodiljskog bolovanja.

U Federaciji i dalje plaćeno odsustvo u trajanju od godinu dana ostvaruju uglavnom rodilje, zaposlene u javnom sektoru.

Diskriminacija traje godinama

Ornela Čolić majka je dvoje djece. O diksriminaciji rodilja godinama upozorava javnost, no malo toga se promijenilo unatoč brojnim inicijativama nevladinog, odnosno najavama vladinog sektora. Kao nezaposlena rodilja u KS imala je pravo na naknadu od 180 KM, jednokratnu pomoć od 200 maraka, nakon tri godine naknada je porasla za devet, jednokratna pomoć za 25 maraka.

Pitanje zaštite obitelji s djecom, odnosno majki rodilja u Bosni i Hercegovini regulirano je entitetskim Zakonima o radu, dok su Javni fond za dječiju zaštitu u RS-u i županijama u Federaciji nadležni za njihovu primjenu što rezultira različitim visinama rodiljnih naknada. Pa tako u Bosansko-podrinjskoj, Sarajevskoj i Hercegbosanskoj županiji nezaposlene rodilje primaju naknadu u trajanju od godinu, u tri županije ona je osigurana za šest mjeseci, dok se u ostalim županijama radi o jednokratnoj pomoći. Iznosi koje primaju se razlikuju, u nekim županijama postoje posebni uvjeti, u nekima ne.

Floskula

Tu su i razlike zaposlenih u javnom i privatnom sektoru. Aktualni Zakon o radu u Federaciji ne obvezuje poslodavce na isplatu razlike plaće. U javnom sektoru ipak ova odredba se poštuje. Godinu dana rodiljnog i puni iznos plaće dobijaju zaposlenice u javnoj službi.

Diskriminacija rodilja postoji i u odnosu na entitete. Izmjenama i dopunama Zakona o dječjoj zaštiti RS, koje će na snagu stupiti sljedeće godine, Vlada Republike Srpske u cjelosti će preuzeti trošak naknada za vreme rodiljnog bolovanja. Ovim zakonom bit će uveden dodatak za sve nezaposlene rodilje.

Ove mjere podržali su i u Udruzi poslodavaca FBiH, kazali su kako je riječ o dobrom rješenju koje bi trebala preuzeti i Federacija, odnosno da je nužno ovu oblast sustavno urediti.

Posljednji podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju poraznu sliku. U Prvih šest mjeseci 2019. rođeno je 12.762 beba što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja pad za 2,17 posto. Dok su svima puna usta priče o bijeloj kugi i predizbornih obećanja da je obitelj u središtu njihove politike, mnoge žene na razgovoru za posao otvoreno pitaju: Planirate li zasnovati obitelj, a priča o obitelji ostaje floskula do novih izbora i listopada.

N1

Glas naroda

Dica već se rađat u njemačkoj i Irskoj neće dogodine bit 35.000

Razlika izmedju porodiljnih u javnom i privatnom sektoru. U privatnom zene ni ne zele imat djecu sve dok su zaposlene na odredjeno, u suprotnom im je zagarantiran istek ugovora i prestanak radnog odnosa.

Pa se cude sto se ne radjaju djeca.

Priča o obitelji floskula do novih izbora
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Okupacija u par slika Boris Čerkuč
ljubuski.info
Ne ubij, ne kradi, ne laži! Josip Muselimović
ljubuski.info
Država duradi nešto! Boris Čerkuč
ljubuski.info
Djeca naša izgubljena Igor Božović

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari