Sve veći broj mladih odlazi iz BiH

ljubuski.info

Od 3,5 milijuna stanovnika u 2020. godinu ćemo ući sa 3,1 milijun stanovnika a do 2050. trebali bi imati 2,2 milijuna stanovnika.

U proteklih pet godina BiH je napustilo 186 tisuća osoba, prema evidenciji Unije za održivi povratak i integracije BiH.

Zakona o mladima Bosne i Hercegovine nema na državnoj razini, a u entitetima se ne implementira u punom kapacitetu. Postavlja se pitanje, želi li onda Bosna i Hercegovina zaustaviti odlazak mladih?

Robert Miličević samo je jedan od stotine tisuća mladih koji su napustili Bosnu i Hercegovinu i bolju budućnost potražili izvan granica naše zemlje. Magistar je međunarodinih odnosa i diplomacije, ali bez stranačkog i rodbinskog uporišta nije mogao naći posao dosljedan njegovom obrazovanju. Nakon što se oženio, odlučio je zauvijek napustiti BiH.
Kad smo došli odmah sam počeo raditi, supruga je nakon par dana, u nekih par mjeseci riješili smo našu egzistenciju u smislu posla, življenja, i puta kuda da idemo dalje, rekao je Miličević.

Video: Sve veći broj mladih odlazi iz BiH

UN u izvješću za razdoblje od 2010. do 2019. navodi kako je BiH izgubila već 10 posto stanovništva. Od 3,5 milijuna stanovnika u 2020. godinu ćemo ući s 3,1 milijun stanovnika a do 2050. trebali bi imati 2,2 milijuna stanovnika.

Mirhunisa Zukić, predsjednica Unije za održivi povratak i integracije BiH kaže kako je u proteklih pet godina, prema njihovoj evidenciji, BiH napustilio 186.000 ljudi.
Mi smo se pitali zašto ljudi odlaze i zašto mladi bračni parovi odlaze. Od predstavnika državnih institucija, da ne govorim o entitetima, da nisu ni u jednom momentu ništa konkretno ponudili, kaže Zukić.

Stevo Pašalić, doktor geografskih znanosti kaže kako odlazak mlade populacije uz smanjeno rađanje dovodi do smanjenja radnoaktivnog stanovništva od 15 do 65 godina, s kojim država ne može kreirati razvoj.

Iz Instituta za razvoj mladih Kult ističu da su još 2013. godine, na osnovu njihovih istraživanja, upozoravali donositelje odluka na svim razinama vlasti, kako 4 od 5 ispitanih osoba želi otići iz BiH.

BHRT

Glas naroda

tko je kriv za progon ajmo kažite ajmo fratri vidite li i vi ovo tko je nesposoban ili je plaćen da nas progone treće nema

na mladima ostaju krediti
ako ne žele zemlju napustiti
jel tak il ne tak

Sve veći broj mladih odlazi iz BiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari