Nema teorije da Aluminij pokrene proizvodnju, tvrde izvori iz federalne Vlade

ljubuski.info

Spasa za Aluminij više nema i ne postoji ni teoretska šansa da se proizvodnja pokrene, potvrdili su izvori bliski Vladi Federacije BiH.

Nakon švicarskog Glencorea, ulagača iz Dubaija, Kine i Izraela, i Britanci žele udio u Aluminiju, ali je problem novac.

Za sada nitko ne nudi ni 200 milijuna KM koliko je potrebno da se barem pokušaju riješiti nagomilani dugovi.

Tvrtke koje su bile zainteresirane, osim dubinske analize, nisu ponudile konkretna rješenja za spas Aluminija.

Naime, predstavnici britanske tvrtke Liberty House održali su u utorak u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu sastanak s ministrom energije, rudarstva i industrije Nerminom Džindićem, na kojem su pokazali interes za eventualno strateško partnerstvo u mostarskom Aluminiju.

Otkazi za 500 ljudi

Liberty House je industrijska i metalska kompanija iz Londona, koja se bavi proizvodnjom čelika i aluminija.
Pokazali su interes za partnerstvo. Čekamo povratnu informaciju, ali nismo optimisti", rekli su iz Vlade Federacije BiH.

Riječ je tek o jednoj u nizu kompanija koje su se pojavile posljednjih nekoliko mjeseci kao "spasitelji" nekadašnjeg giganta, koji je zbog enormnih dugova koji prelaze skoro 500 milijuna KM ugasio proizvodnju i počeo s otpuštanjem radnika.

Naime, radnici Aluminija od utorka su počeli dobivati otkaze koje je dosad dobilo njih 70-ak, a koje će na kraju dobiti oko 500 zaposlenika tog nekada najvećeg izvoznika iz BiH. Potvrdio je to Feni predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija Romeo Biokšić, napomenuvši kako s otkazima kreće i isplata otpremnina koje će u prosjeku iznositi oko 8.500 maraka.
Znači, sedamdesetak radnika već je potpisalo otkaz ugovora o radu koji će u konačnici popisati njih oko 500, kazao je Biokšić.

Otpremnine 8.500 KM

Dodao je kako je nove ugovore o radu potpisalo oko 380 radnika mostarskog poduzeća, no kakvi su oni i jesu li radnici s njima zadovoljni Biokšiću nije poznato.
Nisam imao uvid u nove ugovore i zaista ne znam kakvi su oni i koliko su radnici njima zadovoljni, ocijenio je.

Kada su u pitanju otpremnine, one će biti isplaćene u roku od tri dana od dana popisivanja otkaza ugovora o radu i iznosit će u prosjeku oko 8.500 maraka.
Netko će dobiti veće, netko manje otpremnine od tog iznosa, ovisno o godinama radnog staža provedenih u Aluminiju, ustvrdio je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija.

Naveo je i kako nije upoznat s time što će se dalje događati s nekadašnjim industrijskim gigantom i kada bi moglo doći do ponovnog pokretanja proizvodnje.

Avaz

Glas naroda

"Tko je sljedeći"?Zna li itko?Hvala!

Hvala ti Dragane za sve ! Hvalati dragi prijatelju! Reče fra Ivan Ševo pred mnogo puka i ne stiže ga Oganj Božji. Ali hoće hoće budite u to sigurni!

Zaboravio si,,Hvala ti naš dobročinitelju,,.

Kažu HT Eronet je sljedeći, a onda Sveučilište.

Eronet pa EP.

ide se po reddu da nebi bio bunt ovako su se gasile i druge firme postepeno i branitelji ima ih još da ih treba ugasiti sano neće sve odjednom

Eronet-H Pošta-SUM- SKB-EPHZHB-FP.

Lesinari kruže,čekaju zadnji trzaj umirućeg. Hijene ct pokupiti glavninu. Gledajte natgeo wild,zanimljivo je.

Oni nisu u stanju pokrenuti ni galeriju Aluminij, kamoli anode.

Jesuli bar ovomu oduzeli auto ili su mu kupili novo.

Nema teorije da Aluminij pokrene proizvodnju, tvrde izvori iz federalne Vlade
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari