EU za sljedeće lokalne izbore želi skenere i kamere na biralištima

ljubuski.info

BiH bi sljedeće lokalne izbore, koji bi trebali biti održani iduće godine, mogla provesti po novim odredbama koje bi trebali osigurati transparentniji i vjerodostojniji izborni proces, a moguće je uvođenje i elektronskih alata za provođenje izbora.

Naime, EU je u prostorijama Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH započela realizaciju projekta "Razvoj Strategije i Akcijskog plana za poboljšanje integriteta, transparentnosti i učinkovitosti izbornog procesa u BiH", a na kojem su inzistirale nevladine organizacije i pojedine političke stranke nezadovoljne dosadašnjim načinom provođenja izbora.

Koliko je realno očekivati usuglašavanje i usvajanjesvih preporuka i poboljšanja u parlamentu, ostaje za v idjeti, a o izmjenama Izbornog zakona govori se već nekoliko izbornih ciklusa, ali dosad nikakvih konkretnih pomaka nije bilo.

Maksida Pirić, glasnogovornica SIP-a, jučer nije željela davati izjave. Na pitanja što je konkretno predviđeno i koji su ključni nedostaci izbornog procesa, uputila je na Izaslanstvo EU.

U Izaslanstvu su kazali kako su predviđene mjere naznačene u mišljenju Europske komisije i analitičkom izvješću.
Projekt će takođe podržati jačanje institucionalnih kapaciteta SIP BiH u ispravljanju tehničkih nedostataka izbornog procesa, uključujući moguće uvođenje tehnoloških alata i poboljšanje komunikacije SIP BiH s ciljem ponovnog uspostavljanja povjerenja javnosti u izborni proces, kažu oni.

Na koje se konkretno tehnološke alate misli, zasad nije poznato, iako je izvjesno kako se radi o uvođenju skenera za skeniranje glasačkih listića, video-nadzora i elektronske identifikacije glasača.

U mišljenju EK su preporuke o poboljšanju izbornog procesa navedene kao prvi prioritet od ukupno 14 mjera koje je potrebno provesti kako bi EU dala pozitivno mišljenje za daljnje korake ka članstvu u EU.

U uvodnom paragrafu, prije spomenutih 14 mjera, je jasno naznačeno kako Komisija smatra da je pregovore moguće otvoriti tek kad zemlja bude ostvarila potreban stupanj komplementarnosti s kriterijima za članstvo, iz čega se može zaključiti da je poboljšanje izbornog procesa nužan uvjet za daljnje europske integracije. EU od BiH zahtijeva ispunjavanje kriterija Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Organizacije za europsku sigurnost i suradnju.

U OESS-u kažu kako je ODIHR u svom izvješću preporučio promjenu načina formiranja biračkih odbora, poboljšanje treninga i davanje više sredstava SIP-u za provođenje izbora radi profesionalizacije tijela koja provode izborni proces.
Izvješće ohrabruje političke stranke da poštuju zakon i uzdrže se od pritiska na glasače. Traži provođenje istraga za sve tvrdnje izbornih prevara brzo, potpuno i efikasno, kao i da prekršitelji budu privedeni pravdi, istakli su.

Dalje, u OESS-u kažu kako se preporuča izmjena glasačkih procedura kako bi bili osigurani sloboda i tajnost glasanja, a traži se i ukidanje glasovanja u ime članova obitelji, zloporabe pomoći pri glasovnju, a važna preporuka odnosi se i na transparentnost financiranja izbornih kampanja.

NN

Glas naroda

Dok dođu skeneri nestaće nas koji smo mislili svojom glavom

e ne može tako , pa kako ćemo onda po 305 glasova namjestiti ako svatko vidi

Uvedite više te skenere lakše je sa elektronikom nego olovkom .Hajmo brže prema EU.

Nemojte mijenjati olovku,molim vas...olovka je zakon..

Ako se uvede ele.glasovanje moja obitelj od 30 članova izlazi na izbore,a ako ne nitko!!!

Svako li ti će zlo doć sa zapada još nam ito triba
Šta je falo dosad.

Nemojte uvoditi kamere,to je opet udar na sirotinju. Moramo onda popravljati zube i praviti nove frizure,a morali bi i dolaziti na glasačko mjesto i još gledati za koga glasati.ovako je jeftinije sve drugi odrade za tebe.

Istina, respect

Naši partijaši će se opet snać nedaju oni stolice

Znači nema više babe voziti

-mrtvi više neće morat glasat-a neće se pikat ni masovno glasanje iza 19 h

Sad kad su ostali samo ONI svijet uvodi skenere koje licemjerje isto kao poslije utaje poreza PDV

Taj dan kad budu izbori neće bit struje.

Spremit ćemo agregate!

oni su se pripremali za ovo protjerali su polovicu da su htjeli pošteno mogli su do sada da ovo uvedu

Nece bit vise 100 postotnih preferencija na birackim mjestima za hdz glodavce koje odrade iza 19 sati

Uvodjenje elektronickog glasovanja znaci samo pocetak jos vecih manipulacija. Rezultati izbora ce biti odredjeni tj. namjesteni u americkoj ambasadi u sarajevu, a obavezno u korist velikobosnjacke majorizatorske politike. Ako ovo uvedu Komsic ce na iducim izborima u Ljubuskom dobit bar 5.000 glasova.
Zato prvo ustavna i zakonska ravnopravnost za Hrvate, a onda sve ostalo pa i elektronicko glasovanje!

Moj Jurko pa tko je ubacivao dosad listiće nego HDZ.Kad dođu skeneri nema više kontole glasova pa se tako neće dogažati da u izbornoj noći kad Nevenko gubi glasove traži ga Ivić brkić jer je otišao u nepoznatom pravcu da bi mu rekao da je sve sređeno .Kakva je to pobjeda na izboria kad ti moraju ubacivati listiće da prođeš moj Gradonačelnič,

Ako je tako, jedva čekam skenere. Neka Amera, a ne ove izd ajničke komunjare, srbocetnicke uli zice koji su planski i sustavno obezvrijedili rat i branitelje, razgranali korupciju i sve pok rali (također planski i sustavno), a normalnom, moralnom i bogobojaznom čovjeku uzeli i dostojanstvo. J e b e se amerima za Komšića, a imao je on i za prošle izbore glasova iz bunta naroda, ali negdje zapeli.

I koji qrac ste radili 25 godina, prođe mi život slušajući kako sam neravnopravan, ostarih, a ne vidjeh nijednog Bošnjaka ni mudžahedina, znam samo da nemam pravo ni na ono sto me sljeduje i sto zasluzujem ovdje u Ljubuškom je nisam clan Hrvatske komunisticke zajednice. Mrs u [ * neprimjereno * ]u materinu više

Dogodine ćemo se obračunati s Barbarićem i ekipom ja čekam samo jedan krivi potez ili kružni tok biće trke

Jurko ne prðekaj, jesu te to naložili iz HDZ-a ili stvarno tako misliš?

U Grabu glavna kamera Edvar Edo Bebic,pa zaboravljeni branitelj Ovca,Skoko uz Parkova nezna nos obrisat i da ne nabrajam.Ekipa za ocevid u punom sastavu.Ja doveo majku on 6 puta pita ime i prezime na izlasku

Samio pisite nek se zna sta su radili ulizice i Graba...ali svemu dode kraj..a tek onaj furadan iz Graba...

EU za sljedeće lokalne izbore želi skenere i kamere na biralištima
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari