Sjaj i bijeda Parlamenta

ljubuski.info

Dana 16.7.2019. godine održana je četvrta vanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta federacije BiH na kojoj se odlučivalo između ostalog i o Nacrtu Zakona o razvojačenim braniteljima i članovima njihovih obitelji.

Događaj je to koji će se pamtiti po važnosti trenutka za braniteljsku populaciju, ali još više po pristupu pojedinih zastupnika i u pozitivnom i u negativnom smislu, kao i po ozračju koje je unaprijed režirano od pojedinaca kako bi se zadovoljili stranački interesi koji nemaju ništa zajedničko sa zdravin razumom i sa izvornim zadaćama zastupnika.

Prije same sjednice u zraku se osjećala napetost zbog važnosti donošenja odluke o usvajanju Nacrta Zakona o braniteljima, a veći broj zastupnika je odmah jasno govorio o režiji o usvajanju istog govoreći da je to gotova stvar. Bilo kako bilo nije bilo ugodno slušati takav govor.

Nakon brojnih prepucavanja zastupnika na prve tri točke dnevnog reda koja su na trenutke prelazila mjeru dobrog ukusa, koja se odražavala u glasnom pričanju tijekom rasprava, cerekanju, pisanju poruka na mobitelima, surfanju po internetu, dobacivanju jednih prema drugima, brojnim izlascima i ulascima, boravku djela zastupnika u restoranu Parlamenta za vrijeme rada, došla je na red i točka dnevnog reda o izglasavanju povjerenja Nacrtu Zakona o braniteljima i članovima njihovih obitelji.

Uvodno izlaganje je iznio ministar branitelja g. Salko Bukvarević, obrazlažući zašto bi trebali dati povjerenje novom zakonu i u svom nastupu iznio niz obmana i nelogičnih zaključaka, a najveća je ona da su u izradi novog zakona sudjelovali svi predstavnici braniteljske populacije što je izazvalo glasno negodovanje predstavnika Zaboravljenih branitelja pa je novi predsjedavajući Zastupničkog doma g. Zaimović reagirao i zaprijetio da će prekinuti sjednicu ako se nastavi glasna reakcija.

Nakon ministra javljali su se zastupnici koji su svi od reda iznjeli svoje neslaganje sa spomenutim zakonom.

Ono što posebno treba izdvojiti je izlaganje zastupnice Elzine Pirić iz Banovića koja je vrlo uvjerljivo "očitala lekciju" i ministru Bukvareviću i svima koji su sudjelovali u donošenju nakaradnog zakona, te ih upozorila da ne smiju dijeliti branitelje da manji broj dobije prava a veći broj ostane bez prava ako se usvoji novi zakon. Jasno je upozorila da ukoliko se usvoji novi zakon i dođe do njegove primjene savez općina i gradova već sprema apelaciju Ustavnom sudu koji će bez dileme oboriti novi zakon.

S najvećom žestinom u raspravu su se uključili zastupnici SDP-a, i vrlo uvjerljivo govorili o nakaradnosti i štetnosti novog zakona gdje su prednjačili zastupnici Ivan Boban, Elvir Karajbić, Senaid Begić i Irfan Čengić. Oni su u više navrata javno tražili odgovore ministra Bukvarevića provocirajući ga vrlo uvjerljivim argumentima, a nisu ostajali dužni niti ostalim zastupnicima koji su se osvrtali na njihova izlaganja, pa je tako zapamćena rasprava između Ivana Bobana (SDP) i Alme Kratine (DF), u kojoj je g. Boban svojim argumentima blago "prizemljio" g. Kratinu i dao joj do znanja da drugi puta ne izlijeće.

Ostala je zapamćena vrlo uvjerljiva ali i pogubna konstatacija zastupnika Elvira Karajbića (SDP) da će, ukoliko se usvoji novi zakon, u istome uživati svega 3,3% branitelja, što će sasvim sigurno izazvati nezadovoljstvo i nemir ostalog većinskog dijela braniteljske populacije.

Iako su predstavnici Udruge Zaboravljeni branitelji jedini od predstavnika branitelja bili uredno prijavljeni za sudjelovanje i raspravu, novi predsjedavajući Zastupničkog doma g. Zaimović (SDA) nije istima želio dati priliku za obraćanje u Parlamentu nego je u ime branitelja govorio predstavnik JOB-a, iz čijeg neuvjerljivog nastupa je bilo vidljivo i zašto mu je dopušteno obratiti se Parlamentu.

Tek nakon intervencije g. Elvira Karajbića, što je apsolutno za pohvalu, pobjedio je razum i novi predsjedavajući g. Zaimović je dopustio obraćanje g. Dragi Grbavcu koji je u potpunosti demantirao lažne navode ministra Bukvarevića potkrepljujući svoje tvrdnje mnoštvom dokumenata što nitko nije mogao zanemariti.

Poseban osvrt zaslužuju zastupnici hrvatskih stranaka, odnosno dva HDZ-a, koji se niti po jednoj točci dnevnog reda nisu uključili u bilo kakvu rapravu nego su isključivo bili statisti i promatrači.

Za druge točke dnevnog reda bi im možda mogli i oprostiti, ali njihova smišljena pasivnost po točci u kojoj se odlučivalo o novom zakonu o braniteljima ostat će zapamćena kao i činjenica kad je jedan od predstavnika Zaboravljenih branitelja u pauzi prišao jednome od zastupnika HDZ-a BiH i pitao ga hoće li ih podržati. Dobio je decidan odgovor da su zastupnici HDZ-a BiH na večer prije održanoj sjednici HNS-a dobili naputak da podrže spomenuti nakaradni zakon u režiji ministra Bukvarevića. I kad mu je nakon toga postavljeno pitanje zašto ne glasa po svojoj savjesti, zašto mora slušati nekoga drugog dobio je odgovor da se on takođe ne slaže sa tim zakonom i da mu ne odgovara ali da mora glasovati po naputku stranke, da on u biti može glasovati i po savjesti ali što on ima od toga. Svaki dalji razgovor bio je suvišan, a hrvatskim braniteljima jasna činjenica da su ih kao i nekoliko puta prije još jednom izdali upravo hrvatski predstavnici koji su izabrani od hrvatskog puka. Nek se zna!!!

U tom smjeru ide i konstatacija jednoga od zastupnika koji je izbrojio da se trenutno na sjednici Predstavničkog doma nalazi svega 12 zastupnika SDA od ukupno 27 koliko ih SDA ima, što samo pokazuje koliki je stvarni interes stranke SDA za probleme branitelja ali su prilikom glasovanja o zakonu bili nazočni svih 27 članova, jer se trebala ispoštovati stranačka stega.

Pa, i pored drugih brojnih argumenata protiv zakona Salke Bukvarevića koje su iznosili drugi zastupnici, jedan od zastupnika je pozvao i na činjenicu da postoji i presuda Ustavnog suda gdje Federacija ne može tražiti ništa od županija, što se u novom zakonu traži u više navrata, a da im prethodno ništa nije dala.

I na kraju, sjaj i bijeda Parlamenta u punom obujmu, glasuje se za novi zakon. Rezultati 73 za, 3 protiv i 4 suzdržana. Za informaciju široj javnosti sva tri glasa protiv dolaze iz SDP-a koji su na djelu pokazali i očitali lekciju "prijateljima" branitelja, te pokazali kako su ostali živi i da je ipak moguće glasovati po savjesti bez obzira na stranačke upute. Neki su isprazno likovali jer je to Pirova pobjeda za usvajanje zakona koji, sasvim je sigurno, nikad neće ugledati svjetlo dana i svoju primjenu, a neki kao predstavnici zaboravljenih branitelja u novom nastavku borbe za svoja prava.

Promatrač sjednice

Glas naroda

Uclanite sr u SDP siro vine sami sebe ste izigrali

Zar nije Pehar bija za govornicom.

Neka tebe u HDZ-u, tamo su najveći komunisti.

3,3 posto branitelja ce dobivati naknadu kakva je to pobjeda

Znači naši side i šute.

Tko je HDZovac koji je kazao da mora glasati kako je naređeno, a ne pi svojoj savjesti?

HDZ statira dok se rešava pravda za zaboravljene a bio je aktivan kad je nasadija 100 000 lažnjaka koji će izgubit prava i onda će se povećavat zahtjevi branitelja do takozvanog DRAGINA zakona
tek je vojska naučila kako se BORI za sebe-tek smo počeli nije ovo kraj
PRVO REGISTAR i polako rešavat branitelje ovisno o količini SREDSTAVA

čoviću koliko si platio razdor u ZABORAVLJENIM i u ARMIJI i tvoje interese zastupa DODIG-blago hrvatim hercegovine oćemo DODIGA za presidenta HDZKA

ako se ne varam predstavnik Hrvata je Komšić on će te štitit šta se sekiraš , Čović je samo predsjednik stranke

HDZ uhljebi u sarajevu lipo žive i uzimaju novce sa bankomata a [ * neprimjereno * ] se njima za narod i branitelje
sa dodigom podmeću nered u bih državi-koče demokraciju a forsiraju LOPOVLUK i PODJELE

treba javno objavit uhljebe HDZa u sarajevu to jest RVACKE zastupnike gore koji jedu BEGOVU čorbu u sarajevu dok hrvati sele gladni u njemačku

Kradezeovci su lagali titu da su komunisti, sad lažu Boga da su vjernici.

Ide zakon, ide.

Imena hrvatskih zastupnika u Zastupničkom domu su objavljena u članku na portalu široki.info

Ide registar polako ide ide za 10 godina više Branitelja će biti u Nebesima nego na zemlji bitno da on ide i da će 2050 godine svakom branitelju bit predočeno na uvid stanje svakog Branitelja i njegovog sudjelovanja u Ratu. Da se bar nije išlo sa Sarajevskim Čaršijašima bar bi nam obraz ostao čist ako ništa drugo.

tako treba da vidimo NAše [ * neprimjereno * ]ke

Sjaj i bijeda Parlamenta
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari