UNO BiH: Dosad 3.280 negativnih provjera za uvezena vozila

ljubuski.info

Nakon što je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH obavijestilo Upravu za neizravno oporezivanje (UNO) kako su proizvođači motornih vozila marki "Audi", BMW i VW odlučili da od početka 2016. za rabljena vozila više neće izdavati izjave na osnovu kojih carinske službe zemalja izvoznica izdaju uvjerenja o porijeklu EUR 1, UNO je pokrenula postupke pojačane naknadne kontrole uvjerenja o porijeklu za uvoz vozila spomenutih marki.

Podsjećaju da, kada uvoznik bilo koje robe, pa tako i vozila, u Bosnu i Hercegovinu, uz ostalu dokumentaciju, u carinskom postupku uvoza dostavi i dokaz o porijeklu - Obrazac EUR 1, ostvaruje pravo oslobađanja od plaćanja carine, jer se radi o proizvodu s porijeklom iz neke od zemalja s kojima BiH ima potpisan ugovor o slobodnoj trgovini.
S obzirom da je Udruga automobilske industrije u Njemačkoj odlučilo od 2016. ne izdavati potreban dokument za pribavljanje obrasca EUR 1 za rabljena vozila marki 'Audi', BMW i VW, jer su za rabljena vozila potrebni veliki napori u dokazivanju europskog porijekla, Uprava za neizravno oporezivanje je u razdoblju od 2016. do kolovoza 2019. za putnička motorna vozila, u postupak naknadne provjere uputila ukupno 10.988 dokaza o porijeklu, od čega je do danas odgovoreno na 9.496 zahtjeva. U naknadnim provjerama UNO je od nadležnih carinskih službi zaprimila 6.132 pozitivne provjere, 24 djelomično pozitivne provjere i 3.280 negativnih provjera, dok se rezultati ostalih zahtjeva za naknadu kontrolu još uvijek očekuju, navodi se u priopćenju.

Za svaku negativnu provjeru dokaza o porijeklu UNO je pokrenula postupak naknadne naplate uvoznih dažbina i po tom osnovu naplatila višemilijunski iznos. Radi se o naknadnoj naplati uvoznih dažbina od većeg broja fizičkih i pravnih osoba koja su uvozila rabljena putnička vozila u Bosnu i Hercegovinu.
Ovdje posebno ukazujemo na problem neujednačenog postupanja zemalja članica Europske unije kad je u pitanju izdavanje, ovjeravanje i naknadna provjera dokaza o porijeklu - EUR 1 obrazaca za rabljena putnička motorna vozila. Veliki broj negativnih provjera stigao je iz Njemačke i Austrije, dok Nizozemska i dalje izdaje dokaze o europskom porijeklu i potvrđuje europsko porijeklo za istu vrstu robe - rabljena vozila. Ovo je razlog što veliki broj uvoznika ovakvih automobila iste kupi u nekoj od zemalja EU, što se vidi iz priložene fakture, a izvozno carinjenje obavi u Nizozemskoj, jer uglavnom i samo tu mogu dobiti dokaz o porijeklu. Slična praksa ranije je bila i u Sloveniji, ali je prekinuta. Također, kako od Carinske uprave Belgije u ovom razdoblju UNO dobiva veliki broj negativnih rezultata, naknadne provjere dokaza o porijeklu za rabljena vozila istog izvoznika i istog uvoznika, nametnulo se pitanje zašto i dalje Carinska uprava Belgije prvo izdaje pozitivna uvjerenja o porijeklu, a nakon provedenog postupka naknadne provjere istih dostavlja u UNO negativne rezultate!?, stoji u priopćenju.

Neujednačeno postupanje na ovakav način dovelo je u neravnopravan položaj uvoznike u BiH (fizičke i pravne osobe), pa i izvoznike ove robe iz EU, značajno uvećalo troškove, povećalo obim rada carinskih službi, pojačalo sumnju u ispunjenost uvjeta za izdavanje dokaza, kao i primjenu preferencijalne stope carine, o čemu je UNO informirala carinske uprave Nizozemske i Belgije (dokumentacija u prilogu e-maila), i Europsku komisiju u Bruxellesu, tražeći konkretna pojašnjenja i jednoobrazno postupanje.

Konkretan i jasan odgovor

Nažalost, do danas UNO nije dobila konkretan i jasan odgovor. Zbog svega prethodno spomenutog UNO se obratila i Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH s molbom sagledavanja mogućnosti za iznalaženje rješenja oko izdavanja i naknadne kontrole izdanih dokaza o porijeklu robe u okviru važećih Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU i Regionalne konvencije o pan-euro-mediteranskim preferencijalnim pravilima o porijeklu robe, navode.

Ovakvo različito postupanje zemalja EU, kad je u pitanju izdavanje i naknadna kontrola dokaza o porijeklu obrasca EUR - 1, kako dodaju, izuzetno negativno utiče na poslovanje poreznih obveznika koji se bave uvozom motornih vozila u BiH, izaziva dodatne troškove i građanima BiH, te potječe različite dezinformacije u javnosti.

Dužnost Uprave za neizravno oporezivanje, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, i svih ostalih institucija zemalja potpisnica Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju je da osiguraju slobodnu trgovinu i primjenu važećih propisa, što trenutno nije slučaj kad je u pitanju postupanje zemalja članica EU u postupku izdavanja i naknadne provjere dokaza o porijeklu za rabljena putnička motorna vozila.

Glas naroda

Bice opa cupa izgleda

Član 213.
1. Kada iznos dažbine koji nastaje kao posljedica carinskog duga nije knjižen u skladu s čl. 211. i 212. ovog zakona ili je knjižen u iznosu manjem od onog koji se zakonski potražuje, iznos dažbine koji se treba naplatiti ili koji ostaje da se naplat, knjiži se u roku od dva dana od dana kada carinski organi saznaju o toj situaciji i kada su u mogućnosti obračunati iznos koji se zakonski potražuje i utvrditi dužnika (naknadno knjiženje). Taj rok može se produžiti u skladu s članom 212. ovog zakona.
2. Izuzev u slučajevima navedenim u članu 210. stav 2. tačka (b) i (c) ovog zakona, naknadno knjiženje ne vrši se kada:
(a) je prvobitna odluka da se dažbina ne knjiži ili da se knjiži ali u umanjenom iznosu od iznosa dažbine koji se zakonski potražuje, donijeta na osnovu općih propisa koji su naknadno poništeni sudskom odlukom;
(b) iznos dažbine koji se potražuje nije bio knjižen zbog greške carinskih organa koju iz objektivnih razloga lice, koje je dužno izvršiti plaćanje, nije moglo otkriti, pod uslovom da je to lice sa svoje strane postupalo u dobroj namjeri i u skladu sa svim važećim propisima u pogledu carinskih prijava.
Kada se preferencijalni status robe utvrđuje na osnovu sistema administrativne saradnje u koji su uključeni organi druge zemlje, izdavanje uvjerenja od strane tih organa, ako se pokaže netačnim, predstavlja grešku koja se objektivno nije mogla otkriti.
Međutim, izdavanje netačnog uvjerenja ne predstavlja grešku kada se uvjerenje zasniva na netačnom prikazivanju činjenica od strane izvoznika, osim kada je očigledno da su organi koji su ga izdali znali ili su trebali znati da roba nije ispunila zahtjeve propisane za pravo na preferencijalno postupanje.
Lice koje podliježe obavezi plaćanja može se braniti time da je postupalo u dobroj namjeri kada može dokazati da je za vrijeme tih trgovinskih radnji vodilo računa o tome da svi uslovi za preferencijalno postupanje budu ispoštovani.
Međutim, lice koje podliježe obavezi plaćanja ne može se braniti time da je postupalo u dobroj namjeri ako je u službenom glasilu objavljeno da postoje osnovi sumnje u vezi s pravilnom primjenom preferencijalnih aranžamana od strane zemlje korisnice;
(c) provedbeni propis ovog zakona oslobađa carinski organ od naknadnog knjiženja iznosa dažbina koji su manji od određenog iznosa.

ovo je za sirotinju porez na bu,dale a ovi sto se pitaju svakako znaju kako se kra.de

Neka Keamar osim sto kaze da ce dat dva za jedno oduzeto auto(ovo slici da je smislio sb biznisnismen zv.Trejic),zasto je nakon sto dobije dok.da vozilo ne podlijeze carini,to naplacivao od mene kao kupca i naravno da se nije desila afera,oni meni uzose 2500 km koje nisu trebali,evo dajte odgovir na ovo pitanje

Imas komentar ranije clan 213 carin. Zakona gdje ljepo pise da se neplaca naknadno ako je dug nastao greskom carine , zakon koji stiti uvoznika. Ovo je cisti reket koji im nece proc od UINO nad auto kucama kao sto je i naveo onaj Banjalucki odvjetnik. A Kramar je platio 1,7 mil. I dao postupak na sud da dokaze svoje pravo a ovo sto nepismeni UINO Dzakula radi, pokusaj reketa neuspjelog sa nasim zakonom ZALBA NE ODGADJA IZVRSENJE RJESENJA tj. Plati pa se zali... to nema nigdje u svijetu sve sam to prosao i znam iz osobnog iskustva. A da je placen reket Miri Dzakuli samo bi se pozvao na clan 213 i slucaj rjesen nebi doslo do ovoga ni do suda.. Osobno iskustvo, drzite se privrednici ovo malo sto vas je ostalo zelim vam uspjeh i srecu u daljnjem radu..!

Znači za ovu balkansku birokratsku krmad VW Audi i BMW su valjda kineski proizvođači ili čak ih vanzemaljci proizvode možda?

To su ti veće švabe od švaba i veći birokrati nego u eu a nisu u eu

Ma ghovna samo smisljaju kako ce oderat i zatjerat ovo malo ljudi sto je ostalo.Dabogda se udavili u papirima i dabogda vam samo to ostalo za jesti

Nisi mi odgovorio kad.mi kazes da pogledam cl.213 zakona o carini,ja.pitam slijedece,kad Kramar ili neka auto.kuca dobije dok.kojim se oslobadja od placanja.carine,zasto to naplati od stranke???

Oces rec da si platio auto 16% skuplje..?

Ako uvezeno auto ima dokument euro 1 tj. proizvod europske unije, tada niko ne plaća carinu, samo se plati porez na vrijednost račina od 17 %, itd, niko nemože naplatiti carinu ako je nema. Carina i porez su dva različita pojma što mnogi komemtatori brkaju

da , a mnogi nisu ni provjerili da vw , audi i mercedes proizvode komponente za aute od šasija do elektronike van eu i onda ih uvezu i sastavljaju u njemačkoj i po tome i ne mogu više izdati eur1 koji oslobađa plaćanja carine po sporazumu između eu i bih , jer je njima jeftinija radna snaga vani i njih boli briga za taj eur1 koji im ne treba u eu

Da

Koje jamijo-jamijo

Kad ste se već dovezali kramara,imate netto cijenu koju platite kad kupite auto,odvezte auto pa sami plaćajte carinu,porez,homologaciju,tehnički i ostale papira pa da vidimo koliko će to trajat i koštat

Ovo je reket od strane HDZ-a preko direktora UIO Mire Džakule

E ova konstatacija 100 % ispravna,sve ostalo samo bezveze baljezgate.

Jel taj reket trebalo platiti da se uvede euro 5 ili....

UNO BiH: Dosad 3.280 negativnih provjera za uvezena vozila
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari