Granica BiH šuplja na 432 mjesta

ljubuski.info

Otkrivena su 432 mjesta koja su pogodna za nezakoniti prelazak državne granice, a u cilju njezine efikasne kontrole potrebno je nabaviti termovizijske kamere, senzore i sličnu opremu., navedeno je u Godišnjem nacionalnom planu za NATO (ANP), u kojem se nabrajaju i ostali problemi kada je riječ o bh. granici te nedostaci u opremljenosti i kadrovskoj nepopunjenosti Granične policije (GP) BiH.

Suvremeni uređaji

Najvećim dijelom državna granica BiH je kopnena i riječna, i na njoj su otkrivena 432 mjesta koja su pogodna za nezakoniti prelazak. Projekt zaprečavanja lokacija pogodnih za nezakoniti prelazak kopnene granice između BiH i Hrvatske je okončan. U tijeku su aktivnosti na realizaciji projekta zaprečavanja nezakonitih putova sa Srbijom', piše u ovom dokumentu.

Ističe se kako je nadgledanje mjesta pogodnih za nezakoniti prelazak državne granice, kao i postavljenih zapreka na mjestima pogodnim za nezakonit prelazak vozilima svakodnevna aktivnost koja se provodi dnevnim rasporedom rada GP BiH.
Prema sigurnosnim procjenama, za kontrole se koriste i suvremeni mobilni uređaji, kao i senzorska oprema koja se postavlja na prilazne puteve i staze prema mjestima mogućeg ilegalnog prelaska državne granice, piše u ovom dokumentu.

U ANP-u nije izostavljen ni kronični, dugogodišnji problem kada je riječ o nedostatku policajaca u Graničnoj policiji BiH.

Nedostaje 500 policajaca

Trenutno, GP-u nedostaje oko 500 policijskih službenika. Međutim, u tijeku je školovanje klase od 100 kadeta, a za još 100 je izvršena natječajna procedura, ističe se u ANP-u.

Dodaje se kako će GP BiH provoditi kontinuiranu obuku svih službenika GP BiH, posebno o međunarodnim propisima u oblasti zaštite granice, pitanju azila, viza i migracija.
Provodit će se i obuke jedinica za podršku i kontrolu, analize rizika, iz oblasti zaštite osobnih i tajnih podataka uključujući računarske vještine i učenje stranih jezika, ističe se u ANP-u.

Čekanje donacija

Zoran Galić, direktor Granične policije BiH, potvrđuje kako im nedostaje brojnija i sofisticiranija specijalistička oprema za nadzor granice.

Ističe kako bi jačanje materijalno-tehničkih kapaciteta GP BiH za nadzor granice i sprečavanje nezakonitih prelazaka granice podrazumijevalo nabavku sofisticirane tehničke opreme za nadzor.

Tu, po njegovim riječima, spada oprema za praćenje u dnevnim i noćnim uvjetima, različite vrste senzorskih i radarskih sistema za otkrivanje nezakonitih prelazaka, scoutgard kamere, dronovi za praćenje granice, posebna vozila za praćenje i nadzor, mobilna oprema za direktan pristup bazama podataka s ciljem identifikacije migranata u graničnom pojasu i slično.
Dodatno opremanje GP BiH podrazumijeva i opremu za graničnu kontrolu namijenjenu za otkrivanje ljudi u skrivenim prostorima ili tovarnim prostorima vozila, kao što su heart beet detektori, CO2 detektori, endoskopi i slično. Očekujemo isporuku specijalističke opreme donirane od Češke, a nedavno smo dobili donaciju zaštitne opreme od Njemačke, kazao je Galić.

NN

Glas naroda

važno je da nedostaje 500 policajaca koje treba zaposliti što znači minimalno 2000 glasača.Nebi ih nedostajalo da rade posao za kojeg ih mi plaćamo nego rade posao za krmad parazitsku pljačkajući vozače

Sto cepo kaze ima se more se ima se kuda, privatni put pa ti gledaj

Gore od šuplje granice su šuplje glave kradeze političara sa kupljenom diplomom. Gangsteri kradezea gledaju samo svoj interes i gdje ima što za gepit. Idemo dalje, narod sad veli što dalje od kriminalaca, najbolje velika slavna Germania.

Gospodine Galicu mozete zaposliti jos 100000policajaca badava sve Bez naroda i njegove podrske nemoze se granica cuvati, Toliko. na znanje Galicu i ostažlim sefovima DGS, A sto misli narod neka vam kazu komentari,,,,

Ko god bježi i ostavlja svoj dom on je izdajica . Trebali netko drugi dase Bori zavas . Trebali Čović
I Barbarić zavas raditi. Pljunite ruke ljubomorni i zavidni kret...

Vratit ćemo se vratit, kupit ćemo kradezeovce za mekinje, pacovi mekinjaši. Tu je naša djedovina, ne dirajte nam kamenjar.

Domaćine izdajico Hrvatskog Naroda neće ti kapit košto izgleda da ti kapi za takve riječi doći će tome kraj. Morao iti otić od svoje kuće a nikada se nevratijo.

Granica BiH šuplja na 432 mjesta
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari