Hrvatska izdvojila 26 milijuna kuna za projekte Hrvata u BiH

ljubuski.info

Ugovori o financijskoj potpori Republike Hrvatske za provedbu kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata Hrvata u Bosni i Hercegovini potpisani su u petak u Tolisi kod Orašja u organizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Svečanosti potpisivanja nazočili su domaći i inozemni dužnosnici, među kojima i hrvatski premijer Andrej Plenković, predstavnici društvenog i vjerskog života, braniteljskih udruga te gospodarstvenika.

Plenković je kazao je ovo jako lijepo okupljanje Hrvata u BiH, a večerašnja večer Hercegovine u Posavini, dobra prigoda za sinergiju hrvatskog naroda u BiH.
Došli smo ovdje s poštovanjem prema BiH, vođeni željom da unaprjeđujemo naše odnose na što kvalitetniji način, da rješavamo otvorena pitanja, da kroz potporu cijeloj BiH vodimo računa o Hrvatima kao najmalobrojnijem narodu, izjavio je Plenković.

Podsjetio je kako je u vrijeme kada je Dragan Čović obnašao dužnost predsjedatelja Predsjedništva, BiH podnijela zahtjev za članstvo u EU uz snažnu potporu diplomacije BiH, ali i uz potporu Republike Hrvatske kao članice Unije.
Taj proces kontinuirano traje i mi ćemo se zalagati da ide na dobrobit cijele zemlje ali istodobno i osnaži ravnopravnost i položaj hrvatskog naroda, poručio je Plenković.

Kada je u pitanju potpora Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Plenković je kazao kako 89 ugovora koji su danas potpisani potvrđuju kontinuitet i konzistentnost politike Zagreba prema Hrvatima u BiH.
Ugovori koje danas potpisujete potvrđuju kontinuitet, sustavnost i konzistentnost naše politike i jedne dobre komunikacije gdje se financiraju projekti i u području obrazovanja, kulture, zdravstva, stipendiranja učenika, brojni projekti koji podupiru i vjerske aktivnosti u BiH i mislim da se zaista sada stvorila prava stečevina projekata koja svakodnevni život Hrvata u BiH čine kvalitetnima, ustvrdio je hrvatski premijer.

Predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je kako je Republika Hrvatska puno učinila za Hrvate u BiH.
U svom djelovanju posljednjih 15-tak godina mogli bi nabrojati tisuće projekata većih i manjih, netko će ih prepoznati kao vrijedne, drugi će opet komentirati zašto to radimo na taj način, ali ja sam siguran, svaki od tih projekata znači veliki iskorak za institucije koje će dobiti pomoć, kazao je.

Čović je dodao kako Hrvati u BiH nastavljaju svoju borbu za ravnopravnost te će i dalje biti predvodnici euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas u svom je obraćanju kazao kako nastoje što više jačati suradnju i povezanost Hrvata iz BiH i RH.
Sve ono što možemo zajedno napraviti neka bude na korist jednom narodu s obje strane granice. Nadam se da današnje potpisivanje 89 projekata, koji pokazuju da ima i volje i snage i sposobnosti i entuzijazma u hrvatskom narodu, rezultirati time da ti projekti budu završeni, a kvaliteta života, funkcionalnost i sve ono čemu oni streme, bit će bolje i kvalitetnije, poručio je Milas.

Podsjećamo, Vlada Republike Hrvatske je na sjednici 1. kolovoza 2019. godine donijela odluku o raspodjeli sredstava za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2019. godinu.

Temeljem provedenog javnog natječaja potporu je dobilo 89 programa i projekata, i to 34 programa i projekta iz područja kulture, 17 programa i projekta iz područja obrazovanja i znanosti, 12 programa i projekta iz područja zdravstva i 26 programa i projekta iz ostalih područja.

Ukupna vrijednost 89 projekata je 26 milijuna kuna (oko 7 milijuna maraka).

Glas naroda

To je samo povezanost HDZa HR i HDZa Bih sa zajedničkim nazivom SKJ na okupu mogli ste i svog saveznika Dodika zovnit tu je on blizu bar na Kavu pa da vam on kaže di su Hrvati nestali.

Gdje je Čović kršten zna li itko? Gdje je Čović krizman u kojoj crkvi? Gdje je vjenčan u kojoj crkvi? Ako itko zna neka mi odgovori hvala unaprijed.

Je li ovaj u habetu Čović

Ja u Posavini bio 92. gdje su tada bili Plenkovic i Covic

na suprotnoj strani odavali ti položaj četnicima

Anemični i dobročinitelj odgojeni u antihrvatstvu sad se prodaju narodu kao Hrvati. Sve čine da nas nestane.

Evo love za predstojeće izbore

Pola ovi para se vrati u Hrvatsku kupovinom nekretnina naši političara jel tako Barba.

Donacije su regrutiranje poslušnika ako DORH nije podigao optužnice protiv ratnih profitera iz Gruda Jelavića Medića Rupčića Čovića i ekipe koja je oštetila RH preko HVO-a za više od pet milijardi kuna valjda je svakome sve jasno

Zbog makinacija im trebaju Hrvatine u BiH

mislite za projekte uhljeba hadezeovskih? Koliko su tvornica otvorili?

Evo para za Kvesica dzep,a on to prikazuje za Mostarsku Bolnicu,eto para za Parkove da se moze rodbina osigurati sa pojecim motorima,i cjevima kap po kap,sa novim plastenicima kao i direktor Parkova i njemu treba novi najlon

Hrvatska izdvojila 26 milijuna kuna za projekte Hrvata u BiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari