Maglovite i licemjerne mantre o "probosanskim" snagama

ljubuski.info

Jučer i danas, moglo se čuti mnoštvo reakcija na govor Bakira Izetbegovića i ostalih sudionika jučerašnjeg Kongresa SDA, odnosno na Deklaraciju usvojenu na Kongresu. Podsjetimo u toj Deklaraciji SDA kao jedan od svojih političkih ciljeva ističe ustavno preuređenje BiH u državu, koja bi se zvala Republike BiH i koja bi umjesto entiteta i županija bila organizirana u pet regija, s jednim predsjednikom i vladom.

Premijer Zapadnohercegovačke županije i dopredsjednik HDZ BiH Zdenko Ćosić kaže kako se ne slaže s nizom osuda i odbacivanja stavova iznesenih u Deklaraciju SDA.
Razlog je principijelne naravi. Mislim da bi svi politički akteri pa tako i SDA, trebali javno i glasno deklarirati svoje političke stavove i to još otvorenije i eksplicitnije nego je to učinjeno u spomenutoj deklaraciji SDA. Tako ćemo imati u javnosti otvorene i ravnopravne sve političke platforme koje tretiraju stanje u Bosni i Hercegovini i budućnost ove zemlje. Kad kažem ravnopravne, onda mislim na sve politike koje isključuju nasilje u svojim programima, kaže Ćosić.

On smatra da se samo tako možemo dobiti stvarnu sliku stanja koja bi pokazala ozbiljnost društvene podjele i nespojivost različitih projekata.

Podsjetimo u Deklaraciji usvojenoj na Kongresu SDA, uz ostalo, "afirmira se i bosanski identitet kao zajednički identitet svih građana", koje se stavlja u središte novog ustavnog uređenja BiH, dok bi se Dom naroda, kao drugi dom dvodomnog parlamenta Republike BiH bavio samo samo zaštitom identitarnih pitanja naroda i nacionalnih manjina.
SDA projekt, naznačen u Deklaraciji kao bošnjački asimilacijski projekt, koji podrazumijeva, odnosno otvoreno zagovara izgradnju nove nacije, sve više udaljava druge konstitutivne elemente od Bosne i Hercegovine kao zajedničkog okvira života, naglašava Ćosić.

S druge, pak, strane, primjećuje sugovornik HMS-a, srpski politički projekt koji je već institucionalizirao svoju dominaciju na dijelu teritorija BiH, hrani se ovakvim bošnjačkim asimilacijskim deklaracijama i još više ističe svoje iredentiskičke apetite.

Javno i otvoreno deklariranje političkih programa ne pruža, na prvi pogled, idiličnu sliku bosanskohercegovačkog političkog krajolika, ali je to, mišljenja je Ćosić, nužno kako bi se otklonile maglovite i licemjerne mantre o "probosanskim" snagama, odnosno da bi se uvidjela sva povijesna promašenost ili međunarodnu neodrživost takvih politika.

Možda izgleda paradoksalno, ali upravo u toj nespojivosti i dubokoj podijeljenosti premijer ZHŽ-a i dopredsjednik HDZ BiH vidi realno polazište za dogovor među konstitutivnim elementima glede budućnosti zemlje.
Objektivno, Bosna i Hercegovina kakvu danas imamo, opstaje kao zadanost vanjskih političkih čimbenika, a ne kao rezultat volje unutarnjih politika. Ta vanjska zadanost i duboka unutarnja podijeljenost realne su činjenice od kojih treba polaziti pri svakom razgovoru o političkom uređenju zemlje, uvjeren je Ćosić.

On ističe kako je suglasje o tome da nismo suglasni, prethodno pitanje svih političkih procesa u zemlji, te da ova zemlja mora postati ovisna o volji unutarnjih politika, a ne međunarodnih diktata.
Mučan je to, ali nužan proces, koji podrazumijeva odustajanje od ekstremističkih i neodrživih politika. Prvi korak, za elite mali, za BiH najveći do sada, mora biti napuštanje razgovora o zemlji u kojoj moramo živjeti i prelazak na razgovore o zemlji u kojoj želimo živjeti!, kaže Ćosić.

Prije toga, napominje, potpuno je isprazno govoriti o ambicijama jednog političkog projekta asimilacije koji je i onako povijesno potvrđen kao neostvariv i štetan, ili drugih reaktivnh projekata, bez realnog uporišta u međunarodnoj i unutarnjoj stvarnosti.

HMS

Glas naroda

HDZ-e i Dragan Čović će zabiti nož u leđa Dodigu i njegovoj politici. Zašto? Zato što Europa zagovara građanski koncept. Vijeće Europe je jasno i glasno reklo da se zalaže za građansku Bosnu i Hercegovinu .Ali to ni jedan medij nije prenio već se to prešućuje.

dogovor je to između njih troje , ako pogledate malo u prošlost , prvo je dodik jedno vrijeme pričao o ocepljenju rs-a pa ušutio , onda čović o ponovnoj uspostavi hr-hb pa ušutio , pa sad je bakirov red da malo priča i ušuti , a ništa se mjenja , kosti se bacaju ljudima da imaju o čemu raspravljati , a oni svi troje i dalje nisu vlast uspostavili , nijedno obećanje ispunili ali pune svoje džepove i tako u krug , kad jedan se ušuti izaći će drugi

evropi treba tržište bih na kome nema proizvodnje a secasioniste bih će kaznit građanskom državom
evropa ne voli ni nacionaliste a čak i neoprezne suvereniste a čović je muzičar putina bez sluha za hrvate koji je samo štetan za hrvate i hrvacke zemlje a takovi su na vlaszti i u lepoj našoj pa i celom balkanu osim ORBANA koji zna kako se gradi mađarska a eu je plan be

ja ne vidim razlike između mantri o probosanskim i hadezeovskih mantri o prohrvatskim snagama

BiH ce biti Gradjanska Drzava a ne Torovska kako bi to Lokalci zeljeli

Nikad se vlast nece formirati.
BiH ce nestati.Imate 25% drzave.
Sanjajte gradjansku.

Pa kaj ja imala od tog

25 god.slušamo iste kompozitore!!!Red pjesme red truse,i tako.25god.iste glave,iste frizure,a govor razara ljudske živote,zavađajte do mile volje,bogatite se do iznemoglosti,alliii umrit morate,đžaba vam je šuplja retorika nikako vam više nevjeruje .Narod odeeeee...,

Prvi korak, za elite mali, za BiH najveći do sada, mora biti napuštanje razgovora o zemlji u kojoj moramo živjeti i prelazak na razgovore o zemlji u kojoj želimo živjeti!, kaže Ćosić....,pa ja bih rekao,-tako nekako-....

Sta ce Cosic pametno rec pijan 24 sata dnevno

Od sreće

Maglovite i licemjerne mantre o "probosanskim" snagama
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari