Nije slučajno u Hercegovini najveći broj kancerogenih oboljenja!

ljubuski.info

Nevladina organizacija "Pravo na grad" još jednom je upozorila na odlaganje dehidriranog mulja iz mostarskog postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda čime se, kako kažu, ozbiljno ugrožava zdravlje stanovnika Mostara i cijele Hercegovačko-neretvanske županije.

Prema tvrdnjama iznesenim na konferenciji za novinare jedan dio mulja već je odložen na regionalno odlagalište Uborak, dok se drugi dio tog potencijalno opasnog mulja odvozi na nepoznatu lokaciju. Takvog je mulja u Mostaru, kažu, više od tisuću tona.

Iz Gradske uprave Mostara ranije su opovrgli kako je na regionalno odlagalište na Uborku odlagan dehidrirani mulj, a gradski čelnici u više su navrata odbacivali upozorenja nevladinih organizacija o opasnosti koje predstavlja taj mulj.

Husein Oručević iz "Prava na grad" je, na konferenciji za novinare, kazao kako su čelni ljudi Mostara itekako svjesni opasnosti, a to po njegovim riječima dokazuje i elaborat Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, kojeg je naručio Grad Mostar, a u kojem se navodi kako upravljati, tretirati i odlagati mulj s pročistača.
Elaborat se poziva na analizu Agropedološkog instituta u Sarajevu u kojem kaže kako je mulj jako teško, odnosno nemoguće zbrinuti jer se u njemu nalaze opasne kancerogne i mutogene materije PAH, HCH, TPH i PCB, te da se njihov sadržaj mora smanjiti da bi se nastali mulj mogao uopće zbrinuti - kazao je Oručevići i dodao kako se te opasne tvari nalaze i u samoj gradskoj kanalizaciji.

Oručević je istaknuo kako je u elaboratu zaključeno da Grad Mostar treba službeno zatražiti podatke o točnim lokacijama mogućeg izvora PCB-a na području Mostara, koji je mogao namjerno ili nepažnjom biti ispušten.
Potrebno je ispitati kanalizaciju i njezine tokove i vidjeti od koga smo trovani. U elaboratu stoji da su navedene materije na nedozvoljen način ušli u sustav kanalizacije te je potrebno spriječiti njihov daljnji unos - kazao je i upozorio kako je elaborat koštao šest tisuća maraka, a taj dokument trenutno leži u ladicama Gradske uprave Mostara.

Istaknuo je kako hitne mjere u elaboratu kažu da se za trenutne količine mulja, kojih je tada bilo oko 800 tona, moguće hitno zbrinjavanje samo na način da se mulj izveze iz BiH i spali u odgovarajućim spalionicama.

U elaboratu su navedene i tri ponude za zbrinjavanje otpadnog mulja, koje predviđaju njegov odvoz specijalnim vozilima, a jedan transport košta pola milijuna maraka.

Međutim, trenutno se taj mulj suši na otvorenom, pa opasne kemikalije vjetar slobodno raznosi po zraku.

Da se teški otrovi raspršuju diljem Mostara i Hercegovine ustvrdio je i Marin Bago, predsjednik Udruge za unaprjeđenje kvalitete življenja Futura iz Mostara, koji je, da bi ilustrirao ozbiljnost situacije, citirao glavnu savjetnicu Grada Mostara Radmilu Komadinu.
Ovo je izvadak iz službenog dokumenta: "U ovom trenutku je suludo ići na godišnje odmore i ostavljati grad u ovakvom stanju. Problem za problemom se niže, odvoz otpada, rad pročistača sve se sastalo... Mi samo gasimo požare. Odobrenje za probni rad pročistača je isteklo, sada radi ilegalno. Grčku firmu koja je radila kolektor nitko ne može natjerati da otkloni nedostatke. Oni kažu da to nije njihova obveza. Stanje na pročistaču je katastrofa". To su riječi savjetnice Komadine na zadnjem kolegiju, a u javnost izjavljuje kako ne zna o čemu je riječ - kazao je Bago.

On je podsjetio da je federalna inspekcija na odlagalištu Uborak zatekla kamion JP Parkovi koji je dovezao mulj, te da je o tome obaviješten i gradonačelnik Mostara.
Mi se pitamo jesu li oni prevareni ili su suučesnici u svemu. Dakle, postoji dokument, nalazi otrova također postoje, a gradonačelnik ih negira - kazao je Bago.

Dodao je kako nije slučajnost što je Hercegovačko-neretvanska županija, županija s najvećim brojem kancerogenih oboljenja u Federaciji BiH, prenosi Fena.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić nedavno je kazao kako je piralen priča bez ikakva uporišta, te da se mulj ne odvozi na odlagalište, nego pijesak s rešetaka.

Glas naroda

Po zasluzi, sta je narod birao to je i dobio. Valjda ce im biti lakse kad znaju da su njihovi, kakvi god da su.

Slažem se Roberta sve je ovo Božja volja. Kad je ubijen Ante Paradžik u Zagrebu pola Ljubuškog je govorilo da ga je trebalo ubiti ista ta polovina je isto govorila za Blaža Kraljevića i njegovu pratnju i ista ta "GOSPODA" I " KRŠĆANI" su iduće nedjelje otišli u crkvu i velika većina ih se pričestila a da se nisu ispovijedili. Ovo je tužna istina ili činjenica!Što očekivati? Čemu se nadati? Moliti se Bogu a svim svojim srcem i dušom i tijelom izravno podržavati SOTONU nagrada ili kazna mora doći.

Za sve ali sve što se događa u Hercegovini krivi su drugi tako tvrde ovi iz HDZ-a i naravno njihovi poslušnici.Neki dan jedan "gospodin" napisa u jednom komentaru na ovom portalu i ostade živ: "Dragan Čović se obratio i žrtvuje se za narod u Hercegovini". Pitanje za gospodu iz HDZ-a: Tko je kriv što je 220 000 Hrvata iz Posavine ostalo bez ognjišta? Tko je prodao Vinariju Ljubuški Bratiši koji je u trenutku prodaje imao samo jednog radnika to jest svog vozača i tkoje kriv da danas u Vinariji Ljubuški nema ni jedne čivije?Činjenica je da u Hercegovini ima najviše oboljelih od raznih karcinoma . Krivca nema! Uzrok se ne zna! Ali sve je to nebitno bitno je da našem dobročinitelju izbavitelju i otkupitelju dobro i da mu ništa ne fali. Ovaj narod će otrpijeti sve što može ljudsko biće samo da njihovom VOĐI bude dobro . A istina je samo jedna Dragan Čović je GROBAR ovog naroda to će vrijeme pokazati samo treba sačekati.A M E N!

znali iko je li pokrenut postupak za proglašenje Čovića Blaženim priča se da je

Je pokrenut to radi Puljić to će objavit kad pođe u mirovinu do tada je to tajna.

Cidokor uzrokuje rak tako je nedavno pisalo. Sva polja u Hercegovini u ledini i ševaru...

Di je cidokor tu ne raste trava.

Opustijet će Krajina reče don Pavle na samrtničkoj postelji........

Ima novih vinarija pa nemaju kome prodat vino a ti još žališ tu koju si ovi uništili.

Postoji li taj mulj u ljubuškom?
Zašto kod nas toliko oboljelih

Opet glasajte zanje.

Zasto imamo ovoliko oboljelih od raka=?? Zasto imamo ovakvu vlast??Zato sto neznamo bolje i drukcije Jednom sluga uvik sluga!! Ako se i pojavi neko izvan sistema tab se ubrzo kupi proda i opet Jovo nanovo,,,, Kakav narod takva vlast A sutra jos gore i gore i nas manje *******

Kakav Narod takva je i Vlast,pa nije on sam došao na Vlast,
pa nje poitika kupovala mirovine vojne,činove itd,
Naš Narod je Licemjeran i sve šta ide s time i dobro nam je kakv jesmo
VIDI SEBE PA OCJENI DRUGOG,,,,,,,,,,,??????????????

Nije slučajno u Hercegovini najveći broj kancerogenih oboljenja!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari