Martina zna kako se nositi s bolešću, ali i s patologijom društva

ljubuski.info

Martina Mlinarević je BiH novinarka i spisateljica o kojoj se ovih dana s razlogom dosta piše. Naime, otkazana joj je promocija knjige "Huzur" na Evergreen festivalu u Čitluku, iako organizatori to opovrgavaju i tvrde da je nastup otkazala sama.

Nakon njezinog oštrog odgovora oni bi da određuju gdje će tko hodati. Oni bi da istjeravaju iz domova. Oni bi silovali. Oni bi pokopali. Jer oni su Bog i batina žlibine, oni su vlasnici hercegovačkog pejzaža, gospodari gradova..., uslijedio je linč na društvenim mrežama. Razlog linča na prvi pogled nije posve jasan, ali sigurno nije izazvan njezinom literaturom jer ovi koji je napadaju teško da znaju čitati.

Bit će da su u pitanju njezini bespoštedni politički komentari na društvenim mrežama koje prati preko 100.000 čitatelja, što je čini iznimno popularnom. No njeni napadači teško da i to čitaju - njima je dovoljno da ih netko nahuška na žrtvu. U ovim krajevima takvo blaćenje i mržnja bilo koga i bilo kojim povodom uvijek počinju i završavaju s politikom. Jer nedavno je, na prijedlog hrvatskog člana predsjedništva Željka Komšića, postavljena za veleposlanicu u Češkoj, što je zaslužila dugogodišnjim pljuvanjem po Hrvatima, kako piše jedan hercegovački portal.

Čitluk je povod, ali očito je da Mlinarević nije politički podobna jer ne dijeli uvjerenja većine svojih zemljaka, Hercegovaca. Recimo, veliku je prašinu digao njezin tekst o vili predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića koji je skrenuo tok rječice kako bi mu prolazila kroz dvorište. Ili onaj o mostarskoj bolnici, koja gleda baš na tu vilu, a pacijenti sa sobom donose lijekove, igle, toaletni papir… Ona piše puno, angažirano i britko, a ponekad koristi i rječnik ulice. Ukratko, Mlinarević se ponaša kao da živi u demokraciji u kojoj postoji sloboda mišljenja i izražavanja.

Zbog toga je kolege opisuju kao hrabru, što već samo po sebi dovoljno govori o sredini u kojoj živi i piše. Tamo gdje je potrebno pokazati novinarsku hrabrost znači da su mjerila sredine strah, šutnja, pokoravanje i dodvoravanje. Oni koji to ne prihvaćaju i pokazuju da se može i drugačije su prst u oko, smetnja koju treba ukloniti. Naravno da ih napadaju - i ne samo u BiH, i ne samo Martinu.

To također znači da hrabri moraju biti spremni platiti cijenu.

Zadah lova na vještice ponovno se osjeća u zraku, lako ga je prepoznati onima koji su ga iskusili. I mada žrtve nisu isključivo žene, nevjerojatno je da se i u napadima i progonu razlikuju muške i ženske žrtve. Komentari su ne samo seksistički nego i seksualni, aluzija ima na pretek. Nema smisla ponavljati gnjusne uvrede, ali dovoljno je na primjer reći da nije dosta poželjeti joj brzu smrt od raka, nego dodati da je kurva (samo žena može biti kurva). Ili komentirati njezin izgled - npr. jedan blaži komentar glasi "ovo nije žena". Rijetko će tko muškoj meti napisati da nije muškarac ili da je ruglo i nakaza.

Međutim, uvrede koje se odnose na njezin izgled imaju posebno značenje. Martina je napravila nešto što je zaista hrabra gesta i u civiliziranijim društvima, izložila je pogledima svoje operirano tijelo. Za novogodišnji broj ženskog časopisa Gracija slikala se gola do pasa i pokazala ožiljak na mjestu jedne dojke. Učinila je to da bi žene osvijestila o opasnosti od raka dojke i potakla ih na redovne preglede - samo u Hrvatskoj su od raka dojke 2017. godine umrle 853 žene.

Tada je napisala:

…evo, imam 35 godina i ostala sam bez dojke.

Iz čista mira, sasvim zdrava, bez najave, dobila sam dijagnozu karcinoma i izgubila dojku. I šta sam sad ja u tom svijetu? Žlibina, kako volim karakterizirati umnu zaostalost palanke i licemjerstvo mahale, pobrinula se da i to saznam - kod nas takve žene zovu nakazama. U redu, evo ja sam nakaza i kao takva ti pokazujem da to sutra možeš biti ti… Preživjela sam i to je moj najveći uspjeh. Slavimo budalaštine, a ljudi, neznani heroji svaki dan preživljavaju svoje najteže bitke. Bez maski i filtera, uspravno. Zato ove fotografije i zato ova naslovnica. Otvoreno do srži. Pregledaj se, da to ne budeš sutra ti. Nemoj kupiti torbicu nego zakaži pregled.

Kao da joj politička nepodobnost nije dovoljna, ona se upustila u nešto neviđeno. Izlaganje pogledu nesavršenog ženskog tijela ide uz dlaku ne samo licemjernoj malograđanskoj kulturi, nego i općem trendu "usavršavanja" od kojeg živi industrija ljepote koja još uvijek čvrsto drži konce patrijarhata. Usprkos desetljećima feminističkog osvještavanja.

Utoliko je Martinino ogoljavanje velika gesta. Međutim, ta fotografija, toliko dirljiva da izaziva gotovo fizičku bol i, iznad svega, suosjećanje, postala je povod najodvratnijim komentarima o njezinom izgledu. Kao žena dobila je odvratnije uvrede od muškarca, jer je dvostruko izložena. Nije dobro biti hrabra, cijena je velika. Ali Martina zna kako se nositi sa svojom bolešću, baš kao i patologijom društva kojeg su komentari samo ogledalo.

Slavenka Drakulić | Jutarnji list

Glas naroda

Drži se Martina,to su politički luđaci koji te napadaju.

Svaka čast Martina, ne obaziri se na jazavce, u prednosti si barem par stoljeća....

Potpisala slavenka drakulic, i vi to prenosite?? Hm, nije ni cudo kad znam tko su urednici ovog portala

Ma da ti si naučio čitati samo Čovićeve proglase.

Slavenka Drakulić

Martina obozavam te ti si prava ljepotica prava zvjezda vodilja bori se protiv sotone volim te

ovo društvo je neizlječivo,ne pomaže ni kirurgija ni kemoterapija nego samo eutanazija

Sve istina što piše. Brzo ce Sipa početi riješavati probleme jer smo mi. Vlast samo neznam do koji granica se može. tolerirati. Hercegovački. Političara. bezobraština. lopovluk i bahatost.

Martina volimo te.Nedaj se ovim zaostalim zlobnicima.Ti si iznad ovog svega jaka gorda i predivna.

Vi svi sto je podrzavate opleli bi po njoj da napise o pedofilu Muhamedu kao sto olajava Gospu. Nasli ste protuhu koja pljuje po svome i.sirite joj krila. Daleko je ona od knjizevnice i moralne osobe... Bolest ne bira, ali gora je duhovna bolest...apoliticna sam osoba, mrzim sve stranke ali jedan narod nazivajuci [ * neprimjereno * ]m i [ * neprimjereno * ]ima, pljunila je na svog cacu, dida , pradida, brata... i sam naziv knjige huzur- sumnjam da joj baba iz Bekije zna sta to znaci. Koliko li ce jos potrajati ljubav izmedju doticne i turaka(kako i danas u Bekiji zovu njezine istomisljenike antihrvate)?!

pa vrijeme je vise da se Hrvatski narod i katolici potrude pa da inspiriraju Martinu pa da napise pozitivne kritike o svome … ona ima dobar stil

Svaka njoj čast na čemu god joj treba bit svaka čast, neam pojma. Može li se ikako ovom internetu reć da mi ne prikazuje tekstove od ove? Platio bi!

Na žalost,svaka reklama je dobro došla,njoj treba publicitet!
Koliko ljudi i ne preživi bolest pa se o njima ništa nezna? A sve su to tužne priče...
Draga Martina,idi kući i ne kaki više,knjiga se proda ako je dobra,AKO!

Nemam nista protiv gospode. Zelim joj svako dobro. Istina ne bih voljela da moja djeca uce od nje jer sko se ona zalaze za slobodu rijeci treba biti dosljedna I ona svoje neistomisljenike naziva pogrdnim imenima. Mislim da nebi ni ona nista bolja bila od ovih sad Zato. sacuvaj nas Boze od HDZ. ali i Martina

To ti je,moja drugarice kolegice,zapad!
Sloboda!
Ljudska prava i ostala sr..a!
Erotski filmovi se prikazuju u jutarnjem terminu,promjena spola kirurški i hormonalno,nakarade hodaju ulicama i neznaš šta je!
Pripadanje kolektivu velikih lobija,sloboda govora za povlaštene,odricanje od Boga,Stvoritelja!
Novo auto,novi stan,nova ljubavnica ali bez osjećaja i unutarnjeg mira!!
Ova žena je biiisna,želi biti moderna sa novim rječnikom,čudesnim izjavama postaje centar vaših života!
Kao turska serija koju nitko ne gleda a svi znamo o čemu se radi!

to što napada čovića je uredu ,a čekam kad će nešto loše napisat protiv bakira kao da je pravio slavo kukić.

Nije Bahir vodio hrvatski narod šta ima Martina s Bahirom?? nije ona muslimanka.

Njezina stvar je je li, ili nije. Ja se tebi čudim kako ti za nekoga možeš tvrditi da je ili nije. Vjera je privatna stvar.

Di je Drug Kukić ušutio nešto a bilo je i vrijeme dugo je ložio pod našim nogicama a kao našijenac trebao je šutit ali rđa nezna začepiti

( Jugo ) Slavenka Drakula ić.
Smiluj nam se Gospodine.

Može seljak otići iz sela ,ali ne može selo iz seljaka. Nisam znao da su hrvati ovako osjetljiv narod. Rijetki su pročitali ijednu martininu kolumnu ali uzimaju sebi za pravo da komentiraju i lijepe etikete. Dragi moji,malo više čitati i gledati svoja posla. Budete li vi i takvi branili hrvatstvo i katoličanstvo,loše nam se piše!

Nije Vama u Ljubuškom lako. Sve vam treba oprostiti,i ove gnjusne riječi koje pišete protiv Sopte. Bog vam sve oprašta ,jer nije sve bolest što boli. Nije vam lako. Lučići u koje ste se kleli uzeli vam sve iz života. Špijunirali vas,uzeli vam dušu . Gdj evam je sada veliki špijun Ivo Lučić,piše novu povijest. Gdje vam je veliki jeba* Milan,uzeo vam je izadnju vreću brašna i prodao srbima. Gdje vam je Zdenko zvani Žućo,sitni prevarant i kokošar. Nakon sviju njih vama je problem Martina Sopta. Jadni svitu ,gdje vam je pamet.

Brkicu slazem se na napisanim dobro si opisao pomenute ljude.
Samo Brkicu ni tvoja politicko-poslovna biografija nije puno drugacija od Luciceve nisi ni ti bas casno vodio npr. TZ mislim da izmedju tebe i Lucica nema neke razlike samo sto su tvoje mogucnosti bile manje, karijera kraca i nisi imao njihovu logistiku.

... i nisi trpo Sevku, možda i jesi jer malo ih je koji nisu ali fali filmić.

Marinko stvarno si zaista!
Toliko godina prodje a nismo čuli za tebe!
Nesudjeni predsjednice!
Čim je izletila kolumna potpisana od Drakulicke
-eto i tebe!
Dobro ti jutro Marinko!
C’est la vue!
Ti spavaš...
Mirno spavaj

Marinko,pa i tebe i tvog brata su stvorili Lučići,a ti tako!

Nije nama lako Brkiću.Dobro reče za Lučiće.Svaka ti namjestu.Ali sto branis doticnu.Nije vise Sopta.A zasto nije.A je li knjizevnica. Mozda kolumnistica.Jedna od milion.A je li provokator.Jeste.A je li pljuvačica .Jeste.A je li psovačica.Jeste.A vrijedja li tudje vjerske osjećaje.Da.
A bili volio da ti odgaja dijete ili unučad ? A.

" Ona piše puno, angažirano i britko, a ponekad koristi i rječnik ulice.Ukratko, Mlinarević se ponaša kao da živi u demokraciji u kojoj postoji sloboda mišljenja i izražavanja." -Pise pismena Drakulic!!! Da tocno tako, ponasa se kao da zivi u demokraciji. I to je dobro tako. Tako pokaze svoj um i svoje sposobnosti. - Zasto onda Vi ne dopustate demokraciju i Vasa prijateljica koju ovako hrabro i angazirano branite??!! Vi vrijedjate odabir i inteligenciju ljudi koji ovo ne zele i ne vole slusati i citati. Pa ni Vasa djela. Zelite li Vi da pod Vasom diktaturom nitko drugi ne smije izrazavati svoje misljenje i stav i ne smije koristiti ponekad rjecnik ulice( ako to osobni karakter i inteligencija dozvoljavaju) !? Ili si mozete zamisliti da dopustite demokraciju i za neistomisljenke? Spisateljica je zbog bolesti izgubila dojku nije mozak. Nije ni prva ni jedina. Nije ona i njezina bolest vrijednija nego neke druge zene. Sama se odlucila izloziti javnosti i moze racunati sa svakakvim komentarima i misljenjma = demokracija. Ja ozbiljno promisljam podici tuzbu protiv Vas i Martine i slicnih obrazovanih takozvanih spisateljica koje vrijedjaju mene osobno ( Hercegovka sam i dio sam ovog naroda kojega ovako besramno nazivate pogrdnim imenima). Pitajte , molim Vas, Vasega odvjetnika da Vam objasni koja prava ovdje krsite i koje uvrede i dusevne boli nanosite! Jos iznosite i lazi , citat: "Ali Martina zna kako se nositi sa svojom bolešću, baš kao i patologijom društva kojeg su komentari samo ogledalo." Meni izgleda da nije istina da se zna nositi niti sa bolescu niti sa negativnim komentarima ( a ni Vi). To se vidi iz Vasega uvrijedjenog i bijesnog teksta , kao i od uvrijedjene spisateljice i nekih drugi zena koje nazalost misle da su hrabre ako se sluze vulgarnim rjecnikom. Zelite prisiliti citatelje da citaju to "smece"! - Bas sam radoznala koja ce se jos spisateljica javiti da bi se osuncala na Martiniom suncu slave....iskace ih sve vise samo da bi podsjetile na sebe jer nemaju svojih orginalnh ideja ( smijem li sve ovo reci ili mi treba sibama utjerati demokraciju u kosti?) Imam li pravo na nepismenost vulgarnog izrazavanja? ----Za svaki oblik boli, bolesti i trpljenja imam suosjecaj i izrazavam duboko zaljenje za svakim gubitkom zivota i kvalitete zivota

Kazu da je jednom Sokrata neki covjek iz cista mira udario nogom u colan. I jadni Sokrat skace od bola i sepajuci podje kuci a da nije ni rijeci rekao. Sokratov poznanik je sve vidio i sa sazaljenjem i ljutnjom mu kaze : " Moj Sokrate tuzi ga, on je zasluzio kaznu. Sigurno ce ga dobro kazniti , ja cu ti svjedociti." A Sokrat mu odgovori : " Da me je udario magarac isto ga ne bi tuzio."

Kako se ljevičarske falange ujedine oko svojih niškoristi, kako jedni druge brane i propagiraju. Ako ta ljepotica Martina i njezini tekstovi vrijede kad-tad će izići na vidjelo i biti prepoznati od publike. Služiti se ovakvim bijednim sredstvima da bi se došlo u javnost u najmanju ruku je drsko, bezobrazno, neodgojeno i nedemokratski. ja ću čitati ono što ja hoću i pisati ono što ja mislim da je dobro, uz to mora svatko paziti da ne vrijeđa drugoga. Martina sve više kopira onu bijedu od Rudanice.

Dašta pajdo, Sokrat je bio ljudina, poginu na plantaži jedne zore na tomosu automatiku... pokoj mu duši.

Upravo navedena gdja. Sopta ovim putem izvrsno vrsi reklamu svoje knjige...koju sam procitao i koja je solidna ni najbolja ni najgira...prosjecno stivo za svakog gradjanina....pa sta ako su otkazali promociju knige u citluku...nista posebno....mozes danas svugdje da stavis stand i da reklamiras svoju knjigu.... sopta ovakvim nastupom pokaziva da nista nije bolja od onih nekih kostura sto je progone... mislim u drustvu gdje se civjek bori kako osigurati hljeb za jesti ona se digla na noge ko kobola zbog prosjecnog stiva sto je netko otkazao... s druge strane svoj nacin borbe....kako ga ona naziva..... uspjesno je unovcila za mjesto veleposlanice kod predsjednika komsica... pametnom dosta o njenoj iskrenoj borbi...nazalost svi su jednaki..... ti bar imas kruh i primas placu a urednik smara svijet o tvojoj knigi da bog sacuva..... opet jadni narod ko g...e u maglu pa se pjene.... e pa urednice ovog portala i vi i covic i sopta i svi osnujte grupu na viberu pa se olajavajte pustite narod na miru.....

martina piši novu knjigu kupio sam tvoje tri knjige jednu sam pročita a dvi poklonija prijateljim
piši dalje mogu mislit koja će bit sledeća
ni teslu niko nije razumio no zato ga seljoberi neće nikad zaboravit jer njegov um im daje SVITLOST-volimo te herojina travica za kradeze

kako se uhljebila zar je pravo na rad samo za kradeze partiju pa i ostali narod mora radit i hljeb jest-Komšič je predsjednik hrvata nije poručnik JNA i ima okruglu glavu a draganče četvtastu
citiran HDZ dr teoretičara RASPUDIĆA koji sad šiša po HDZu trebaće mu novi poslodavac ovaj je stari otpisani

Mala je legendarna, u 5 drzava samo o njoj pisu. Nema jace, svaka cast care samo ih deri

A mozda je i žale.I ne vide nista drugo.A najmanje knjizevnicu.Radije gledam plejboj.

bravo mmartina herojina o tebi čitamo na svim kontinentim kako ga mećeš HDZu
dođi sa knjigom knama i sve će biti razgrabljeno i piši odma novu čim te bubne inspiracija
adeze dijaspora palac doli HDZu

jesi ih raspalila martina svaka ti čast svi se seljoberi ercegovine digli na zadnje noge

Martina zna kako se nositi s bolešću, ali i s patologijom društva
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari