Potrošili dva milijuna KM za gorivo i 630.000 KM za razgovore mobitelom

ljubuski.info

Dok građani dižu kredite da bi preživjeli, jer prosječna plaća pokriva tek pola potrošačke košarice, federalna vlast i službenici samo u prošloj godini potrošili su skoro dva milijuna KM za gorivo, više od 2,3 milijuna maraka za putovanja i skoro 630.000 KM za razgovore mobitelima.

Ovo je tek dio troškova na koje su ukazali revizori u izvješću o načinu raspolaganja javnim novcem iz federalne blagajne u prošloj godini, koji je objavljen prije nekoliko dana.

Zanimljivo je da je, kad je riječ o korištenju službenih telefona, ograničenje utvrđeno za direktore zavoda, agencija i drugih institucija, kao i za premijera i tajnika Vlade, ali ne i za ministre i savjetnike.

No, i utvrđena ograničenja, koji se penju i do 150 maraka, nedostižni su većini običnih građana koji, kako je vidljivo i iz statističkih podataka, sve manje razgovaraju mobitelom.

Na plaće i naknade zaposlenih koji se financiraju iz federalnog proračuna, lani je potrošeno skoro milijun KM više nego 2017. s obzirom na to da su uposlena 74 nova radnika.

Ured za reviziju institucija u FBiH skrenuo je pažnju i na dugogodišnji problem raspodjele transfera, ovog puta u iznosu od skoro 262,7 milijuna KM s obzirom na to da veliki broj ministarstava nije u potpunosti primjenjivao kriterije, a dio njih nije kontrolirao utrošak dodijeljenog novca.

Prikazano je i kako je proračun, na kraju prošle godine, završio u minusu od 8,3 milijuna KM, a zapravo je, prema nalazima revizora, bio u plusu od najmanje 139,3 milijuna KM.

Razlog je pogrešno iskazivanje rashoda. Naime, 153 milijuna maraka namijenjenih za gradnju brzih cesta i autocesta, zapravo nisu ni potrošena, a iskazani su kao rashod.

Istovremeno, obveze od 5,6 milijuna KM za obiteljske mirovine koje su ostale iza poginulog branitelja i osam milijuna KM obaveza poljoprivrednicima u knjigama nije vođeno kao rashod.

  • 199,1 milijun KM na plaće i naknade
  • 6.764 zaposlenih u institucijama
  • 2,9 milijuna KM regres
  • 3 milijuna KM ugovori o djelu
  • 2 milijuna KM naknada članovima povjerenstava

Glas naroda

ma ovo nije istina kako će potrošiti kada nisu radili nisu ni plata dizali samo paušale

pa nije to puno sobzirom kako rade i kakva je država šta ce nije im lako u stolicam samo drimaju

Neka ljudi malo i potrose nista to nije samo po sebi zlocasto.

Pa di zovu sigurno u Australiju i ameriku ajme majko.

ja bi im dao još toliko samo da ništa ne rade jer će menju štetu napraviti da ne dolaze na "posao"

Potrošili dva milijuna KM za gorivo i 630.000 KM za razgovore mobitelom
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari