Istraga o 48 imena koja su koštala Aluminij

ljubuski.info

Nakon zaključka Federalne vlade, Financijska policija Federacije BiH ušla je u Aluminij kako bi izvršila uvid u ovog nekadašnjeg giganta, kontrolu svih novčanih tokova, ugovora i računa, s posebnim osvrtom na sve prilive i odlive novčanih sredstava do 10. lipnja 2019. godine, kada je ugašena proizvodnja.

Naime, još krajem 2014. godine Tužiteljstvu HNŽ upućeno nekoliko izvještaja financijske policije zbog osnovane sumnje u kaznena djela izvlačenja novca iz kombinata, no dosada nitko nije reagirao.

Ladice

U ladicama Tužiteljstva HNŽ već pet godina nalazi se devet izvješća o postojanju osnovane sumnje o počinjenju kaznenih djela u poduzeću Aluminij d.d. za veći broj osoba. Ovu informaciju potvrdili su za N1 i u federalnoj financijskoj policiji.
Financijska policija je temeljem utvrđenih i prikupljenih dokaza koji se odnose na poslovanje gospodarskog društva 'Aluminij' d.d. Mostar Županijskom tužiteljstvu HNŽ podnijela 9 (devet) Izvješća o postojanju osnova sumnje o počinjenom kaznenom djelu i počiniteljima kojim su tretirane utvrđene nezakonitosti 48 (četrdesetosam) osoba s prijedlogom utvrđivanja imovinske koristi koja je stečena počinjenjem kaznenih djela, navodi se.

O kojim imenima je riječ, zbog tajnosti istrage, nije se moglo doznati, no dijelovi izvješća odavno su poznati javnosti. Od primjerice enormnog novca koji se izdvajao za članove menadžmenta kombinata: Bivši direktor Mijo Brajković uspio je inkasirati preko 700.000 KM kroz nagrade, otpremnine, ugovore o konzultantskim uslugama.

Stanovi

Stan u Mostaru koji je otkupio za blizu 13.000 KM zamijenio je zagrebačkim u vlasništvu Aluminija, tri puta vrjednijim, no procijenjen na istu svotu. No, Brajković nije jedini, a visoka primanja su tek dio onoga što se istraživalo u kombinatu, navodi N1.

Nepovoljni ugovori s dobavljačima sirovina za preradu, od FEAL-a do Primorke, tu je i preprodaja struje... što se navodi u posljednjim prijavama dioničara. Jedan od štetnijih ugovora je rezanje bivše Tvornice glinice Mostar i prodaja starog željeza za koju će mali dioničari tada ustvrditi "da je vrijedila 46 milijuna, a menadžment na čelu sa Ivom Bradvicom je prodao za 6 milijuna".

Tužiteljstvo HNŽ ranije je naložilo nadzorom obuhvatiti cjelokupno razdoblje od posljednje kontrole Financijske policije pa do dana obavljanja nadzora, kao i da na tim poslovima angažira dovoljan broj ovlaštenih službenih osoba Financijske policije.

Saslušanja

Također, naloženo je nadzorom posebno utvrditi i provjeriti poslovi oko nabavke električne energije kao energenta te nabavke svih ostalih sirovina i materijala potrebnih za proces proizvodnje.

Nadalje, naloženo je izvršiti provjere i sačiniti analizu prodaje proizvoda iz proizvodnog procesa i da se posebno analiziraju poslovni odnosi s 'velikim' dobavljačima i povezanim društvima, kao i to da se pribavi i analizira sva poslovna dokumentacija koja može upućivati na drugo možebitno nezakonito postupanje i činjenje kaznenih djela i otkrivanja počinitelja.

Usporedo s tom aktivnošću, Tužiteljstvo je saslušalo određeni broj svjedoka i osumnjičenih u predmetima koji su ranije formirani, kao i po prijavi Udruge malih dioničara Aluminija d.d. Mostar, pa su u tom smislu i upućeni pozivi svim dosadašnjim direktorima društva koji do sada nisu saslušavani u Tužiteljstvu, i to: Ivi Bradvici, Željku Kordiću, Nikici Ljubiću, Ružici Udovičić, Mariju Gadžiću i Draženu Pandži, te predsjednicima nadzornih odbora.

Uprava Aluminija: U pitanju je radni sastanak s Financijskom policijom

Predstavnici Financijske policije Federacije BiH boravili su u Aluminiju d.d. Mostar, a s naše strane još možemo jedino potvrditi kako je u pitanju bio radni sastanak, kazano je iz Aluminija povodom dolaska Financijske policije u prostorije poduzeća.

Naravno, za detalje je najbolje kontaktirati Financijsku policiju, jer je isključivo u njihovoj nadležnosti davanje informacija o tome što ih je zanimalo u vezi s poslovanjem Aluminija, priopćeno je iz Aluminija.

Također, objasnili su šta predstavlja interna anketa koja se provodi unutar tvrtke Aluminij.
Po pitanju interne ankete unutar Aluminija, ova anketa se provodi među djelatnicima društva Aluminij d.d. Mostar s ciljem prikupljanja informacija za potrebe izrade Plana restrukturiranja i realizacije Plana zbrinjavanja viška radnika. Kao što možete pretpostaviti, provođenje ove naše ankete temelji se na zaključcima sastanaka s Vladom FBiH, a sve s ciljem provođenja mjera koje se odnose na zbrinjavanje zaposlenika. Stoga je cilj ove ankete definirati s jedne strane kategorije ljudi koje žele ostati raditi, kao i onaj dio djelatnika koji ne žele dalje ostati zaposlenicima Aluminija. Ponuđena primanja za one koji žele ostati raditi odnose se na prvu fazu pokretanja proizvodnje. O rezultatima još ne možemo govoriti, a više detalja znat ćemo nakon rezimiranja i analize svih anketnih listića, o čemu ćemo kasnije upoznati Vladu Federacije, zaposlenike Društva Aluminij i javnost, priopćeno je iz Aluminija.

N1

Glas naroda

kakva istraga nego neka vrate pare i u neretvu s njima

privedite i tužiteljstvo , jer tko god je primio prijave i nije ih istražio ili pokrenuo postupak radi protiv interesa države i sudjelovao je u kriminalu , nisu radili svoj posao nego su pogodovali interesnim skupinama , i ne samo privesti obične inspektore ili tužitelje nego i njihove šefove koji su ih trebali nadzirati i trebali znati što im podređeni rade , ako ne znate to vam se zove odgovornost , jer ako su ih zaposlili i odabrali onda bi trebali za njih i odogovarati

samo krenite sa istragom da se vidi ko je KRA

Ko je jamio jamio

Ta floskula je naj veca obmana Rahmetli Rojsa dragi moj narode kralo je se danas i UJUTRO ce nastaviti

To je politika DRAGANA ČOVIĆA uništi sve da narod nema gdje radit. A vi radnici Aluminija dajte glas HDZ-U.

Nikad više za zločinačku organizaciju zvana HDZ. Oni će sa svojom politikom varanja vlastitog naroda propasti kao Aluminij.

Nisi u pravu sjeme zla je posijano i nema više povratka prati što se galami na sportskim terenima evo sada u Malmeu kad je Zrinjski gostovao to su sve mladići do 30 godina

Ne brini se za one [ * neprimjereno * ]e u Švedskoj. Oni će dobiti takvu kaznu da će biti na pašteti godinu dana. Šveđanin je to sinko moj video postoji kazna ih čeka.

Najviše nas su koštali
birači koji su za lopine glasali
jel tak il ne tak

Šta se pjenite hadezekani, komunisti stvarale i pravili i sada bi trebali vama prepustiti da kradete. Ne možete ni vi baš sve. Daj nešto najprije napravite, pa se držite toga i kredite.

Ovo je test čovik i njegovom pravosuđu.Brisel sve prati a bome i Ameri.Vidjet će mi kako će Čolak bariša ovo rješit.On je čovkin čovjek.

HDZ BiH ima najjacu firmu u drzavi to je UINO koliko uzimaju preko Mire Dzakule i ekipe hebe se njima za Aluminij

draganče je bradvici gura financijsku policiju sad dolazi policija provjerit dragančeta
nismo svi krali draganče

A brate mili jesmo i uživali i krali,a sad je vrimr da i odgovaramo i točka.

Znači partizanske skole i Udbe nema jer njih stiti Stanko Čolak i to braću Mladena i Dragu Galića koji su uvijek u Boksitu i Aluminiju ili oko njih pa neka samo prate tragove placanja Mladena iz Aluminija prema Boksitu prema bratu Dragi tj dir.Boksita i tako 4-5 godina i naći će se tu podosta materijala,bujrum.

Objavite sva imena kvazimenađžera koji su uništili Aluminij. Radio Mostar treba čitati njihova imena da narod zna koje uništio firmu.

Jedan put sve prisuši kad se samo muze zar je to nešto novo.

Istraga o 48 imena koja su koštala Aluminij
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Odnos vlasti prema istinskim braniteljima Zaboravljeni branitelj br.690
ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari