Još nema dogovora oko direktora Federalne uprave policije

ljubuski.info

Uspostava Vlade FBiH, odnosno izbor ministra unutarnjih poslova FBiH izravno će utjecati i na izbor direktora Federalne uprave policije (FUP).

I SDA i HDZ BiH zainteresirane su za čelnu poziciju FUP-a, ali dogovora još uvijek nema. Ono što je sigurno da SDA ne želi prepustiti direktorsku funkciju kandidatu bliskom HDZ-u.

Prije više od dva mjeseca Vlada FBiH usvojila je zaključak o odgodi imenovanja direktora Federalne uprave policije (FUP) dok se ne uspostavi nova vlast. Tada je HDZ BiH bio protiv, dok su SDA i SBB glasovali za odgađanje imenovanja.

Natječajna procedura završena je polovinom travnja kada je Neovisni odbor proslijedio listu kandidata ministru unutarnjih poslova FBiH Aljoši Čampari.

Prvoplasirani je Zoran Galić, trenutni direktor Granične policije BiH, drugi je Milan Galić trenutni policijski komesar Zapadnohercegovačke županije, a na trećem mjestu je Ensad Korman, trenutni zamjenik direktora FUP-a koji do izbora novog direktora i rukovodi tom policijskom agencijom.

Kormanu je to drugi mandat zamjenika direktora.

Ministar Čampara je potvrdio kako raniji zaključak Vlade FBiH ostaje na snazi, te da bi izbor direktora u ovom trenutku utjecao i na budući sastav Vlade odnosno nacionalnost ministra unutarnjih poslova.

Na pitanje jesu li nastavljeni razgovori SDA i HDZ BiH oko čelne pozicije u FUP-u, Čampara je kazao kako mu to nije poznato.

Zakon o unutarnjim poslovima propisuje da ministar unutarnjih poslova i direktor FUP-a ne mogu biti iste nacionalnosti.

Sve su prilike da će se ključni dogovor voditi oko imena ministra unutarnjih poslova FBiH, pa će tako ukoliko bude Bošnjak, direktor FUP-a biti Hrvat, a ako ministar bude Hrvat, prvi čovjek Federalne uprave policije bit će Bošnjak.

Inače, FUP-om su do sada rukovodili Zlatko Miletić i Dragan Lukač sa po dva mandata.

SB

Glas naroda

A šta su prethodna dvojica Horvata ugradili za 16 godina

Još nema dogovora oko direktora Federalne uprave policije
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari