Aluminij je uništila korupcija

ljubuski.info

Transparency International BiH danas je Sarajevu organizirao konferenciju pod nazivom "Jačanje korporativnog upravljanja javnih poduzeća u BiH kroz antikorupcijske programe".

Na konferenciji su predstavljeni rezultati analize o stanju javnih poduzeća u BiH, s posebnim fokusom na postojeće mehanizme za sprječavanje i borbu protiv korupcije u javnim poduzećima u BiH.

Veleposlanik Nizozemske u Bosni i Hercegovini Reinout Vos u svom obraćanju kazao je kako se konferencija ne odnosi samo na borbu protiv korupcije, već i na budućnost ove zemlje.
Svi smo svjesni toga koliko je važna borba protiv korupcije u ovoj zemlji kao i koliko su važna javna poduzeća. Dobra i funkcionalna javna poduzeća su od izuzetnog značaja, međutim, korumpirana javna poduzeća predstavljaju problem. Nedavno smo bili svjedoci kako su velika javna poduzeća poput 'Aluminija' uništena upravo zbog korupcije. Također, imamo priliku vidjeti kako veliki broj mladih talentiranih ljudi odlazi iz ove zemlje, razočarani jer uviđaju ove probleme. Međutim, postoji nada. Imali smo priliku vidjeti šta Vlada Kantona Sarajevo radi u borbi protiv korupcije, naročito u oblasti javnih nabavki, kazao je Vos.

Izvršna direktorica Transparency International BiH Ivana Korajlić rekla je da je zadnjih nekoliko godina TIBiH proveo više istraživanja vezana za rad javnih poduzeća, posebno se fokusirajući na transparentnost u radu, neovisnost u poslovanju, načinu procesa upravljanja, donošenju odluka te postojanju internih mehanizama za sprječavanje korupcije.
Također, urađeno je istraživanje transparentnosti javnih poduzeća u BiH gdje smo pokušali rangirati javna poduzeća po tome koliko su transparentna, posebno kada govorimo o financijskom poslovanju. Konstatirali smo da imamo problema s politizacijom, s potpuno poremećenim načinom izbora javnih poduzeća, što nadzornih odbora što samih direktora, do toga da nema internih kapaciteta, kontrola, osnovnih mehanizama da se spriječi bilo kakva zloupotreba i korupcija, kazala je Korajlić.

Direktor Agencije za sprječavanje korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Hasim Šabotić kazao je da korupcija u javnim poduzećima nije zanemariva.
Prema prijavama koje smo zaprimili u proteklim godinama situacija u javnim poduzećima uopće nije drugačija u odnosu na druge oblasti. S tim u vezi mi podržavamo uvođenje antikorupcijskih mehanizama kroz sustav antikorupcijskih programa te transparentno izvještavanje o javnim nabavkama i drugim segmentima u javnim poduzećima. Predstavnici Agencije u proteklom razdoblju sudjelovali su izradi priručnika za suzbijanje korupcije i izradi planova integriteta u javnim poduzećima. S tim u vezi dali smo podršku implementaciji određenih obuka u radu s javnim poduzećima. Cilj izrade ovih dokumenata jeste da se ukaže na osnovne principe i standarde borbe protiv korupcije te da se pomoću metodoloških alata bolje identificiraju radna mjesta koja mogu biti podložna korupciji, kazao je Šabotić.

FENA

Glas naroda

kad kiša pada mokro je

Aluminij su uništili “velike Hrvatine”prije i poslje Mije Brajkovića.

Donaći neprijatelj ne Muslimani ni Srbi nego mi.Što mi znamo sami sebi naoravit to nam drugi ne mogu ni smislit.

Aluminij su uništile rode. Ali rode iz kradezea.

Normalno da je Aluminiski uništila korupcija dokazano ne Dragan Ćović što ima Dragan Čović sa korupcijom u Aluminiskom ništa.

Dašta nema on nikakve veze sa aluminijem poštom elektroprivredom eronetom žitoprometom sokolom carinom itd.

HDZ

Da nije HDZ-a kako bi svijet bio ljepši
Kako ste naivni

e nije valjda

kriminalci koje je progurala hdz udba, sve se znalo a šutilo. grobari hrvatskog naroda, ....
https://www.youtube.com/watch?v=DfuBPM6nHqs

adeze je pojeo aluminij preko duplo skuplje struje i sa njima kupova izbore i uhljebe glasačku mašinu i 100 tisuća podrumaša lažnih branitelja kojina smera registar boraca
popis di se vidi di je ko bio a ne tajni za pljačku ko do sada

Aluminij su uništili menađžeri sa Ševinog fakulteta.Čovića treba najurit jer loše vodi Hrvatski narod.

Niskozemac o čemu ti

Moreli se iko sitit koliko je tribalo platit da se zaposliš u aluminiju.

Aluminij je uništila korupcija
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari