Braniteljsku reviziju čeka još samo 500 predmeta

ljubuski.info

Vlada Federacije BiH na sjednici u četvrtak u Mostaru utvrdila je i po skraćenom postupku Parlamentu FBiH uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Te su izmjene i dopune učinjene jer proces revizije po Zakonu o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite ne bi mogao biti okončan zbog stalnog uvođenja novih korisnika u pravo.
Ostalo je još svega 500 predmeta da pregledamo do kraja godine u prvoj fazi revizije od 142.500 tisuće predmeta koliko smo pregledali. Na Institutu je također jedan broj ratnih vojnih invalida koji će biti pregledan iduće godine i mislimo da taj proces revizije na neki način privedemo kraju, imajući u vidu da je naša obveza da i sve ove mirovine koje ostvaruju branitelji po zakonu o prijevremenom povoljnijem umirovljenju imamo obvezu revidirati, izjavio je federalni ministar za pitanja branitelja Salko Bukvarević na konferenciji za novinare u Mostaru.

Po njegovim riječima, s obzirom da Zakon o prijevremenom povoljnijem umirovljenju traje i trajat će još barem 20 godina izmjenama Zakona uređeno je da buduće kontrolu rješenja o Zakonu o prijevremenom umirovljenju obavljaju redovite inspekcije u federalnom Ministarstvu za braniteljska pitanja, u MIO-u i Ministarstvu rada i socijalne politike.
Zbog toga je i predložena izmjena i dopuna ovog zakona kako bi iz tog zakona izbrisali obvezu da timovi za kontrolu to rade, kazao je ministar Bukvarević.

Vlada je na sjednici utvrdila i koeficijente i osnovice za obračun i isplatu mjesečnih novčanih naknada korisnika braniteljsko-invalidske zaštite, a po riječima ministra Bukvarevića dostignuti obim prava za braniteljsko-invalidsku zaštitu neće se umanjivati, odnosno isplatni koeficijent je na razini za 2018. godinu.
Vlada je danas po prvi put u skladu sa Zakonom o demobiliziranim braniteljima utvrdila i isplatni koeficijent jedan (1.00) za demobilizirane branitelje, što je za ovu godinu zakonom predviđenih 5 maraka po mjesecu, kazao je i dodao kako je do sada predano oko 14.500 zahtjeva za egzistencijalnu novčanu naknadu.

Izmjene i dopune Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata odnose se na član 23. Zakona koji propisuje da korištenje prava iz člana 3. ovog zakona podliježe reviziji u skladu s odredbama Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite, dok će prava iz člana 4. Zakona biti predmet redovne kontrole u skladu sa članom 19. Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Izmjene i dopune su potrebne jer proces revizije po Zakonu o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite ne bi mogao biti okončan zbog stalnog uvođenja novih korisnika u pravo.

Kako je obrazloženo, Zakonom o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite propisano je da reviziji po ovom zakonu podliježu i korisnici prava na povoljnije umirovljenje, a čiju kontrolu u skladu sa članom 6. ovog zakona obavljaju revizorski timovi za kontrolu, dok je članom 19. Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata predviđeno da redovnu kontrolu ovih predmeta vrše mjerodavne inspekcije ministarstava, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari