Suci i tužitelji krše zakone i zanemaruju dužnosti

ljubuski.info

Suci i tužitelji u Bosni i Hercegovini krše zakone, zanemaruju dužnosti i neetički postupaju u pojedinim predmetima. To je samo dio godišnjeg izvješća Ureda stegovnog tužitelja za 2018. godinu.

Bezbroj je onih koji su čekajući presudu, godinama pokušavali naći pravdu kod stegovnog tužitelja i nisu dobili povratnu informaciju niti su suco koje odugovlače s presudom kažnjavane, kaže novinarka Rubina Čengić.
Imali smo slučajeve koje je disciplinski tužitelj kaznio – da su kasnije bili unaprijeđeni. Sve to pokazuje da nema prostora za povjerenje ni u Visoko sudsko i tužilačko vijeće ni u disciplinskog tužitelja ni u pravosuđe u cjelini, kaže Čengić.

Samovolja, nemar, nerad, te djelovanje protiv, odnosno mimo zakona, fenomen je ponižavanja institucija društva, smatra sociolog Esad Bajtal.
Prava se koriste, plaće se uzimaju, sve privilegije se uzimaju, sve se to stavlja u svoj džep, a mi građani usljed tog i takvog nerada ostajemo zakinuti i živimo u društvu neizvjesnosti, nepravde i nedovoljne pravde, kaže Bajtal.

Većina utvrđenih kazni ureda stegovnog tužitelja odnosi se na pisane ili na javne opomene koje ništa ne znače jer se u njima nalaze samo inicijali. Novčane kazne koje se izriču odnose se na smanjenje plate u iznosu od deset posto u razdoblju od nekoliko mjeseci.
Jedino se u dva slučaja radilo o razrješenju sa dužnosti. Dakle, samo u malom postotku prijava se uopće postupa ili se pokreću po službenoj dužnosti. Kad pogledamo u ovom izvješću, prosječno trajanje utvrđivanja bilo čega je godinu dana, kaže Ivana Korajlić iz Transparency Internationala Bosne i Hercegovine.

Za većinu kazni izriču se samo upozorenja i to na zatvorenim sjednicama. Kazne ne utječu na karijeru i dalje napredovanje, kaže novinar BIRN-a Denis Džidić.
Vidimo zaista jedan ozbiljan problem sa ažurnošću međutim nadam se da u budućnosti ćemo vidjeti nešto adekvatnije kazne za te prekršaje, rekao je Džidić.

Građani u Bosni i Hercegovini nemaju povjerenja u pravosuđe, a još manje u stegovnog tužitelja pri Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću.

Zaposleni u pravosuđu moraju razmišljati kako će sami vratiti povjerenje u sebe i posao koji obavljaju.

Nužno je uvesti sustav kažnjavanja i utvrđivanja odgovornosti koji će biti mnogo učinkovitiji, zaključuju analitičari.

Glas naroda

Plaće ko i profesorima ta ništa ne rade

Ne s..ri! Suci i tužitelji imaju pet puta veću plaću i ti ih upoređuješ s profesorima.

Vrana vrani nekopa oči.

Suci i tužitelji krše zakone i zanemaruju dužnosti
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari