AS Kramar u milijunskim problemima zbog carinskih davanja

ljubuski.info

Sve upućuje na to da je jedna od najvećih afera u našoj državi posljednjih godina bila zataškana jer se državna carina (Uprava za neizravno oporezivanje - UNO BiH) do početka istraživanja službeno, odnosno nikako nije oglašavala u vezi s ovim slučajem, što je čudno i indikativno budući na uobičajenu praksu UIO. Obzirom da je Kramar u međuvremenu počeo plaćati milijunska carinska davanja, odgođena je (zasad) zaplijena uvezenih automobila, što je proces koji bi nanio enormnu višemilijunsku štetu ovoj autokući.

Crveni alarm

O kakvom se problemu zapravo radi govori i informacija, koja je službeno potvrđena, da je o aferi obaviještena i Europska komisija u Briselu.

Informacije u vezi sa Kramarom su, nakon upita, potvrđene i iz samog sjedišta UIO BiH, a podatak da poslovanje ove velike autokuće provjerava i SIPA samo potvrđuje razmjere afere.

Crveni alarm u slučaju Kramar upaljen je po saznanju da je svaki EUR1 obrazac tijekom te dvije godine, navodno, potpisao - slovom i brojem - jedan carinik u carinskoj ispostavi u Belgiji.

Dakle, jedan isti čovjek, koji "nije mogao" biti ni bolestan niti ići na godišnji, ovjerio je na stotine obrazaca o porijeklu vozila koja su uvezena u BiH tijekom 2017. i 2018., a što je, u prijevodu, za Kramar značilo neplaćanje carinskih davanja (koje po jednom luksuzom automobilu iznose od 5.000 - 7.000 KM).

Nakon ovih informacija UIO BiH je izvršila naknadnu provjeru EUR1 obrazaca tako što su se obratili državnim carinama Belgije, a odgovor koji su dobili je šokirao. Iako, službeno, nema informacija o tome na koji način je Belgija obrazložila naknadne (negativne) provjere vozila, uspjeli smo doći do saznanja da je u većini dokumentacije pisalo:
Naš carinik je pogriješio prilikom ovjere EUR1 obrasca (?!)

Posljedica negativnog odgovora carina Belgije u pogledu autentičnosti ovog obrasca ujedno je značio penale, višemilijunske gubitke za Kramar, jer su morali početi plaćati carinske davanja za sva sporno uvezena vozila! Prava katastrofa za ovu autokuću izbjegnuta je, barem zasad, jer da Kramar nije otpočeo s izvršavanjem ove obaveze bila bi im izrečena mjera oduzimanja vozila (njih više od 700), kao što je to uvijek rađeno kada su u pitanju bili pojedinačni slučajevi, ili "neugledniji" i manji autouvoznici.

Koliko je milijuna maraka u pitanju - nije teško ni pretpostaviti…

UIO BiH potvrdila sumnje

Glasnogovornik UIO BiH Ratko Kovačević potvrdio je kako je za Autokuću AS Kramar d.o.o. Ljubuški u postupku naknadne provjere dokaza o porijeklu robe u 2017. i 2018. godini UIO ukupno proslijedila 789 dokaza o porijeklu na naknadnu provjeru u Belgiju, Sloveniju i Njemačku.
Do sada su carinske službe pomenutih zemalja gdje je zatražena naknadna provjera dokaza o porijeklu u 85 slučajeva proslijedile pozitivnu provjeru dokaza o porijeklu, dok su u 703 slučaja proslijedile negativnu provjeru. U svakom predmetu gdje se naknadnom provjerom utvrdi da dokaz o porijeklu nije valjan, odnosno da je provjera negativna, UIO pokreće postupak naknadne naplate uvoznih davanja i donosi se rješenje u svakom pojedinačnom postupku uvoza vozila, naveo je Kovačević u pisanoj izjavi.

Po ovom osnovu, UIO je od Kramara do sada naplatila 1,7 milijuna maraka, međutim, ovaj iznos bi mogao biti i viši!

Istovremeno, do sada je Kramar izjavio žalbe na 355 rješenja UIO gdje je pokrenut postupak naknadne naplate uvoznih davanja. Drugostupanjsko tijelo UIO je do danas riješio 173 predmeta, nakon čega je Kramar pokrenuo upravne sporove pred Sudom BiH. Ostali predmeti su u procesu rješavanja u UIO.

Kovačević je potvrdio i to da je uvozna carinjenja svih ovih 789 vozila Kramar vršio u ispostavama regionalnih centara Sarajevo i Mostar, što je, također, nesvakidašnje i čudno, budući na putnu komunikaciju kojom vozila ulaze u BiH na sjeveru zemlje.

Nakon odgovora UIO poslat je upit i Sudu BiH kako bi se provjerilo u kojoj fazi su upravni sporovi. Odgovor koji smo dobili prenosimo u cjelosti u izvornoj verziji.

Autokuća AS Kramar d.o.o. Ljubuški pokrenula je ukupno 126 postupaka u Sudu BiH, od kojih je 13 u fazi pripreme (Fp) dok je kod 113 postupaka formirana faza odluke (U). Do danas nijedan postupak nije okončan shodno pravilu kronološkog rješavanja predmeta, Pravilniku o vremenskim okvirima Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH i čl. 6. Europske konvencije o ljudskim pravima.

Iz Europske komisije bez odgovora

Zbog same razmjere afere, odnosno čak oko 700 negativnih odgovora koje je UIO dobila iz Belgije, zatraženo je i dodatno objašnjenje od Europske komisije u Briselu, posebno zbog činjenice što se u negativnim odgovorima navodilo naš carinik je greškom ovjerio obrazac EUR1.

Međutim, iz UIO tvrde kako iz Europske komisije mjesecima nema odgovora na njihove upite.
Nelogičnost koja se ovde u konkretnom slučaju javila jeste to što je UIO poslala dopis Carinskoj upravi Belgije i tražila objašnjenje što se dešava? Zašto i dalje uvoznik 'Kramar' dobija potvrđena uvjerenja o porijeklu od strane određene carinske ispostave, a kad UIO taj EUR 1 pošalje u naknadnu provjeru onda nam se iz sjedišta Carinske uprave Belgije dostavi informacija da je taj obrazac greškom potvrđen i da je u suštini provjera negativna. I tako se do sada dešavalo za stotine obrazaca. U dopisu smo ih pitali zašto se to dešava i zašto to ne prekinu na startu u toj carinskoj ispostavi!? Pitali smo ih zašto svojim postupanjem dovode u nezgodnu situaciju UIO, ali i samog obveznika 'Kramar', jer mu prvo izdaju i potvrde Uvjerenje o porijeklu EUR 1 obrazac, a onda u naknadnoj provjeri kažu da su greškom to potvrdili. Nažalost, još uvijek nema odgovora iz Carinske uprave Belgije. Čak smo poslali dopis i Europskoj komisiji u Brisel, tražeći objašnjenje. Još uvijek nema rekacije i odgovora, kaže Kovačević.

Aferu u vezi s spornim uvozom vozila od strane AS Kramar, kako je službeno potvrđeno, istražuje i Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA).
Službenici Odsjeka za kriminalističko-obavještajne poslove Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA vršili su provjere vezane za poslovanje autokuće 'AS Kramar'. U okviru tih provjera zatražene su određene informacije od UIO BiH. Druge informacije u vezi ovog slučaja ne možemo iznositi u javnost, izjavio je Luka Miladinović, portparol SIPA.

Direktor Autokuće AS Kramar Andrija Zovko je potvrdio kako su nakon negativnih provjera počeli plaćati carinske davanja.
Upoznati smo sa informacijom da je carina Belgije dostavila negativnu provjeru, a naše je da platimo, izjavio je kratko Zovko, dodavši kako su zbog svega angažirali i pravni tim.

Šamarčina iz Njemačke

Međutim, sagovornici, odlično upućeni u mešetaranja s uvozom autmobila iz zemamlja EU u BiH, koji iz razumljivih razloga nisu željeli otkriti identitet, ističu kako su same institucije države zakomplicirale do krajnjih granica čitav slučaj provjere EUR1 obrazaca, pa tako ostavile mogućnost za manipulacije.

U prilog ovoj tvrdnji je i informacija kako su grupacije BMW-AG i AUDI AG još travnja 2016. godine obavijestile institucije u BiH kako se više neće baviti provjerama EUR 1 obrazaca, jer nemaju kapaciteta za tako nešto
Provjera podrazumijeva detaljan pregled automobila kojim bi se potvrdilo da na njemu nisu ugrađivani dijelovi, naprimjer iz Kine ili drugih neeuropskih zemalja. Nitko ovakvu proceduru nema, već samo BiH, pa su iz Njemačke pokušali na kulturan način dati do znanja da više nikakve provjere neće raditi na zahtjeve UIO BiH, objasnio je odlično obaviješteni izvor.

Drugim riječima, Nijemcima ne pada na pamet da, zbog procedura u BiH, zapošljavaju dodatne radnike koji bi svoj radni vijek proveli provjeravajući dokumentaciju koja svakodnevno stiže iz BiH.

Sagovornici, mahom zastupnici manjih autokuća, ne isključuju ni mogućnost da je sve napravljeno tako da se državne institucije, konkretno UIO, domognu što više novca. Među onima koji imaju takav stav je i odvjetnik iz Banja Luke Predrag Herbez, koji zastupa nekoliko autokuća pred pravosudnim institucijama.
Pa pogledajte samo tu proceduru. Protokol o Stabilizaciji i pridruživanju jasno kaže da će se provjere vršiti nasumice, a oni šalju stotine, hiljade zahtjeva na provjeru. Pa niko nije lud da toliko zahtjeva rješava. Ovo je nonsens svojstven Upravi za indirektno oporezivanje BiH, koja je prerasla u instituciju izvan svakog zakonskog okvira. Sve te provjere su klasična zloupotreba Protokola dva Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU i BiH, istakao je odvjetnik Herbez.

Pojašnjava kako se sve moglo riješiti vrlo jednostavno, odnosno da je u slučaju Kramar, umjesto 700, UIO na provjeru poslala nekoliko desetina zahtjeva.
Preko tih provjera UIO BiH reketira uvoznike automobila, tvrdi Herbez, koji na kraju pita zašto je uopće netko, i zbog čega, dopustio uvoz tolikih automobila u BiH (i dalje dopušta) kada je postojala sumnja u njihovo porijeklo…

Tekst je proizveden u okviru medijskog poola Mreže ACCOUNT (Antikorupcijska mreža organizacija civilnog društva)

inforadar

Glas naroda

Nedavno je na ovom portalu bilo objavljeno da je Kramar dobio neke nagrade za poslovnost te se naslikavo sa ljepoticom glumicom, ispostavilo se da je vištica sa kradeze mirisom.

davno sam ja pisao na ovom portalu kako se mulja sa izvoznim papirima iz belgije , nije moguće da kramar nije kupio niti jedno vozili iz druge države , tj kupi se auto u njemačkoj i preveze u belgiju te onda u bih sve sa svrhom neplaćanja poreza , hahah čovjek u 10 godina zaradio 100 mil maraka kao da ima na svakom autu 10 000 maraka čisto , a gdje su troškovi prevoza, radnika , poreza , ne slaže se nešto jedino ako je auta džaba dobivao gore

Ovo su sve namjestili herceg-bosna ratni profiteri iz MRM.Miro glumi sveca u kuferima lovu nosija izda na sudu ko krivokletnik Miroslava Prcu i puštali ga ko fole iz zatvora svaki vikend.Posta zaslužni građanin nema koga nije privarija on i kompa mu Džija.Kramar baš ima zlobne susjede ko i oni Jurprom koji uvozi brodom krivotvorene dijelove i nikom ništa.Pravi vile i bazene na krivotvoreenim dijelovima kad je prije nekolike godine iša plaćatt da ga ne zatvore.Sve sami poštenjaci i ugledni građani.Ne znaju se umiti a veći lo po va ljubuški nije vidija.Kramar je sigurno korektniji čovjek i nisam vidija da se neko žali na njegova auta.Bar ne šemira ko MRM sa politikom i tako ne prodaje auta.Sve radi a običnu Raju.Jurčić i Rupčić neka se srame svojih postupaka jer narod sve vidi i zna.Tko po drugim jamu kopa sam u nju upada.

Tu je to negdje

AKO OVO SA CARINOM ODE DO EVROPSKOG SUDA BOSNA i hercegovina bi morala platiti puno vise nego su kramarovi automobili zato ovjeravaju euro1 sve ce ovo sigurno sirotinju puknuti po glavi ko i dosad a za ovo su krivi bosanski zakoni koji ne smiju uves carine a neko od politicara naplacuje reket

Pušiona

Sve je u ovoj "državi" napravljeno da se "državne" institucije domognu što više novca, pa je tako i ovdje.

Aha Krenulo je daokle lova

Sta ima veze krade svak pa nek kradu i oni

Važno je samo u nedilju u prve redove,daš dooobar prilog i sve ok.

Naše tzv "Gazde" jedino znaju varati i krasti drzavu i radnike i puvat se kako su oni uspješni i nedokučivi...svo blago su stekli krađom radnika i utajom poreza...a slučajno nitko od njih nije odgovarao?! milicija i ostali državni organi kolektivno dajte otkaze i sami se prijavite za svoju odgovornost...

Fino..ne plate carinu a kad kupis kod njih auto uredno ti uracunaju u cijenu..sta ocekivati od onog sa sirokog...svake boje..samo ne kako Bog zapovijeda..a sve u zivotu dode na naplatu.

A što ne napišete koliko je država milijuna zaradila na njima i koliko obitelji živi od njih?
Ovo je sitniš koliko su političari pokrali državu zadnjih 20 godina a da ne govorimo koliko su obitelji uništili i protjerali na zapad.Nego ja mislim da će najprije biti da su neki na vlasti postali(a to su i bili) pohlepni pa povećali reket

znači po tvome ako sam ja [ * neprimjereno * ] i obijam kuće a zaposlio sam još par osoba, jer ne mogu sam sve stići i plaćam im plaću i osiguranje, onda bi me policija trebala pustiti na miru

naravno da policija treba da radi svoj posao ali ajde po redu pa neka riješe ove što su zadužili cilu državu tj nas,što su uništili poduzeća koja su zapošljavala stotine ili tisuće radnika,što isisavaju naš novac i kupuji vile i jahte po moru a da ne dovorim o računima u švicarskim bankama.Ali naravno di će oni sami sebe istraživat,nisu b.udale

Naravno kad su balkanska birokratska go.vna napravila sve da je nemoguce ista radit legalno.Pa ljudi u njemackim autokucama misle da je neki vic kad od njih trazis broj motora

Dosa ih vulkanizer glave Auto 300 000 a felga made in Cina

A našeg Čape

I što sad? UIO bi provjeravala u Njemačkoj a porezna uprava nece ovdje da provjeri zašto javne institucije ne uplaćuju doprinose.... ako je čovjek donio taj EUR1 u čemu je problem? Zašto bi sada Kramar odgovarao zato sto NETKO nije radio svoj posao?
Svako malo gluposti iz kuhinje naše uprave.

zato što je taj NETKO nečiji glasač i ne mogu njega oderat

Vecina gazda i tajkuna kupe uvoznice i uvezu bez davanja dok sirotinja dsjr po nekoliko tisuca km.
Zavrsis ocatinis platis i onda te ti isti koji su pregledali papire i potpisali opet jebu ko sansku kozu i salju provjere i na kraju kriv svatoko samo ne oni koji su uzeli pare.Ova drzava stiti kriminalce a guli sirotinju.Cuj tolika afera i zataskali a ovamo novinari vrse svoju duznost pisuci o bijednoj sirotinji.Prvo bi trebalo porijeklo novca i imovine kod drzavnih namjestenik carinika i onda bi sve svima nilo jasno il bar mnogo jasn8je

Kupili carinike ovi stancali

Sad ispada moje auto kupljeno u Kramaru da nisu placene obaveze E bome bice glava po podu a kredit tece

Po ovome će ih sa zaostatkom od nekoliko godina naplatiti od Kramara, stim da su oni sa tim milionima što nisu platili pravili nove milione. Zašto ne, dok ide-ide

Ma sve je ti ok.
Samo felge i struja su made in Cina

Treba zaštititi domaću auto industriju je li tako Miro Džakula

to je pitanje za oskara

A sta ovo znaci " Kramar je pokrenuo upravne sporove pred Sudom BiH" Jel mislite da bi ljudi izasli svojom incijativom na Sud da nisu 100% sigurni da su čisti?? Ovo je očito čisti reket naših uhljeba. Samo me zanima kad će im biti dosta, hoće li svanuti dan kad će naše institicije biti site. Šta će se dogoditi kad svi iselimo jer nećemo imati za hljeba??? I na kraju krajeva od kud nekom pravo da iznosi infomacije o predmetima koji su na sudu. Ja sam kod njih kupio 2 auta i opet ću ako dragi Alah da. Kramar glavu gore i satari ih na sudu.

Dok možeš davat dobar si,kad prestanes hranit zmiju,okreće se protiv tebe. Tako danas sve funkcionira. Medijski te sruše. Oblate.

A gdje je porezna,hehe koliko su oni s njima podjelili jao jao

2 vozila kupljena kod njih, nikad nikakvih problema kroz 5 god vlasništva.

Zatvorite Kramara imate par stotina osoba naslonjeni na njega Praona limarski radnji
Sve će to sutra ostat bez posla.
Kramar je za ljubuški danas što je Aluminiski bio
Za Mostar. O kojoj vi to državi govorite i zakonima.
Države nema ko joj se negdi i nekad zakleo Nisam pod zakletvom.

e dobro ako je netko zakinu državu utaio porez e onda je to uzeto onima koji žive od državnoga proračuna pa hajde neka to naprave u nekoj zapadnoj državi nikad mu više neće past na pamet da to odradi a u nas kaže snašao se jel rogati tko je tu oštećen opet narod

Problem i jet u tome što nismo mi oštećeni nego čović,dodik ,izrtbegović i njegovi podanici a kad njima zafali onda samo povećaju poreze.Tako ispada da smo ipak mi oštećeni.U zapadnoj državi su zakoni napravljeni da firma može raditi,zapošljavati radnike i napredovati a da radiš sve po zakonu.Kod nas kako god okreneš ili si u kriminalu ili ćeš propast jer uhljebima uvijek malo

E vidis kod nas su uhljebi koji nista ne rade niti ista znaju, a primaju placu. I to bi privatnici i radnici u privatnom sektoru trebalu prihvatit kao normalno? Neka krepaju ako su nesposobni. To sta je na zapadu me boli ona stvar. Sta je zapad postao sinonim za sve dobro? Pa znamo kako i na cemu se razvio taj zapad.

Aj Amere neseri vise

Ovoj drzavi treba zatvor veci od drzave sve kriminalci

kojoj bolan državi? ovo nije ni banana država o čemu ti

500 metara žice,ogradi parlament i svi kriminalci će bit u zatvoru ali teško ćeš ih uvatit na "poslu"

Miro Džakula vratite državi pare od GP Bijača

Nemojte Gingu dirati,sto je rekao Causevic nisam znao da su mu toliko drage pare pa uzima lopatom.

mislim da kramar bolje posluje u njemačkoj nego kod nas a ZNA SE zašto

Ne znam zasto belgijanci uopce idgovaraju na upite ovoj balkanskoj uhljebskoj mafiji.

Provjera podrazumijeva detaljan pregled automobila kojim bi se potvrdilo da na njemu nisu ugrađivani dijelovi, naprimjer iz Kine ili drugih neeuropskih zemalja. Nitko ovakvu proceduru nema, već samo BiH, pa su iz Njemačke pokušali na kulturan način dati do znanja da više nikakve provjere neće raditi na zahtjeve UIO BiH, objasnio je odlično obaviješteni izvor.!

Ispada da su ševini pametniji od njemačkih inžinjera

Bdijemo nad vama sve se Zna koliko je dobila Porezna koliko Carina spavajte jos malo u Miru a Dolazite na Red kad ce se cut Plac i Skrgut Zubi

Sva privatna poduzeća koja su imali jaku ekspanziju naslonjeni su na javne nabave,natječaje u javnim poduzećima tj nisu zaradili bogastvo u privatluku nego sa državom.

Sipa presrela razgovor Kramar Djajic Planinic . Bit ce svega

jes kad su naručivali ručak a i megi će imat problema

Miro Džakula je kralj,ne može mu niko ništa,hahahihihuhu.......

Miro radi za Čovića i Dodika a uzme i sebi trećinu to zna svatko u BiH ovi iz Kramara su prestali ili umanjili davanja i evo ti ga na

AS Kramar u milijunskim problemima zbog carinskih davanja
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari