Federalni inspektori vršili kontrole i po Ljubuškom

ljubuski.info

Inspektori Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine izvršili su 116 kontrola tijekom inspekcijskog nadzora 8. kolovoza u svih deset kantona u Federaciji BiH, i to na području: Ilidže, Starog Grada, Zenice, Visokog, Tešnja, Kakanja, Mostara, Čitluka,Tuzle, Srebrenika, Gračanice, Živinica, Lukavca, Banovića, Ljubuškog, Gruda, Livna, Bosanskog Grahova, Drvara, Cazina, Bihaća, Velike Kladuše, Sanskog Mosta, Viteza, Travnika, Donjeg Vakufa, Bugojna, Orašja, Odžaka, Domaljevca, Donje Mahale i Goražda.

Prema priopćenju Porezne uprave FBiH, tom prilikom su otkrivena 34 neprijavljena radnika, 39 obveznika koji nisu evidentirali promet, devet obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i sedam objekata u kojima je djelatnost obavljana bez odobrenja nadležnog tijela.

Zbog utvrđenih nepravilnosti - zapošljavanja neprijavljenih radnika, rada bez odobrenja, nepostojanja fiskalnog uređaja i neevidentiranja prometa putem fiskalnog uređaja, zapečaćena su 22 objekata, a u 59 slučajeva sačinjeni prekršajni nalozi s ukupno izrečenim novčanim kaznama od 155.850 KM.

Porezna uprava će nastaviti kontrolu zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanje sive ekonomije u danima vikenda te bajramskih praznika.

Obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti Uprava poziva da usklade poslovanje i poštuju zakone. Ako u budućim kontrolama kod njih ponovno budu utvrđene nepravilnosti, uslijedit će zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u periodu od šest mjeseci.

Porezna uprava zahvaljuje svim obveznicima koji uredno izvršavaju obaveze i poziva sve porezne obveznike da obaveze blagovremeno izvršavaju, dobrovoljno prijavljuju i plaćaju, da prijave svakog radnika, odnosno da posluju u skladu s poreznim i drugim važećim propisima jer je to najbolji i najsigurniji način poslovanja.

Pozivamo porezne obveznike da svoj novac koriste za unapređenje poslovanja, investicije, razvoj, za isplatu plaća zaposlenicima, a ne da teško zarađeni novac troše na plaćanje kazni i kamata. Porezna uprava će na sve načine pomagati poreznim obveznicima koji pokazuju da žele izvršavati njihove obaveze i pokazati odlučnost za preduzimanje svih mjera prema onima koji obaveze žele izbjeći i tako ih usmjeriti na zakonito postupanje. Porezna uprava želi biti partner poreznim obveznicima i graditi transparentne odnose zasnovane na važećim zakonima, kaže se u saopćenju PUFBiH.

Pozivaju sve radnike koji rade 'na crno' da o tome obavijeste Poreznu upravu jer će samo na taj način moći ostvariti zakonska prava na zdravstvenu zaštitu, penzijsko i invalidsko osiguranje i druga prava po osnovu radnog odnosa.
Poštovani radnici, posebno mladi, ovo je vaša domovina i u njoj trebate ostati i biti sretni, a nikako obespravljeni, poniženi i eksploatisani. Porezna uprava poziva sve građane da saznanja o nelegalnom poslovanju, odnosno nepoštivanju poreznih zakona, prijave Poreznoj upravi. Vašim prijavama vi ste na putu dobra, pravde, istine i pomoći svojoj domovini, a ovo su najviše univerzalne vrijednosti. Budite dio univerzalnih vrijednosti i prijavite Poreznoj upravi sve one koji nelegalno posluju. Vaš odziv nije "cinkarenje". Oni koji to nazivaju "cinkarenjem" ne žele dobro vama, vašim susjedima i našoj domovini i oni odobravaju nezakonito bogaćenje pojedinaca. Ne dozvolite da vaša prava i sreću umanjuju oni koji vas ne prijavljuju i ne plaćaju poreze i doprinose varajući tako i vas i državu, a istovremeno uvećavajući svoje bogatstvo. Porezi i doprinosi su i vaš novac. Učinite korak i pomozite sebi. Na taj način dajete mogućnost i drugima da vam pomognu, poruka je ove uprave.

Porezna uprava poziva sve računovođe i revizore da prijave nezakonite radnje koje se odnose na izbjegavanje ili neplaćanje javnih prihoda poreznih obveznika kod kojih obavljaju aktivnosti.

Dužnost i odgovornost računovođa i revizora je da djeluju u javnom interesu i u skladu s pravilima struke, da zaštitite sebe i profesuju koju obavljaju. Porezna uprava ih poziva da budu saveznici u borbi protiv nezakonitog poslovanja.

Također naglašava da su države bez uređenog poreznog sistema na veoma niskom nivou razvoja, nestabilne, s izraženom korupcijom, ugroženim pravima i po svim kriterijima zauzimaju nepovoljna mjesta na tabelama uređenih država.
Napravimo sinergiju i učinimo svi korak da naša domovina zauzme što bolje mjesto na tabelama uređenih država. Porezna uprava je spremna i odlučna, a jeste li vi? Svaka prijava uživat će punu diskreciju, a prijave možete dostaviti anonimno putem e-maila: sivaekonomija [at] fpu.gov.ba i primjedbe [at] fpu.gov.ba, SMS poruke na broj mobitela 061 724 610, besplatnog poziva na broj 080 020 333 i putem pošte na adresu: Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku "Nepravilnosti", navedeno je u saopćenju Porezne uprave FBiH.

Glas naroda

Prvo u poreznu u ljubuskom tribaju doc da vide sta ovizi rade tu pa onda po terenu

A ovi kafici i birtije po ulici? Nemere se pješke proci a kamoli sa kolicina sa djecom? Smrad sa tržnice i prodaja okolo tržnice? Bespravni objekti po gradu...?

daj kace u posuski vodovod radim 5 godina ni dana staza uvik na odredeno a pola ostali na crno

U Ljubuskom se radi samo na Trebizatu ako nisu bili na Kocusi i Kravici dzaba su dolazili

Tako je,mora inspekcija dolazit jer je jedino to i ostalo za zatvorit

Bililo...,kakav račun,šta je to?

OD kad sam odjavio radnju i radim na crno niko ne dolazi !!! hehehe

koliko mi imamo staža u zvirićkoj destilateriji . gdje je inspekcija

Bio sam na Koćuši račun dobiješ ali bolje bi bilo da ga nisam dobio

E moj Zdena čitav adz kod tebe godinama a ti vazda u problemima

Pa zar ima neko da neradi bar malo na crno unda je to nešto novo nisan zna

Stižu li u Vojniće i Šipovaču

Zna li se Kad ce ante tolj iz Grede legalizirat ono sto je izgradio na tudjem, hvala

Brzo će oni kako je potralo i po Kokošarin gledat kolko je koj Kokoš jaja snila.

Ti se bas dovezao kocise.i cava i mater ti drze pola vjeka trgovinu na crno jado vama cu osobno poslat inspekciju

I ja mislin ako kokoš snese dva jaja na dan tribaće platit porez

nema više krađe federacije i privatnog bogaćenja HDZkana-gotovo ne medi više a crka aluminij krava muzara čovića HDZ poručnika JNA

Kad ce inspekcija kod mirovinskog da vidi malo diplome a i kako se za 1000 eura s mrtvih prebacuje staz

doli je sve legalan ili nelegalan šverc-ništa se ne proizvodi a povlašteni sisaju proračun -uhljebi HDZa-općine poliscija sudstvo i ostali ćinovnici partije veliki rvvati i vjernici koji kradu i rasćeruju susjede u njemačku iili im dicu još gore

a jesi nakitio ovaj komentar, fraza na frazu i tako iz dana u dan. Otiđi na odmor, odmori, a i mi ćemo se isto odmorit od tebe, pa kad zaladi, ti opet raspali.

bravo za komentar ,bas fraza na frazu ispraznost ne znam kako im se da

ova dva što kritiziraju ovoga iznad su stvarno pametni , šta vas briga šta čovjek piše , znamo svi kako se ovdje rade stvari i kako se pojedinci bogate , a vas dvojica idući put kad uđete u crkvu zapitajte se je li vas stid što ste krali , varali, sređivali itd , baš kao što kaže ovaj sve veliki vjernici ali kako mislite oprati grijehe

Zato nije bilo taksista ispred pošte

Jedino je ostalo uvest porez na mačke i dignit PDV i zbogon bosno

Federalni inspektori vršili kontrole i po Ljubuškom
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari