Mladen Bošnjak: Sljedeća faza krize je rat!

ljubuski.info

Politički lideri u BiH nisu u predviđenom roku formirali Vladu. Sporan je Godišnji nacionalni program za NATO. Kriza ne može biti veća nego što jest, upozoravaju analitičari. Može li pomoći američka diplomacija?

Nije pomoglo ni posredovanje odlazećeg šefa Delegacije Europske unije u BiH Lars-Gunnara Wigemarka. Politički lideri u BiH, Bakir Izetbegović - predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), Milorad Dodik - lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Dragan Čović - predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) nisu u predviđenom roku, do 5. rujna, formirali vlast u skladu s rezultatima Općih izbora iz 2018. godine.

U BiH je, međutim, malo tko iznenađen ovim neuspjehom, kaže politički analitičar iz Ljubuškog Mladen Bošnjak.
To je njihova praksa, da sami sebe pobijaju, da ne drže do svoje riječi. Wigemark zbunjen odlazi iz BiH, ne shvaćajući ovdašnje političke lidere. Politička kriza u BiH ne može biti veća nego što jest, a sljedeća faza je rat, htjeli mi to priznati ili ne. Naši političari po svaku cijenu bježe od europskih integracija jer ih s ulaskom u Europsku uniju i NATO čeka sudbina Ive Sanadera, Ivice Todorića, Lovre Kuščevića... To je ono što plaši političke elite u BiH zbog čega ne drže ni do svoje riječi niti do potpisa, kaže Bošnjak.

Dodik inzistira da BiH prati Srbiju

U nedavnom komentaru za DW je sporazum političkih lidera BiH o formiranju vlasti pozdravio i bivši visoki predstavnik, njemački diplomat Christian Schwarz-Schilling, ali je već tada izrazio sumnju da će dogovor biti realiziran u predviđenom roku.
Riječ je samo o pismenoj spremnosti stranačkih vođa da formiraju vladu u idućih 30 dana, u čemu im je pomogao šef Europske delegacije u BiH Lars-Gunnar Wegemark. No, dogovor svakog trena može pasti u vodu, rekao je Schwarz-Schilling upozoravajući na Dodikovo protivljenje putu BiH ka NATO-u.

To se i dogodilo, a kamen spoticanja je upravo Godišnji nacionalni program za NATO. Riječ je o tehničkom dokumentu koji je dio ranije preuzetih obveza BiH u okviru Akcijskog plana za članstvo u NATO (MAP - Membership Action Plan). Za člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sporan je nastavak suradnje s NATO-om i on traži da BiH u tom procesu prati Srbiju. Bakir Izetbegović inzistira na hitnom slanju Godišnjeg nacionalnog programa za NATO pri čemu ima potporu druge dvojice članova Predsjedništva Željka Komšića i Šefika Džaferovića. Dragan Čović smatra da treba "odmah formirati Vijeće ministara", pa tek onda raditi na NATO integracijama.

Aktivniji američki angažman na Zapadnom Balkanu

Mladen Bošnjak vjeruje da su to sve igre političkih elita koje se svim silama trude opstruirati europski i euroatlantski put BiH.
Oni su svjesni da će ulaskom u Europsku uniju i NATO morati prihvatiti i europske standarde, a time i vladavinu prava, kaže Bošnjak.

Smatra kako u rješenju aktualne političke krize u BiH može pomoći i nedavno imenovani američki izaslanik za Zapadni Balkan Matthew Palmer.
On apsolutno može pomoći, i ne samo Palmer, već i neki nižerangirani američki diplomat, samo ako je odlučan i ako za to ima mandat iz Washingtona, kaže Bošnjak.

Ivica Puljić smatra kako će Matthew Palmer od stranačkih lidera i članova Predsjedništva BiH prije svega, tražiti prekid negativne retorike.
Palmer je već uputio oštre poruke Miloradu Dodiku. Amerikanci se aktivnije uključuju u BiH najviše zbog straha od širenja ruskog utjecaja, a Dodik je tu ključna karika, kaže Puljić.

Nakon petog rujna bit će šesti, pa sedmi...

Nakon što je imenovan za američkog izaslanika za Zapadni Balkan, Matthew Palmer je predstavio svoju viziju uređenja balkanskih država. Kazao je kako podržava građansko uređenje država ove regije.
Naša vizija Zapadnog Balkana je da sve zemlje budu građanske, a ne samo vlasništvo određene etničke skupine. U BiH bi to poboljšalo osjećaj za nacionalni, državni identitet, za razliku od njegove tradicionalne etničke pripadnosti, kazao je, između ostalog, Palmer.

Iako je rok za realizaciju sporazuma potpisanog početkom kolovoza istekao u četvrtak (5.9.), nema jasnih naznaka da bi političari uskoro mogli postići dogovoro njegovim ključnim točkama - formiranju Vijeća Ministara, Godišnjem nacionalnom programu, osiguranju zastupljenosti konstitutivnih naroda u institucijama... Na pitanje što će biti nakon 5. rujna, Bakir Izetbegović je prije tri dana kazao:
Bit će 6. rujna, pa sedmi i tako dalje. Mi ćemo nastaviti razgovore i pregovore...

Deutsche Welle

Glas naroda

Pisa za [ * neprimjereno * ]e jado jadni

Vjerne sluge svakog režima to je istina . Ali ovi Čovićeve sluge će zabiti zadnju ČIVIJU U LIJES sa kojim će Hrvati nestati sa ovih prostora. Po zasluzi naravno! Amen.

Svoje zvanje (politički analitičar) stekao je u ratu zato on (Kobila) izaziva rat i bio mu on u kući.Sve je stekao u ratu i možda mu sad treba titula “ dr,mr,docent...”)pa hoće rat.

Tako je

Da mi je samo viditi ko će ratovat ....

Po Mostaru se priča da će u slučaju rata svi Hrvati iz Hercegovine i Bosne biti pozvani na zborno mjesto Bare gdje će biti i vrhovna komanda.Priča se da tamo u nekoj tvrđavi kod Radobolje ima i atomsko sklonište za slučaj nuklearnog napada.

Ne znan oko čega se svađate. Ja neviđe niđe da je kobila išta pisa protiv hdz, a i neće

jedini rat u koji ću ići je rat protiv parazita političarskih

ko kobilu prozva analiticarem i kao se dolazi do te titule. triba ic na kavu kod sose

Politički analitičar, otvori se zemljo. A zna on biti i ekonomski, sportski analitičar. Sposobnost izbija iz čovjeka

" Ko će ratovat"?Službeni podatci iz ministarstva obrane iz 2008 godine: HVO 196 000 vojnika što znači da je trenutno skoro svako drugi Hrvat pod oružijem, teško da će mo rat izgubiti. Početkom 1995 HVO je imao 43 000 vojnika zato smo rat izgubili. Danas zahvaljujući našem dobročinitelju i spasitelju i njegovoj ratnoj strategiji on je naoružao "svoj narod" vojničkim riječnikom rečeno: "do zuba" I za to što je napravio ovom narodu i za sva druga dobra djela je već pokrenut postupak da ga se za života proglasi Blaženim!

Dobra dobra a tek kako smo stručnjaka puni generala i pukovnika ko Kina

Razlika između Mladena Bošnjaka i komentatora na portalu je što se dotični gospodin potpisao

Ratovaće Uvenuli i njegovi dezerteri kradezeovci uhljebi kojima je dao posa da zaštite svoju imovinu koju su stekli lopovlukom.

Ne vrijedjajte kopitare vi ste Sitni Zub sto vam je jednom rekao vas Rahmetli Predsjednik

Ko god misli da neće bit rata neka misli to je dobro,ko god misli da će bit ko prošli put isto nek misli ali isto tako ko god misli da je nešto riješeno iz prošlosti nek misli, i ko god misli da nešto ima sem gola života nek misli i brže će svak razmišljat!
Samo kažem!

ovaj je aii stvarno stvarno lud. pa ko će ratovat jadan nebio za koga po bogu.

Možda vas Uvenuli i povede u rat nebi tribala VP ovaj put daga privode.

Pustite rat ljudi. Eno Čović i njegovi menadžeri brane vitalni nacionalni interes u Hrvata.
Dijele kuvertirane otkaze u Aluminiju.
Idemo dalje, šta je sljedeče.

Srbi će izazvati još jedan rat na ovim prostorima

Hoće i to ubrzo

Povedi vojsku pukovniče kad primaš penziju trebaš pokazati osim političke sposobnosti i vojnu, svako danas može biti analitičar i pukovnik

Politički analitičarMladen Bošnjak kobila
Umirovljeni pukovnik CEDa HOSa
Pok Blaž ga potjerao iz stožera kada je kobilin stric iz Kanade nazvao Blaza i upozorio ga da je udbas.
Blaž je pokojnik
Kobila je umirovljeni pukovnik,još k’tome i analitičar?!
Nema dalje!
Gasite internet!

Red Bull komentar ti je pogođen 100%.

Postavlja se pitanje mogućnosti izbijanja novog Rata na ovim prostorima. Pa se postavlja pitanje tko će to ratovati gdije je ta vojska gospodo draga na ovim prostorima unaprijed morate znati da je rat najjača ekonomija na ovim prostorima što izravno što neizravno u BIH živi milijon ipo stanovnika. Bijološkom selekcijom osobe koje su početkom devedesetih imale oko 20 godina a bili su najmladja borbena populacija danas su pedesetogodišnjaci za dvadeset godina a to je jako blizu od kompletne današnje Braniteljske populacije koja prima bilo kakav vid novčani sredstava od invalidnina zapovijedni povoljni mirovina ovog onog za 20 godina neće biti 20% tih istih. Vrijeme curi a šta ostavit dijeci unučadi nevijestan u amanet a koji su cijelo vrijeme čekali poštara prvog koji jednog dana neće doć što tada. Pošto je Rat unosan Biznis tradiciju treba nastaviti sa novim ratom jer Za 20 godina bez novog Rata nema ni HDZa ni SDA ni SDS NI Dodika nema više glasačke mašinerije a dijeca od ovih navedenih neće Uzet Motiku u ruke uzet će zastave i podijelit će puške htijeli vi to ili nehtjeli. A Rat neće počet sa nekom objavom bit će. Ono jedan Metak jtamo jedan Rafal vamo bačena Bomba tamo granata ispaljena ovamo i tako dok se kolo neuhvati. Znadu šta nesme da rade radi mogući zločina i sudjenja poput Haga. I neće trajat četri pet godina možda čak četiri pet mjeseci možda godina dovoljno da se opet uzmu svi benifiti Rata i sve po starom.

Svaka čast.

kakav rat? veze ovaj nema, vrijeme ga pregazilo

Nema Rata neboj se ali Revolucija sigurno DA nece trajat duze od deset Dana

Dobar^_^

Čim počne rat ....via Amerika

Da mi se ratuje isao bih Siriju illl ???? Di no ima nasvitu ratttaaatta

Mladen Bošnjak: Sljedeća faza krize je rat!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari