Trošimo kao Nijemci, zarađujemo puno manje

ljubuski.info

Od 2008. godine sa 800 KM, koliko je bilo potrebno za osnovne potrepštine, sada je jednoj četveročlanoj obitelji u našoj zemlji potrebno 2.080 KM mjesečno, navode iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Marin Bago iz Udruženja potrošača kazao je kako građani Bosne i Hercegovine, kad se uzmu u obzir prosječne plaće i trošak potrošačke košarice za četveročlanu obitelj, žive lošije od stanovnika zemalja iz okruženja.

Naše cijene su poprilično visoke u odnosu na zemlje regije. Dvije prosječne plaće ne mogu namiriti potrošačku košaricu. Kod nas su skuplje osnovne namirnice, mlijeko i meso. Bosna i Hercegovina je iz godine u godinu rangirana kao jedna od najsiromašnijih zemalja svijeta, kazao je Bago.

Poslije namirnica, bh. obitelji najviše novca troše na stanovanje i komunalne usluge, odnosno prosječno 311 KM mjesečno, potom na obuću i odjeću u vrijednosti od 300 KM mjesečno te 253 KM na obrazovanje i kulturu.

Kad se odmaknemo od regije, dođemo do fascinantne činjenice kako je četveročlanoj obitelji u Njemačkoj mjesečno za hranu dovoljno skoro 800 KM. Toliko, doduše, treba i nama. No, treba računati i da je prosječna plaća u Njemačkoj skoro četiri puta viša nego u BiH.

S druge strane, mnogi radnici u BiH zarađuju manje od prosjeka, a najniže plaće su oko 568 KM pa je tako u građevinarstvu oko 624 KM, a u administrativnim i uslužnim djelatnostima oko 632 KM.

Glas naroda

Jesmo li HERCEGOVICI ili nismo

pa kad su cijene ko u njemačkoj a hrana je duplo skuplja

hrvacka je najgora zemlja bivšeg balkana i najskuplja po hrani i svemu gori smo od rumunske i albanije-glavni smo po korupciji i lopovluku i po diktaturi kvazi višestranačja

Trošimo kao Nijemci, zarađujemo puno manje
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Okupacija u par slika Boris Čerkuč
ljubuski.info
Ne ubij, ne kradi, ne laži! Josip Muselimović
ljubuski.info
Država duradi nešto! Boris Čerkuč
ljubuski.info
Djeca naša izgubljena Igor Božović

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari