Privilegija je biti dijete Hercegovine

ljubuski.info

U sklopu projekta Klub menadžera, predstavljamo vodeće ljude iz svijeta poduzetništva kao i stručnjake iz raznih oblasti koji našu svakodnevicu čine boljom i zanimljivijom.

U državi i regiji, koja se nalazi na dnu europskih i svjetskih ljestvica, kada su u pitanju ekonomija i uvjeti poslovanja, razmjena pozitivnih priča i iskustava nam je svima izuzetno potrebna.

Sigurni smo da ćete se iznenaditi koliko uspješnih ljudi živi oko nas. Neke od tih osoba poznajete, za neke niste nikada čuli. Možda vas nečija priča ili odgovor potakne da pokušate napraviti nešto slično ili više.

Svi znamo da živimo u državi koja ima puno loših stvari, ali mediji kao da dodatno ističu loše stvari.

Postoji jedna izreka koja kaže: U svijetu je puno više dobrih ljudi, ali su loši glasniji.

Misija je pronaći dobre, sposobne ljude i biti jako glasan u promoviranju istih.

Kad krenemo 'kopati' po uspješnim ljudima s našeg podneblja, iznenadimo se koliko neotkrivenih, a uspješnih genijalaca krije ovaj mali dio svemira.

Jedna od njih je Josipa Maras, i Ljubušanka sa zagrebačkom adresom, čiji rad je već odavno prešao granice države i kontinenta.

Kad smo je pitali da se opiše u nekoliko riječi, kazala je kratko i jasno, po hercegovački:

Žena, majka, ko fol poduzetnica, po horoskopu slikarica, po diplomi grafička dizajnerica.

Kad ste i kako shvatili da je likovni izražaj Vaš poseban dar?

Moje pamćenje se nikad nije iskazalo kao neki poželjan benchmark, ali sve što pamtim je to da sam crtala i igrala se s plastelinom. Ako je vjerovati dedi Martinu, s manje od 3 godine sam crtala ptice. Dok je bio živ, on je uvijek bio spreman to potkrijepiti dokazima koje je vjerno čuvao kao najveći fan. Svi moji radovi kod njega su bili arhivirani u kožnom crnom koferu. S lijekovima, naravno.

Kako ste došli na ideju Marastracija, originalnih i modernih ilustracija koje su za malo vremena postale hit u Hrvatskoj ali i šire?

Za Marastracije velike zasluge ima genijalna i kreativna Ljubušanka, Ana Ćavar. Ona je Ta koja me je nagovorila da osmislim liniju proizvoda koji će biti dio mog slikarskog stvaralaštva. Želja je bila da imamo proizvod koji je dostupan širim masama, a koji će ujedno zadržati vrijednost samog umjetničkog djela koje nose slikarstvo i ilustriranje. Javnost ih je prigrlila kao svoje i jako sam sretna što je dio mene u mnogim domovima diljem svijeta.

Kakva je poduzetnička klima u Hrvatskoj?

Meni dobra. Za takvu konstataciju ima malo i mog nepokolebljivog optimizma, ali zaista, nemam velikih pritužbi. Porezne stope i ostala davanja su zaista velika, ali to su stvari koje trenutno teško mogu promijeniti. Ono što je na meni je da zavrnem rukave i radim.

Uvijek se uspoređujemo s boljim i sređenijim zemljama i to je potpuno normalno.

Stoga, u želji da eliminiram glavobolje, pogledam kako je u zemljama lošijeg standarda pa se zahvalim Onom Gore i nastavim kvariti vid.

Nedavno ste i otvorili "Studijo tapete". Kako ste došli na ideju i gdje je sve tražen Vaš rad?

Studijo tapete u listopadu slave prvi rođendan. Za takvo mladunče poprilično su samostalne. Nastanile su se po cijeloj Europi i puštaju korijene u SAD-u. Sada kada ih pogledam uvijek se pitam gdje su bile ranije. One su došle kao logičan spoj struke i hobija. Zahvaljujući tapetama, došla sam do suradnji s najboljim arhtitektima i stručnjacima za uređenje interijera u Hrvatskoj i Europi. Uređivali smo hotele, ugostiteljske objekte, luksuzne vile, urede, jahte, obiteljske kuće i sl.

To su stvari koje sam prije sanjala, sada su mi mahom razbacane po folderima.

Je li Vam činjenica što ste Hercegovka pomogla u razvijanju biznisa, budući da su Hercegovci poznati po poduzetnosti?

Trenutno živimo u vremenu kada je privilegija biti Hercegovac i to se posebno osjeti izvan granica Hercegovine.

Osjećaj ponosa zbog toga je teško sakriti, ali s druge strane to breme posebnosti treba opravdati da se buduće generacije ne crvene radi rodnog lista iz Ljubuškog, Gruda, Širokog, Posušja, Mostara ili nekog drugog mjesta ili grada iz Hercegovine.

Kakva je poduzetnička klima za ženu u Hrvatskoj?

Žensko poduzetništvo, pogotovo ukoliko si i u ulozi majke je stvarno poseban level žongliranja bilo gdje u svijetu, ne samo u Hrvatskoj. Budući da živim u Zagrebu, dostupna su mi mnoga motivacijska i obrazovna predavanja na temu poduzetništva, pa svatko tko ima želju i volju ima priliku doći i informirati se. Ali znam da Zagreb nije Hrvatska, stoga mislim da za širu polemiku nisam kompetentna.

Možete li nam preporučiti najdražu knjigu?

U Tvojoj prisutnosti, Sarah Young.

Gdje se vidite za 10 godina?

Na jahti s tamburašima okružena najbližima. Naravno, to podrazumijeva da smo živi i zdravi, ostalo ćemo improvizirati. Neću imati ništa protiv i da bude gumenjak ako druge dvije komponente budu na svome mjestu.

Koja je za Vas definicija uspješnog menadžera?

Uspješan menadžer je uspješan čovjek. Posložen privatno, vrlo radišan i pomalo sanjar.

manager.ba

Glas naroda

… Na jahti s tamburašima … " - samo udri na veselje, nepada jabuka daleko od stabla ….

To su egoist koji se samo slika ju na ovakvim mjestima i ograde život običnom narodu pružajući svoje bajke iz špansko turskih sapunica

Rece i ostade u ZG fino

Maras je staro Ljubuško prezime,
i Zagreb je inozemstvo,nažalost?
Djevojko svaka ti čast,puna si ljubavi prema obitelji i puna si optimizma.Prava si naša.Bog te čuva.

Ma ubilo se zlatokosa.

Privilegija je biti dijete Hercegovine
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari