Zna se tko je izvlačio novac iz Aluminija

ljubuski.info

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović smatra kako pravna država mora pokazati svoju snagu u slučaju Aluminija.
Sve što ima obilježja kriminalnih aktivnosti mora biti istraženo i procesuirano. Tu nitko ne smije biti zaštićen. Oni koji su malverzacijama izvlačili novac iz Aluminija imaju ime i prezime i nadležne institucije tu priču trebaju dovesti do kraja. Apeliram da se to uradi što prije i da taj proces bude maksimalno transparentan, kazao je Čović.

On ističe kako je oživljavanje proizvodnje u Aluminiju i zbrinjavanje radnika prioritet na kojem svi moraju raditi.

Zaštiti radnike

Sad je najvažnije zaštititi radnike i to u smislu reprogramiranja kreditnih obveza koje mnogi od njih imaju te osiguranja primanja i zdravstvenog osiguranja. Svima treba biti jasno da Aluminij ne može i ne treba biti isti kao do sada. Proces obnove mora ići etapno i zbog tehničko-tehnoloških, ali i ekonomskih razloga. Konkretni planovi i ekonomske računice postoje pa i redoslijed aktivnosti koje treba poduzeti je jasan. Sve to mora biti na zdravim ekonomskim osnovama. Naravno, sve to uključuje niz pretpostavki, administrativnih, tehničkih i financijskih odluka. Tu je posebno važna uloga Vlade Federacije i ja očekujem da ta uloga bude sve vidljivija, ističe Čović.

Govoreći o posjetu Zagrebu i tamošnjim razgovorima o Aluminiju, Čović podsjeća kako je Aluminij jedan od najvećih proizvođača u BiH te ujedno i jedan od najvećih uvoznika i izvoznika te da je njegovim zaustavljanjem značajno ugroženo poslovanje Luke Ploče, Željeznica Federacije BIH i dijela Hrvatskih željeznica koje povezuju luku Ploče i BiH. Pored toga, vlasnička struktura Aluminija je takva da 44% čine mali dioničari (radnici), 44% vlada Federacije BiH, a 12 % Republika Hrvatska. Svi oni imaju svoje predstavnike u Nadzornom odboru, sukladno udjelu u vlasničkoj strukturi.

Zbog navedenih činjenica jasno je da Aluminij nije samo problem lokalnog karaktera, pa se čak ne tiče samo ni BiH. Sve kratkoročne i dugoročne reperkusije izazova s kojima se suočavamo posljednjih dana sasvim sigurno će jos dugo vremena biti jedan od naših prioriteta u zajedničkom nastojanju da u najvecoj mogućoj mjeri saniramo štetne posljedice prestanka isporuke električne energije Aluminiju, što je dovelo do gašenja proizvodnje. U ovom trenutku najvažnije je iznaći odgovore kako i kojom dinamikom pokrenuti proizvodnju na tržišnim osnovama i zaštiti prava uposlenika. Uvjerio sam se da sva pitanja vezana za sudbinu Aluminija, osobito nakon ovih susreta, imaju svu potrebnu pažnju, razumijevanje i potporu, kaže Čović.

Određena doza, uvjetno rečeno, političke odgovornosti

Prokomentirao je i prozivke na njegov račun u smislu odgovornosti za stanje u kojem se našao Aluminij.

Što se mene osobno tiče, iako sam apsolutno i nedvojbeno bio izvan menadžmenta i bilo kakvog utjecaja na sami rad Aluminija, svjestan sam da kao predsjednik HNS-a i vodeće hrvatske stranke nosim određenu dozu, uvjetno rečeno je možemo nazivati političkom odgovornosti i to kao netko tko je predstavnik i tko govori u ime hrvatskog naroda. Prvenstveno na način i u smislu potrebe da pružim svoj maksimalan doprinos koracima usmjerenim ka zbrinjavanju radnika i obnovi proizvodnih procesa u Aluminiju. Naposljetku, od mene je zatražena pomoć od onih kojima je ona zbog nastalih okolnosti potrebita, a to je već samo po sebi dovoljan razlog da se uključim u rješavanje ovog problema u mjeri u kojoj to mogu i u kojoj je to dopušteno, ističe Čović.

Kaže kako je jasno da postoji i politička zlouporaba slučaja Aluminij, koja je prisutna već godinama, a ova eskalacija problema pokušala se, dodaje, iskoristiti kako bi se, prije svega njega, a onda i hrvatsku politiku u BiH oslabilo u vrlo osjetljivom političkom trenutku.
Pokušaji da se mene obilježi kao nekakvog glavnog krivca su političke podvale i dio mnogo većih igara za koje je Aluminij samo iskorišten. Na žalost kreatora, takvi pokušaji su već propali i hrvatska politička pozicija u BiH danas nije nimalo slabija. Naprotiv. Ipak, nije tajna da mnogi koji više i ne kriju antihrvatski sentiment, priželjkuju gospodarsko, društveno pa onda i političko osiromašenje i krah Hrvata kao političkog naroda, a situacija s Aluminijem ih je dodatno ohrabrila u takvim razmišljanjima. S te strane je jako važno da upravo sada, kada je možda i najteže, pokažemo svu ustrajnost, odlučnost, ali i vizionarstvo i prilagodljivost koji će odrediti poslovne poteze za budućnost modernizacije, progresa i snažnog iskoraka ovog podneblja ka Europi', poručuje Čović.

Politički zaokret

Kada je u pitanju politički zaokret koji je nedavno najavio u kontekstu blokade uspostave vlasti i reforme izbornog zakona Čović kaže da se možemo neko vrijeme nakon izbora pretvarati kao da imamo vlast, ali je prava istina da je nemamo i institucije gube snagu u smislu funckionalnosti, kapaciteta donošenja odluka, ali i političkom smislu.

To se onda, dodaje, odražava i na euroatlantske integracijske procese i aktivnosti s kojima već uvelike kasnimo.
Kompletna država tone sve dublje u krizu i ne možemo se praviti kao da to ne vidimo. Stoga je i naša obveza, kao odgovornog političkog subjekta, da dignemo glas protiv toga i ukažemo na svu pogubnost svjesnog opstruiranja implementacije izbornih rezultata i provedbe na izborima izražene volje sva tri konstitutivna naroda i svih građana BiH. Međutim, očito je da ima onih kojima odgovara status quo i neuspostava vlasti, a posebno izbjegavanje reforme izbornog zakonodavstva. Oni koji to rade su krajnje neodgovorni, jer tako obesmišljavaju održavanje izbora, čime ugrožavaju vladavinu prava i demokraciju. Hrvatska strana nije i neće biti dio problema i opstrukcija. Međutim, za nas je, a uvjeren sam i za cijelu BiH i njen europski put, prevažno da vlast profunkcionira, ali i da konačno riješimo pitanje izbornog zakona, kao važnog stupa vladavine prava te zastite ustavnih načela i općih principa ljudskih prava. Uostalom, to od nas očekuju i prijatelji iz EU. Nećemo dopustiti da nas se više zavlači i troši vrijeme na produciranje nekakvih kriza. Oni koji uistinu žele s nama ozbiljno surađivati morat će vrlo brzo staviti sve svoje karte na stol. Svi koji žele konkretan napredak imat će partnera u nama, ali alibi za opstrukcije ne želimo davati nikome. Iduće godine su lokalni izbori u BiH i oni konačno moraju biti održani i u Mostaru. Temeljna pretpostavka za to je izmjena Izbornog zakona. Očekujemo da to, bez daljnjeg nepotrebnog i štetnog odlaganja, prihvate partneri na bošnjačkoj i srpskoj strani s kojima smo ušli u postizbornu suradnju, zaključuje Čović.

FENA

Glas naroda

Jelka Miličević je sve rekla u vladi je kao kadar HDZ-a inače stara skojevka i sokolašica

bit će da je moja baba pokojna izvlačila pare i zapošljavala u aluminiju po tvojoj priči čovke, povampirila se i bacila u aluminij , te zaposli ovog , uzmi otpremninu , samo ne znam što će joj to sve kad je pokojna, moj čovke priča ti je prozirna

Vratio se komunizam

Ako je tako pravit ce se sve iz temelja

Padaj silo i nepravdo
Narod ti je sudit' zvan
Bjež'te od nas noćne tmine
Svanuo je i naš dan

Neupućeni pogledajte wikipediju.

Zato sam ja smetao.

Dotična Gospođa Jelka Miličević. misli da je pokupila svu pamet. ovoga svjeta ona je glavna za Aluminij.

Moj Covicu izvlacio si za stranku i sebe maksimalno koliko si moga izvuc prica ti nepije vodu neka te bude stid i sram jadni radnici i njihove obitelji

ZNA SE

Čović,Jelka i Bevanda su 80tih godina radili skupa u SOKOLU

Kradeze je bevanda od pokvarenjaka. Smućaj i prolij, izrodi pokvarenjaci antihrvati. Kradeze pljuc.

Kad mu vidim ovu pokvarenu facu povraća mi se!

da ima pravne države ti bi već 20 godina ležao u zatvoru

poručnik HDZa je kra hercegovačku banke sigurno-adeze krivosuđe izgubilo spis iz sobe u sobu-no kopija je saćuvana a ko je kra aluminij ČUT će se UBRZO
čova je hercegovački sanader on je kra i kupova IZBORE i VLAST i OPORBU
adeze je ZLOČINAČKA organizacija ISTA ko DODIGOVA u BANJALUCI
sad dodig vodi HDZ hrvate-blago vama-no narod u sukob ne ide nego UDBAŠI sad je VAŠ red

De bolan. šuti za spise iz hercegovačke banke ako sam ih tebi, pokazao. Zašto ne šutiš? strpi se doći će vrijeme. ovo nije ni vrijeme. ni mjesto.

Sad će optužit nekog portira stražara da je kriv za sve, i da je se u njegovoj smjeni događale nepravilnosti hahahahaha

Pojedini radnici svijedoče da su se poluge aluminija izravno sa trake tovarile na kamione, nisu vožene u skladište na evidenciju.
Sve će se uskoro saznati, gdje su tajno vožene i za koga.

Neka vrate pare i dobro je

Kad će imena Doktora biti ozvaničene,da vidimo te sposobne dr.,odnosno ljude iz sjene koji imaju više od Brajkovića i ostali.

Bit će bižanije prema Banja Luci,pojedini će izgubiti prijatelje i rođenu dicu!!Savjest brzo proradi u svakog čovjeka!!

Pa svakoj budali je jasno kako su se grude digle radi Bobana, široki radi Šuška i aluminija, a najviše priko aluminija.
Radnici su šutili kad su primali "realne" plaće, najviše u hercegovini, dok je njima medilo do tad se šutilo, sad svi tribamo ići u borbu za njihove plaće.
Što ste šutili, sindikat je trebao davno govoriti tko kad i koliko troši

i da su isti uništili Ljubuški

Financirana kampanja jugovelikosrpske kriminalne sekte hdz.Kupovina stanova i apartmana na moru i zg.Pravljenje vikendica po blidinju i vucipolju

Elektroprivreda mi imamo plate mi imamo moc Covicu ti si sonjo.na tebi je zvono a mi imamo lovu.evo moj susjed ima platu u elektro privredi gleda sta ce manit po krugu do podne I onda ode radit I ugradit to pricatno sto je manijo iz elektroprivrede .

Elektroprivreda

Covicu je te Gilja na[ * neprimjereno * ]jo natebi zvono a njegove pare.vidi njegovu imovinu I njegovi direktora svaki je jaci od tebe e jesi [ * neprimjereno * ] a tebe narod oce da lincuje a u njih pare.

U nas u Ljubuskom direktor elektre nema apartmane

Ja znam da nisam a koje nek neko radi svoj posao znam da su i zaposleni imali masne plate za nase prilike

ZNA SE
ha ha marvo hopovska

Ovo je sve kriv Željko Komšić.

Željko Komšić je rekao jučer da je došao Dragan Čović i rekao Aluminij mora biti moj a ovi mu rekli pa to je firma ali kad vožd nešto hoće onda je njegov GP Bijača Gabela polje Donji Vinjani da ne govorim o Sokolu Žitoprometu ...i zato moj narode iseljavanje Hrvata iz BiH je jedino rješenje dok je ovako

Ovo je ozbiljna optužba baš me zanima dobročiniteljov odgovor ako ga bude

Vizionar s kamena

Da je hrvatskom narodu stalo da se kazni lopovluk i laži, HDZ nikad ne bi vladao.

Hoće duže od Turaka

Maneken na racu naroda i sirotinje

Čoviću, provjeri samo svoje ljude šta imaju stanova novaca apartmana itd,lipo ti pričaju a sve goli [ * neprimjereno * ],pokreni im porijeklo imovine pa ćeš vidit šta ti rade iza leđa,kreni....

Zna se tko je izvlačio novac iz Aluminija
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Okupacija u par slika Boris Čerkuč
ljubuski.info
Ne ubij, ne kradi, ne laži! Josip Muselimović
ljubuski.info
Država duradi nešto! Boris Čerkuč
ljubuski.info
Djeca naša izgubljena Igor Božović

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari