Vriošticu treba zaštititi i čuvati "kao oči u glavi"

ljubuski.info

U kraškoj Hercegovini, priroda je obilato nagradila Ljubuški rijekama Trebižatom, Vriošticom i Studenčicom.

To su ljubuške žile kucavice, sve tri iznimno važne za život, a s Vrioštice se pitkom vodom napaja grad Ljubuški i 90 % ljubuških sela. Stoga je neizmjerno važno paziti i čuvati Vriošticu "kao oči u glavi", taj Božji dar i prirodni biser koji izranja iz kamene pećine u Vitini, zaštititi je od mogućih onečišćenja koja joj prijete od posljedica modernog načina života.

S tim ciljem gradske vlasti Ljubuškog naručile su elaborat zaštite Vrioštice, koji je izradila tvrtka Integra iz Mostara, koji je prošao javnu raspravu i Gradsko vijeće ga je usvojilo na posljednjoj sjednici u srpnju.

Na 120 stranica podrobno je predstavljena sva problematika toka kraške ponornice, koja je neometano tekla milenijima, a sad je došlo vrijeme da je treba štititi.

Njezino slivno područje pruža se oko 40 km zračne udaljenosti od vrela u Vitini u smjeru sjeverozapada, sve do Rakitna polja i Štitar planine. Uz Rakitno polje na nadmorskoj visini od oko 900 m, na tom području je i Tribistovo na istoj nadmorskoj visini, zatim Posuško polje na oko 600 m, Kočerinsko polje na oko 320 m, Grudsko polje na oko 250 m i na najnižoj razini Ljubuško polje na oko 80 m, na kojem izvire Vrioštica.

Elaboratom su predviđene četiri zone sanitarne zaštite, koje se prostiru na područjima kojima se kreće podzemni tok Vrioštice, a one se nalaze na području Grada Ljubuškog, općine Grude, Grada Širokog Brijega, općine Posušje i tek samo malim dijelom općine Čitluk. Prva zona obuhvaća samo izvorište Vrioštice, koje se nalazi uz uređeni park u Vitini, i njezina površina je 1181 m2. Ostale tri zone protežu se prostorom sliva sve do Rakitna.

Elaborat detaljno donosi popis postojećih i mogućih onečišćivača, za koje se kaže da ih ima jako puno i razvrstani su po vrstama. Tu spadaju farme, benzinske crpke, odlagališta otpada, auto otpadi, objekti gospodarske djelatnosti, rudarski kopovi i kamenolomi, naselja s nereguliranim odlaganjem otpadnih voda i drugog otpada, magistralne ceste Široki Brijeg - Posušje, Široki Brijeg - Grude, Grude - Klobuk i veći broj loklnih cesta...

Svi registrirani onečišćivači predstavljaju određenu opasnost za onečišćenje podzemnih voda, međutim, stupanj te opasnosti svakako je veći što su bliže izvorištu, kao što su odlagališta u zaleđu izvorišta, zaseoci s nereguliranim odlaganjem otpadnih voda na udaljenosti od 300 do 600 m i slično. Skladištenja naftnih derivata, neregulirano odlaganje motornih ulja, nafte, boja i slično, pripadaju skupini izrazito opasnih onečišćivača, stoji u elaboratu.

Navodi se i to da opasnost prijeti i od kemijskih onečišćivača, koji nastaju od industrijskog kemijskog otpada, kemijskih zaštitnih sredstava, raznih kiselina, lužina, mineralnih gnojiva i drugog, te od organskih kemijskih onečišćenja nastalih uglavnom od nafte i naftnih prerađevina, deterdženata, organskih pesticida, organskih otapala, kiselina, organskih boja...

Zabrinjava trend rasta sadržaja deterdženta u vodi, koji svakako dolazi od nekontroliranog odlaganja otpadnih voda bogatih deterdžentima, kako iz industrijskih postrojenja tako i iz ugostiteljskih objekata i kućanstava.

No, elaborat predviđa i detaljne mjere zaštite koje obuhvaćaju šest područja: urbanizacija i građevinski radovi, komunalne aktivnosti, industrijske aktivnosti, transport i promet, stočarstvo, poljodjelstvo i šumarstvo i turizam i rekreracija. Predviđene su i pobrojane mjere sanacije koje bi se radile u tri faze. Prva faza bi trajala godinu dana od donošenja odluke o zaštiti izvorišta Vrioštica, druga faza bi trajala tri godine, a treća šest godina.

Odluku o zaštiti izvorišta Vrioštica trebaju donijeti Grad Ljubuški i Vlada ZHŽ. Za njenu provedbu napravljena je okvirna procjena troškova. Ona iznosi 1,090.000 KM. Od toga bi se najviše utrošilo na provedbu triju faza sanacije - ukupno 600.000 KM: za prvu fazu 100.000 KM i za drugu i treću po 250.000 KM.

Za sanaciju postojećih divljih odlagališta procjena troška je 250.000 KM, za praćenje kakvoće voda na izvorištima 100.000 KM, za nadzor nad provedbom mjera zaštite 60.000 KM, za otkup zemljišta, ograđivanje i obilježavanje prve zaštitne zone 50.000 KM, za izradu projekta i izgradnju sustava za zbrinjavanje otpadnih voda za područje naselja i zaselaka koja se nalaze u drugoj zoni zaštite 20.000 KM i za upoznavanje pravnih i fizičkih osoba s odredbama odluke o zaštiti izvorišta Vrioštica 10.000 KM.

Ivan Kaleb

Glas naroda

Ništa ovom pohlepnom i bolesnom narodu nije sveto. 90% ih ima gen koji bi prodao vlastitu mater za pare i privilegije. Kad tad će se i izvorima stati u kraj.

P O T P I S U J E M
Rugaju se dalmatincima, oni su bar solidarni kad se radi o necemu za opce dobro.

Barbar vuče vodu direktno sa izvorišta Vrioštice pa se ne smije zagaditi ni u kom slučaju. Bez koncesije, zna se, primjer drugima.

Vriostica se Brani na Lisrici ali nista opet bez 11 Udarne Dalmatinske

Moze li netko od karlikovih postenih radnika rec di su sve zatrpavali otpad ?

Pa nije tako davno bio projekt općinske vlasti
da se na potezu iznad Vrioštice napravi deponija otpada.
I to su bili zapeli svim silama da to prođe, da se napravi.
Vrli stručnjaci..?

"za izradu projekta i izgradnju sustava za zbrinjavanje otpadnih voda za područje naselja i zaselaka koja se nalaze u drugoj zoni zaštite 20.000 KM" SAMO!!!
A za nadzor kakvoce 100 000. Da nije mozda obrnuto?

Ne znam kakva je kakvoca na izvoru, ali ova voda sto dolazi do krajnih korisnika je veoma neukusna za pice, puna kamenca, klora i tko zna cega..

Zna li netko kad ce gradska voda doc do Klobuka tocnije do Osoja.Zahvdljujem se unaprijed.

stić' će voda do osoja
malo morgen mala moja,
kad' barbarin vrilo proda
onda će vam stići voda.

barbarine stara lolo
vidinsku si vodu volo'
sebi si je dobacija
iako to nisi smija.

zato dragi osojani
kupte' prnje vija vani
zapivajte onu staru
"mala moja u cvrkića strani
skini gaće pa mi njima mani".

Neće nikad! Molim.8978

Pa staće ti voda u osoju,imate Rakovnik tisi stvarno bolestan!!!!!
Pored zdrave vode hoćeš namet od Države i vodu koja nije ni za baštu!!!

visokoškolovani klobućki drpoljubi burićka,uvenko i musa ze zdušno bore da je dobijete jer ovce su za šišanje ali pojila u vas nećete vidit nedaju vam komšić i [ * neprimjereno * ]e oni su krivi

Zna presjednok MZ Vitina kakva je voda on je ni ne pije jer zna joliki je KARLIKOV otpad zatrpan iznad njegove kuće. Po njegov blagoslov i za veliku lovu.

ne širi neistine na tu firmu.oni zbrinjavaju otpad na svoja odlagališta

To dogone lovci meso od Karlika u G.Vitinu i privlače divljač.

više košta stručno zbrinjavanje rjeke trebižat i izgradnja prečistača za vodu po ekološkim evropskim standardim nego trenutno vrijedi gospodarstvo oćine ljubuški gledano općinu kao geografski pojam-nepismeni Ekolog

Vriošticu treba zaštititi i čuvati "kao oči u glavi"
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari