Eterična ulja povezala proizvođače u Žepču i Hercegovini

ljubuski.info

Udruga poduzetnika i poslodavaca je osnovana u Žepču sa ciiljem razvoja poduzetništva u lokalnoj zajednici. U samo nekoliko godina, Udruga je proširila svoje djelovanje širom zemlje, te je postala jedan od primjera podrške biznisima koji su u začetku.

S Bernardicom Barbarić iz UPIP Žepče razgovarali smo o postignutim rezultatima te izazovima udruga koje okupljaju poduzetnike u BiH.
Glavni naš zadatak je razvoj poduzetništva ovog kraja, ali smo naša pozitivna iskustva prenijeli i u druge lokalne zajednice. Radimo na uspostavi i jačanju podrške za pokretanje biznisa. Svojim aktivnostima u sektoru agrobiznisa težimo ka modernizaciji obrade zemljišta, konkuretnoj proizvodnji gotovih proizvoda kroz uvođenje inovativnih tehnoloških rješenja te konstantnoj edukaciji uzgajivača, prerađivača i proizvođača. Prvenstveno smo povezani sa sektorom ljekovitog i aromatičnog bilja, ali i voća i povrća, pojašnjava Barbarić.

Na raspolaganju im je "Mašinski prsten", koji se sastoji od motokultivatora, freza, prskalica, trimera i druge opreme potrebne za obradu zemljišta. Posjeduju i pogon za preradu voća i povrća u gotove proizvode kao što su sokovi, džemovi i slično, destilerije ljekovitog i aromatičnog bilja, te sušnica za sušenje voća, povrća, ljekovitog bilja, gljiva i slično.
Sva oprema je nabavljena kroz projekte uz podršku donatora i u vlasništvu je UPIP-a Žepče, a na raspolaganju je svim članicama koje provode aktivnosti u sektoru agrobiznisa. Članice UPIP-a se danas nalaze na području cijele BiH, dodaje Barbarić.

Rad s eteričnim uljima je rezultirao interesantnom suradnjom između članova UPIP-a u Žepča i Hercegovine.
U Žepču se nalaze nasadi matičnjaka, a članovi UPIP-a koje djeluju na području Hercegovine posjeduju nasade smilja i proizvode eterično ulje smilja. Radimo preparate prirodne kozmetike, posebno kreme, losione, šampone, sapune, serume, tonike i drugo. Ovi proizvodi su bazirani na eteričnom ulju. Proizvodimo i vlastite čajeve te različite dodatke prehrani koji su bazirani na svojstvima i pozitivnom utjecaju ljekovitog bilja na ljudsko zdravlje. Naše trenutno tržište je BiH ali se konstantno teži ka plasmanu proizvoda izvan granica BiH. Pojedini članovi posjeduju i certifikate za svoje finalne proizvode, pojašnjava Barbarić.

Tomo Zelenika i Udruga "Težak", je jedan od takvih pozitivnih primjera. Povezao ih je zajednički posao, te ideja da se proizvođači mogu međusobno podržati.
Naši kooperanti su širom Hercegovine, te imaju uglavnom nasade smilja. Mi smo osigurali strojeve za destilaciju, čime pravimo poluproizvod – eterično ulje. Cijene su pale, te sada radimo kontinuirano na istraživanju terena, u prepoznavanju koje još vrste bilja mogu napraviti dobre rezultate ovdje. Trenutno radimo na 5 mikrolokacija lavandu, da vidimo kakvi će rezultati biti. Jednostavno, moramo istraživati potencijal koji ovo područje ima, razmišljati o različitim opcijama, te razvijati preradu. To je neki put, pojašnjava Zelenika.

USAID/Sweden FARMA II projekt je pomogao razvoj ove mreže.

Upravo smo uz potporu USAID/Sweden FARMA II projekta izvršili nabavku destilerije koja je smještena u Hercegovini. Time smo dodatno unaprijedili rad s ovim sektorom, te otvorili vrata suradnje. Poruka je jasna, svi proizvođači trebaju konstantno ulagati u znanje i opremu, kako bi bili konkurenti i kako bi mogli plasirati kvalitetan i siguran proizvod na tržište, zaključuje Bernardić.

Glas naroda

Barbarićka na čelu udruge ????

etoo prođee za cmilje.sve kazu neisplati se....lijepe su to investicije

Ja isto razmišljan da se vratin iz Njemačke udarit u smilje ovde jedva 2500 ojera teško se životari

Smilje je vratilo sjaj?

Klerofasizam na djelu

Evo ja imam 50 litara ulja od cmijlja.da poprskam ove hdzeovce. s njim žali bože. muke. truda a i novca.

Eterična ulja povezala proizvođače u Žepču i Hercegovini
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari