Vrijednosti naslijeđa Zapadne Hercegovine

ljubuski.info

Zapadna Hercegovina i općine koje pripadaju ZHŽ imaju puno toga što je nasljeđe, što je baština materijalne i nematerijalne kulture, tako da ćemo ovom manifestacijom promovirati sve te vrijednosti kojima općine raspolažu, rekla je Zora Dujmović, ministrica kulture i sporta Federacije BiH predstavljajući u Posušju projekt Kulturno-znanstvene manifestacije Dani europskog naslijeđa, koja se već 23. godinu organizira se u Bosni i Hercegovini.

Ove godine posebna pozornost je stavljena na Zapadnohercegovačku županiju, a ministrica Dujmović je rekla kako će se pokušati kroz okosnicu manifestacije, okrugli stol, izlaganja eminentnih poznavatelja materijalne i nematerijalne baštine ovoga područja, iznaći moguća rješenja kako bi se sve to na dobar način štitilo i od zaborava, a spomenici materijalne kulture na adekvatan način zaštitili, priopćeno je ioz Općine Posušje.

Pohvalila je i angažiranost mladih generacija, učenike osnovnih i srednjih škola, koji su putem radova uključili se u ovu manifestaciju. Najavljujući njen nastavak, pozvala je sve nazočne na današnjoj konferenciji za medije da 2. i 3. listopada nazoče događanjima i promoviraju sve kulturne znamenitosti koje će biti obuhvaćene.

Kad je riječ o općini Posušje u dvodnevno predstavljanje bit će uključen muzej "U kući oca mojega" u kojem se nalazi niz vrijednih eksponata koji svjedoče o životu na ovom području u različitim povijesnim razdobljima, te ranokršćanska bazilika na Gradcu koja bi trebala biti uvrštena u nacionalni spomenik kulture.

Na ovu manifestaciju osvrnuo se i načelnik općine Posušje Branko Bago.
Angažmanom šire društvene zajednice, uz stalnu potporu Općine Posušje kao i nadležnim institucija s federalnih i županijskih razina, promoviramo Posušje u sklopu čega provodima razne projekte sanacije, revitalizacije i zaštite povijesnih lokaliteta na području naše općine. Tu ističemo nekropolu stećaka na Ričini, koja je upravo zahvaljujući angažmanu općinskih službi ove godine proglašena i nacionalnim spomenikom BiH. Sljedeća inicijativa ide prema zaštiti lokaliteta bazilike na Gracu, rekao je.

Na konferenciji za novinare su sudjelovali i načelnici, te gradonačelnici ostalih općina Zapadnohercegovačke županije, koji su u svojim obraćanjima govorili o nužnosti očuvanja kulturne materijalne i nematerijalne baštine, njenom značaju, ali i o specifičnostima u svojim općinama.

Manifestacija "Dani europskog naslijeđa" se od 1991. godine održava u europskim zemljama, a utemeljilo ju je Vijeće Europe uz podršku Europske zajednice u Strasbourgu, Poveljom o europskom graditeljskom naslijeđu. Izravan povod za osnivanje dao je projekt pod nazivom Otvoreni dani kulturnih spomenika koji je prvi put održan u Francuskoj 1984. godine, kako bi se širokoj publici pokazali spomenici koji im nisu dostupni.

Glas naroda

Prodat ce banda do malo i nasu čačevinu

Hoče, hoče prodat čačevinu Alaha mi

Prodali bi i mater i ćaću za novac,a kamo li njive šume itd.Samo novac!!!

niko nema povjest baštinu povjesnu i kulturu ko hercegovina ostale regije su marsovci

jedino povijesno naslijeđe u zapadnoj hercegovini je iz vrimena vrane jpsipa

Vrijednosti naslijeđa Zapadne Hercegovine
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari