Spinovi Vesne Ćavar o kriminalu, korupciji, nepotizmu...

ljubuski.info

Počinitelji najveće pljačke u povijesti Bosne i Hercegovine one na Dužicama u Širokom Brijegu kada je otuđeno 7,2 milijuna KM vlasništvo UniCredit banke nisu pronađeni, počinitelji paljevine policijskih vozila ispred PU Ljubuški nisu pronađeni, Mile Soldo se sam ozlijedio, nisu poduzimane nikakve radnje po pitanju kupovine diploma u centru "Nikad nije kasno", komesar Milan Galić nije izvršio pravomoćnu sudsku presudu ali tu nema elemenata kaznenog djela "Neizvršenja sudske presude", afera "Potkivanje" me ne zanima, sažetak je intervjua s glavnom tužiteljicom Županijskog tužiteljstva u Širokom Brijegu Vesnom Ćavar.

Svojim (ne)radom u Tužiteljstvu ova tužiteljica je zaradila više od pola milijuna konvertibilnih maraka. Iako Županijsko tužiteljstvo nije razriješilo niti jedno ozbiljnije kazneno djelo, posebno djelo koruptivne naravi aktualnih nositelja vlasti, tužiteljica se hvali značajnim rezultatima i, k tome još, promovira spin kako politika niti bilo tko drugi ne može utjecati na rad njenog Tužiteljstva.

Podsjetimo, spin je vrsta propagande kojom se nastoji izmanipulirati javnost i prikazati neke osobe, događaje ili proizvode boljim nego što stvarno jesu.

Povjerenje građana i medija ZHŽ prema Tužiteljstvu ZHŽ je na niskoj razini. Cijeli intervju prenosimo u nastavku pa sami procijenite je li Vesna Ćavar zasjenila Oca spina američkog propagandistu Edwarda Bernaysa.

Zašto na službenim internetskim stranicama selektivno objavljujete protiv kojih osoba je Županijsko tužiteljstvo podiglo optužnicu? Primjerice protiv više djelatnika MUP-a ZHŽ za razna kaznena djela su podignute optužnice, a toga nema na službenim internetskim stranicama ŽT.

Javnost putem priopćenja od strane osobe zadužene za odnose sa javnošću Županijskog tužiteljstva ZHŽ u Širokom Brijegu pravovremeno dobiva informacije putem elektronskih i tiskanih medija o svim pitanjima i predmetima koji su od interesa javnosti, dok se na web stranici Tužiteljstva postavljaju priopćenja vezana za potvrđene optužnice ovisno o težini kaznenog djela, vodeći računa da se na web stranici Tužiteljstva nađe zastupljenost različiti vrsta kaznenih djela, neovisno o počiniteljima kaznenih djela.

Informiranje javnosti na navedene načine je na visokoj razini što potvrđuju pismene zahvalnice i iskazano zadovoljstvo od strane više redakcija portala dostavljenim ovom Tužiteljstvu u mjesecu siječnju 2018. godine, u kojima su posebno istakli transparentnost i ažurnost dostavljanja informacija, iskazujući zadovoljstvo održanim sastankom i razgovorom predstavnika nekolicine medija sa glavnom tužiteljicom i osobom zaduženom za odnose sa javnošću Josipom Aničićem naglašavajući da su istu osobu prepoznali kao izuzetno profesionalnu osobu prilikom obavljanja poslova, što je sve skupa dodatno učvrstilo i raniju suradnju između Županijskog tužiteljstva i medija.

Da građani Županije Zapadnohercegovačke imaju povjerenje u rad Županijskog tužiteljstva ZHŽ potvrđuju rezultati Strategije za postupanje sa osobama koje dolaze u kontakt sa tužiteljstvima u BiH iz 2017. godine, po kojim rezultatima preko 85 % ispitanika ima mišljenje da tužiteljstvo neovisno, pravovremeno, kvalitetno procesuira slučajeve kriminala, stoji na raspolaganju svim strankama i građanima, tretirajući ih sa poštovanjem, jednako, bez favoriziranja i diskriminacije po bilo kojem osnovu, te su građani adekvatno informirani o radu Tužiteljstva i jasan im je način na koji se mogu obratit Tužiteljstvu.

Protiv aktualnog komesara MUP-a ZHŽ Milana Galića u travnju 2018. godine je podnijeta kaznena prijava zbog kaznenog djela Neizvršenje sudske presude, a iz razloga jer je isti odbio postupiti po pravomoćnoj sudskoj presudi iz rujna 2017., u kojoj se traži poništenje činovanja unutar MUP-a. Kao glavni dokaz u presudi se navodi nalaz sudskog vještaka grafologa Alojzija Franjića koji je utvrdio da je netko krivotvorio potpis jednog od članova Komisije za promicanje sada pokojnog Vjekoslava Šimunovića. Kako je moguće da od travnja 2018. godine nije saslušan podnositelj kaznene prijave protiv komesara Galića, a što bi trebao biti prvi korak u provođenju istražnih radnji? Što je Županijsko tužiteljstvo uopće poduzelo po ovom predmetu?

FUP Sarajevo je izvršila provjere navoda kaznene prijave po nalogu postupajućeg tužitelja, nakon čega je tužitelj donio odluku o neprovođenju istrage i istu dostavio podnositelju prijave na koju je uložena pritužba, o kojoj će sukladno zakonu bit odlučeno.

Vezano za prethodno pitanje na 8. sjednici Skupštine ZHŽ ministar MUP-a ZHŽ Zdravko Boras je izjavio da je o slučaju krivotvorenja potpisa pokojnog policajca Vjekoslava Šimunovića upoznato Tužiteljstvo i da isto provodi istragu. Imate li informaciju u kojoj fazi je istraga, što je do sada poduzeto i je li pronađen krivotvoritelj potpisa pok. Vjekoslava Šimunovića?

Postupajući tužitelj je donio nalog o provođenju istrage protiv nepoznatog počinitelja zbog kaznenog djela krivotvorenje isprave iz čl. 373 KZ F BiH, a istražne radnje pod nadzorom tužitelj provodi FUP Sarajevo.

Je li pokrenuta istraga protiv druga dva člana Komisije za promicanje Rajka Muse i Joze Marića i ima li u njihovim radnjama vezanim za sporno promicanje elemenata kaznenog djela?

Informacija o navodno počinjenom kaznenom djelu od strane navedenih osoba proslijeđena je FUP Sarajevo na daljnju obradu, nakon čega će, a na temelju rezultata postupajući tužitelj biti u mogućnosti donijeti tužiteljsku odluku.

Federalna televizija je 2016. godine u svojoj emisiji "Mreža” objavila prilog o hercegovačkim poduzetnicima, među njima i o Gordanu Šimunoviću iz Gruda, koje su reketarili lokalni kriminalci uz potporu pojedinih policajaca. Nad Šimunovićem i njegovom suprugom je izvršeno teško razbojništvo. Jesu li pronađeni počinitelji tog kaznenog djela?

Još 2016. godine dokazi iz predmeta koji se vodio protiv nepoznatih osoba zbog kaznenog djela Teški slučajevi razbojništva počinjeno na štetu Gordana Šimunovića su dostavljeni Tužiteljstvu BiH po njihovom zahtjevu za potrebe istrage koja se vodi pred tim organom, dok je postupajući tužitelj u predmetu ovog Tužiteljstva 2017. godine donio odluku o obustavi istrage protiv nepoznatih osoba iz razloga nastupanja zastare kaznenog gonjenja, i istu dostavio podnositelju prijave i oštećenom sa poukom o pravnom lijeku, na koju odluku nisu ulagani prigovori, te je u vezi navoda o potpori policajaca FUP Sarajevo izvršio obradu usmene prijave protiv policijskih službenika koja je dostavljena ovom tužiteljstvu 2016. godine kada je isto tako donesena odluka o neprovođenju istrage radi nastupanja zastare kaznenog djela na koju oštećeni nije ulagao prigovor.

U veljači 2015. godine ispred PU Ljubuški je zapaljeno policijsko vozilo, te je u startu to djelo okvalificirano kao kazneno djelo Terorizma. Jesu li pronađeni počinitelji tog kaznenog djela?

Postupajući tužitelj je donio nalog o provođenju istrage protiv nepoznatog počinitelja zbog kaznenog djela izazivanje opće opasnosti, a istražne radnje pod nadzorom tužitelja provodi MUP ZHŽ Ljubuški.

Jesu li pronađeni počinitelji najveće pljačke u povijesti BiH one na Dužicama u Širokom Brijegu kada je otuđeno 7,2 milijuna KM vlasništvo UniCredit banke?

Po naredbi Tužiteljstva BiH, predmet je proslijeđen tom tužiteljstvu dana 8.6.2016. godine, od kada ovo Tužiteljstvo u tom predmetu nema nadležnosti za postupanje.

Što je sa slučajem Mile Solde, je li utvrđeno ima li u tu elemenata kaznenog djela ili se radi o nesretnom slučaju?

Postupajući tužitelj je nakon provedenih istražnih radnji donio odluku o neprovođenju istrage i istu dostavio oštećenom sa poukom o pravnom lijeku, te je nakon ulaganja prigovora isti cijenjen kao neutemeljen i poučen da se u slučaju nezadovoljstva odlukom tužitelja može obratiti Federalnom tužiteljstvu u Sarajevu.

U prvim mjesecima 2019. godine u medijima u BiH i RH objavljivani su prilozi o kupovini srednjoškolskih diploma, a gdje je spominjan i Centar za obrazovanje odraslih osoba Široki Brijeg "Nikad nije kasno”. Je li Županijsko tužiteljstvo otvorilo istragu po ovom predmetu?

Tužiteljstvo nije zaprimilo kaznenu prijavu ili informaciju od bilo koje agencije za provođenje zakona u vezi tog slučaja, što bi bio temelj za otvaranje istrage po tom pitanju.

Šta je sa slučajem Gimnazije u Posušju, jeste li podigli optužnice protiv ministrice Ružice Mikulić i prosvjetne inspektorice Nade Đerek ili će kao i uvijek biti to do sada da će najdonji u konkretnom slučaju Ravnatelj gimnazije jedini nastradati?

Protiv ravnatelja gimnazije postupajući tužitelj je nakon provedene istrage, a na temelju prikupljenih dokaza podigao optužnicu zbog zlouporabe položaja ili ovlasti i krivotvorenja službene isprave, koja optužnica je potvrđena od strane nadležnog suda, dok je protiv ministrice i inspektorice tužitelj utvrdio da nema dokaza da su iste počinile kaznena djela, te donio naredbu o neprovođenju istrage, na koju odluku je uložena pritužba o kojoj će sukladno zakonu bit odlučeno.

Na čelu Tužiteljstva ste više od 10 godina, koliko je ministara i koji su to pravomoćno osuđeni?

Tužiteljstvo vodi evidencije po vrstama kaznenih djela (opći, gospodarski, korupcijski i organizirani kriminal), a ne po funkcijama pojedinih osoba.

Protiv više tužitelja Županijskog tužiteljstva ZHŽ, pa i Vas su podnijete kaznene prijave. Kako to komentirate?

Podnošenje na desetine kaznenih prijava i to od strane samo jedne osobe protiv više tužitelja u tužiteljstvu i mene kao glavne tužiteljice, smatram iskazivanjem nezadovoljstva te osobe u svakom predmetu u kojem je postupajući tužitelj donio odluku koja nije odgovarala podnositelju kaznene prijave, i pored toga što je u svakoj odluci propisno poučen o pravu na pritužbu po kojim pritužbama odlučuje Ured tužitelja, a u slučaju nezadovoljstva tom odlukom odlučuje Federalno tužiteljstvo u Sarajevu, a što je redovni postupak.

Radom u Tužiteljstvu ste zaradili plaću više od pola milijuna KM, koji je Vaš rezultat, koji je predmet korupcije riješen s kojim se možete pohvaliti?

Tužitelji ovog Tužiteljstva svoju funkciju obavljaju profesionalno rješavajući sve vrste predmeta kako opći, tako i gospodarski, korupcijski i organizirani kriminal, ulažući svoj maksimalni trud i napor, što se vidi kroz rezultate rada, gdje su izraženi značajni rezultati kako pojedinačnog rada tako i kolektivnog rada Tužiteljstva, a sve se potvrdilo visokim ocjenama od strane nadležnih institucija kroz duži niz godina, čemu doprinose dobri međuljudski odnosi u Tužiteljstvu, kao i sa drugim institucijama sa kojim surađujemo, što smatram normalnim načinom rada bez potrebe bilo kakvog hvaljenja, a što se tiče plaća nositelja pravosudnih funkcija i rukovoditelja, iste su propisane Zakonom o plaćama sudaca i tužitelja.

Vaš komentar na aferu "Potkivanje” u Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću?

Nisam sklona komentiranju afera i natpisa u medijima.

Ima li politika utjecaj na rad Tužiteljstva?

Politika niti bilo tko drugi nema niti može utjecati na rad ovog Tužiteljstva.

Mili Marušić | sirokibrijeg.info

Glas naroda

Ova je žena kraljica

Dobila pola miliona km od države još toliko od krimosa kud ćeš bolje

Zaštitnica kriminala u ŽZH

Vesnica štiti kriminal HDZa na županijskoj razini, a Jurko na federalnoj, ali obruč se steže

Eto kao da prije nje nije nitko bio tko je optužen za ubojstva Kraljevića i pratnje mi ne znamo odstraniti kukolj i zato će nam propasti sva pšenica

Najveći problem i je u tužiteljstvu. Zakoni postoje samo za sirotinju. Vesna sebi kupi samo predmete po članku 23., i kazneno progoni one kojima je istekla registracija. A kriminal cvijeta

Pogledajte ovu bahatu ženu koja niti na jedno pitanje nije dala konkretan odgovor, ona je dostatna sama sebi.
Pa zar stvarno ova marioneta skupa sa svojim političkim nalogodavcima misli da smo svi glupi i da će mo slušati ove nebuloze koje govori.Magla može dugo trajati ali ne može ostati trajno.
Ovu ženu definitivno ne vodi ideal vrjednota, nego opijenost samim sobom i vlašću, samo pri tome zaboravlja na jednu važnu činjenicu a to je da nam je DOSTA vašega dvoličnog poimanja života i korupcije koja je ušla u svaku vašu poru.Bliži se dan kad će te tražiti milost za vaše grijehe koji vape u nebo.Brže nego što mislite lijegat ćete i ustajati se sa tom misli.

Za bahatost joj svaka čast rijetki slučajevi ovo mogu izvesti džaba i trening

Osobno poznajem gospodju cavar, nisam vezan s poslom tako znam je iz neke sfere, mogu reci samo da je jako iskompleksirana i da ima visoko misljenje o sebi i puna su joj usta hvale na svoj racun. Svako prigodom istice da jako dobro obnasa posao tuziteljice sto mi se nije dopalo, jer ima vec ko reci da li kvalitetno radi svoj posao ili ne, meni se osobno nije svidjela a dosta ljudi ima vrlo lose misljenje o njoj bas iz razloga njezine bahatosti i arogancije.

Dragi moji žitelji naše županije ima situacija koje vrše ugrozu nas samih (razbojnici ubojice provalnici nasilnici) i tu treba reagirati odmah policija tužitelji suci s opet ima momenata kada treba biti mudar i nacionalno osviješten primjer posjeta predsjednice RH gospođe Kolinde Grabar Kitarović Izraelu i hampe Sarajeva zato ovoj gospođi Ćavar poruka radi svoj posao nije malo pola miliona

Tužiteljstva u BiH imaju privilegiju da sve optužene bez obzira na ishod dadnu u novine i portale pa se ti pravdaj to nije pošteno šta da netko kaže da mu je npr. Bobo Hrstić tražio mito a nije

Može se podnijeti stotine prijava protiv svakog i mlatiti u njima baljezgarije napamet pa objavljivati da su podnešene rezultat je nula zato što se u njima valaju gluposti radi nečije promocije po komunističko pjeva je protiv tite i osuđen si u zatvor a to što ti nije dokazao nije važno drug je rekao mada što se tiče politike i njenog uticajato ide preko pojedinaca a ne preko sustava

najkorumpiranija i najbahatija tužiteljica

Kaže šefica po pitanju kupovine diploma u Nikad nije kasno, tužiteljstvo nije zaprimilo prijavu što bi bilo temelj za postupanje. A prilog u emisiji Provjereno na Novoj TV o kupovini diploma za kvazitužiteljicu nije signal da treba otvoriti istragu. U Hrvatskoj se odmah pokrenule istrage po tom pitanju a naša Vesa čeka da joj neko pošalje papir

Vesni odgovara svaka vlast i stranka, došla na vlast u vrijeme HSP-a i HDZ-90, a sad gromobran HDZ-a

Po pitanju pljačke na Dužicama koja je bila 2010. ona govori da je tužiteljstvo BiH uzelo predmet 2016. Pa moralo ga je uzet kad ništa u 6 godina niste napravili

Šta je za njih 6 godina 26 je od ubojstva Kraljevića i ništa

Malo stisnite peru b. On je glavni u duzicama lukac to zna i sluzbe

Što ne prijaviš lukača kad zna a krije

Slucaj malog solde niko više ne spominje...

Veki prava si Macka a nek oni Tamburaju

ma, šta mačka.....MAČKETINA

Uklopila se u sustav kojeg su donijeli tajkuni devedesetih pa je li Tuđmanov unuk imao banku s 18 godina a o ratnim profiterima da ne govorim

Spinovi Vesne Ćavar o kriminalu, korupciji, nepotizmu...
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentari ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari