Suci i tužitelji moraju opravdati visoke plaće

ljubuski.info

Plaće sudaca i tužitelja u BiH, prema podacima iz odgovora BiH na upitnik Europske komisije, dosežu i više od 4.500 maraka, a dio javnosti smatra da bi nositelji pravosudnih funkcija trebalo da opravdaju tako visoka primanja te da ubrzaju reforme.

Tako se, prema podacima iz upitnika, navodi da su plaće sudaca i tužitelja oko pet puta veće od prosječnih plaća u BiH te da predsjednik Suda BiH i glavni tužitelj Tužiteljstva BiH imaju osnovnu plaću od 4.576 KM, dok je osnovna plaća šefova odjeljenja u Sudu BiH i šefova odsjeka u Tužiteljstvu BiH 4.160 KM. Sudije Suda BiH i tužitelji Tužiteljstva BiH primaju plaću od 3.952 KM, a kada je u pitanju osnovna plaća predsjednika županijskih sudova u FBiH, ona iznosi 3.536 KM, a ista primanja imaju i glavni tužitelji županijskih tužiteljstava. Najviše plaće u RS imaju glavni republički tužitelj i predsjednik Vrhovnog suda RS i one iznose 4.499 maraka.

S druge strane u Privremenom izvješću Europske komisije za 2018. godinu, u kojem se daje mišljenje o spremnosti BiH za ulazak u EU, navedeno je da u pravosuđu i dalje cvjeta korupcija te da se reforme odvijaju sporo.

Korupcija je rasprostranjena te i dalje predstavlja razlog za zabrinutost. Smanjenje zaostatka u rješavanju komunalnih predmeta u sudovima i reforma izvršnih postupaka i dalje predstavljaju problem, navedeno je u ovom izvještaju i dodaje se da, iako je BiH postigla određeni napredak u vezi s pravosuđem, generalno gledano, reforme se sporo odvijaju.

Tanja Topić, politička analitičarka iz Banja Luke, smatra kako zaposleni u pravosuđu trebaju imati visoke plaće.
Tako ih čuvamo od svih pošasti koje vrebaju, što iz politike, što iz kriminalnog miljea. Plašim se da je mnogima plaća postala tek džeparac i da danas malo tko vjeruje ljudima koji rade u pravosuđu, kaže Topić i dodaje kako bi pravosudna tijela sami trebali pročistiti svoje redove od onih koji su im ozbiljno narušili imidž.

Njezino mišljenje ne dijeli Darko Kremenović, odvjetnik iz Banja Luke, koji smatra kako su plaće sudaca i tužitelja u BiH vrlo niske s obzirom na ozbiljnost posla kojim se oni bave.
Sasvim je drugo pitanje da li svaki sudac treba biti sudaci da li tužitelj treba biti tužitelj, ali za one suce i tužitelje koji mogu da odgovore svom pozivu, ta plaća je premalena i ne samo njihova nego svih radnika u pravosuđu, izjavio je Kremenović.

Prema njegovim riječima, daktilograf, koji, kako kaže, nosi dobar dio posla, ima plaću 600-700 KM i sudac 2.500 maraka.
Danas imate građevince koji zidaju i imaju 3.000 ili 4.000 maraka plaću, naglašava Kremenović.

Kada su u pitanju rezultati rada zaposlenih u bh. pravosuđu, smatra da su oni posljedica stanja u društvu te da su sudovi u uzročno-posljedičnoj vezi s drugim tijelima, kako pravosudnim tako i istražnim.

Ivanka Marković, zamjenica predsjednika Odbora za politički sustav, pravosuđe i upravu u Narodnoj skupštini RS, kaže kako se trebamo zapitati jesu li somenute plaće odgovarajuće onome što su suci i tužitelji morali uraditi da bi bili to što jesu.
Da završe fakultet, da polože pravosudni ispit, da ulože u svoje obrazovanje, pa tek onda da vidimo da li su u skladu s rezultatima rada", kazala je Marković.

NN

Glas naroda

Danas imate građevince koji zidaju i imaju 3.000 ili 4.000 maraka plaću, naglašava Kremenović.

Hahahahaha! Di ovi žive? Koji je to gradevinac?, ni inžinjer ne zaradi toliko?

Slika korisnika strangelove

Besmislena prica. Kad je netko sklon korupciji nije bitno kolika mu je placa.

Zašto postoji Sud i sudske odluke kad je u stvarnosti evidentna diskriminacija u poštivanju pravomoćnih sudskih presuda?
Tako se ne vraća sjaj!

Tuzitelji a i vecina sudaca rade isto kao i oni prije njih u ex Y sto znaci onda u sluzbi rezima a danas u sluzbi vladajuce partije. Njihov rad ne opravdava njihova primanja. Tuziteljima ne treba dirati placu nego treba njih mijenjati i natjerati da opravdaju svoja primanja. U nas na zalost tuzitelje stavlja vladajuca partija ili dobijaju mjesta nasljedno kao da je tuziteljstvo kraljevska dinastija.

Slazem se da treba imati visoke place , evo recimo mene je tata ubacio da radim kao Tuzitelj u Sirokom i placa je opravdana jer sam dobio i pitanja i odgovore prije glavnog ispita. Tata me i naucio da se sukobim sa ljudima iz krim miljea nego da idem uz dlaku , pa da me nitko nece dirati, kaze vam vas jedan i nepüonovlji Tuzitelj Hrstolino rodjen Hrstic Mladen. lip pozdrav

Pozdravlja vas Štefica Galić

Pa zasto mi nedaju pare od spora sa komunalnim oce li ikad dat

A mirovine za 40 godina rada 300- 400 KM ?!
Plaće 700 KM?
I kako ovoliko niska primanja država dozvoljava?

Suci i tužitelji moraju opravdati visoke plaće
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari