Strategije i planovi borbe protiv korupcije koje nitko ne želi provoditi?!

ljubuski.info

U novoj Strategiji za borbu protiv korupcije u Bosni i Hercegovini za razdoblje od 2020. do 2024. godine bit će definirane pojačane mjere aktivne represije i sprječavanja nužne za otkrivanje koruptivnih kaznenih djela, te uključivanje cjelokupne društvene zajednice u borbu protiv korupcije.

Rad na tom dokumentu počeo je dvodnevnim okupljanjem radne grupe u Banjoj Luci, a osim predstavnika Agencije za sprječavanje korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK), koja rukovodi izradom nove Strategije, zastupljeni su i predstavnici antikorupcijskih tijela na drugim nivoima, nevladinih organizacija i eksperti.

Borba protiv korupcije ulazi u privatni sektor

Direktor Agencije za sprječavanje korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije u BiH Hasim Šabotić je naglasio da je namjera uvesti borbu protiv korupcije u privatnom sektoru, kao i sektorsku borbu protiv korupcije, imajući u vidu ustavne nadležnosti u BiH.

Istaknuo je kako je postojeća Strategija dobro strukturirana, ali nije u dovoljnoj mjeri provedena i nije dala zavidne rezultate.
To znači da je razlog ljudski faktor, dodao je Šabotić i naglasio da, ukoliko u narednoj godini ne bude većih rezultata borbe protiv korupcije, bit će nužno javno reći tko je kriv i tko ne rješava ono što treba provesti.

Strategija bez rezultata

Izvršna direktorica Transparency International BiH (ITBiH) Ivana Korajlić je istaknula da ta nevladina organizacija inzistira da se otklone nedostaci na koje je ukazala još uvijek važeća strategija, koja je, smatra, dala rezultate samo na tehničkoj razini.
Suštinski efekti, koje bi građani mogli vidjeti, u smislu smanjenja i sprečavanja korupcije su izostali. Očekujemo da će se to adresirati u narednoj strategiji i da će podrazumijevati mnogo više mjera i konkretnijih aktivnosti koje se odnose na unapređenje zakonskog okvira na svim nivoima te povećanja kontrole nad svim procesima, od imenovanja, zapošljavanja, raspodjele proračunskih sredstava i jačanja kapaciteta institucija koje provode antikorupcijske zakone, rekla je Korajlić.

Za primjenu će, kaže, biti ključna koordinacija između institucija.

Korajlić smatra kako će se u BiH procesuiranje tzv. "velikih slučajeva" korupcije dogoditi onda kada pravosuđe bude neovisnije.

Pripreme za novu strategiju

Vođa tima IPAK projekta Europske unije Zoran Jačev predstavio je preporuke za pripremanje nove Strategije, a to je sektorska borba protiv korupcije, politike i mjere koje će jačati otkrivanje i represiju korupcije te jasno definirati sustav za borbu protiv korupcije u BiH, kao i odnose između Agencije i ostalih akti-koruptivnih tijela.
Neophodno je uključiti sektorski pristup u borbi protiv korupcije, što znači konkretne mjere u zdravstvu, obrazovanju, u oblastima koje najviše brinu građane, rekao je Jačev.

Strateški programi, koji bi trebali biti u novom dokumentu, odnose se na to kako podstaknuti proaktivno i neselektivno otkrivanje korupcije putem proučavanja nalaza revizija i inspekcijskih službi, istraživačkog novinarstva, natpisa u medijima i drugo.

U planu je završiti Strategiju do prosinca i uputiti ju na razmatranje Vijeću ministara BiH.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari