Bronca Europske udruge inovatora za Sašenka Sadikovića

Najveća godišnja nagrada Europske udruge inovatora, plaketa i diploma "Leonardo da Vinci" uručena je livanjskom inovatoru Josipu Biliću (za "vertikalnu turbinu na vjetar s dva rotora") na svečanosti proglašenja laureta 60. međunarodne izložbe inovacija IENA održanoj u Nuernbergu.

Usto je Bilić dobio i zlatnu medalju međunarodnog ocjenjivačkog suda, čiji je stalni član i Banjalučanin Mladen Karić, potpredsjednik Udruženja inovatora BiH.

Osnovci-inovatori Milan Milinković iz Banje Luke (radni stol na rasklapanje) i Dževad Dedić iz Gradačca (stroj za šišanje, s usisivačem) dobili su brončane medalje.

Dedićeva nastavnica tehničkog obrazovanja Alma Sadić nagrađena je srebrnom medaljom za plastičnu bočicu koja omogućava brže i kvalitetnije bojenje kose i pruža mogućnost da korisnici samostalno sebi boje kosu. Brončane medalje dobili su tuzlanski istraživači Fikret Alić (rashladnik elektroničkih uređaja), kao i Omer Musić i Muradif Memić (ekspanzioni anker za privremeno ili stalno osiguranje podzemnih prostorija).

Takve medalje dobili su i Banjalučanka Radmila Drobić (ergonomska radna stolica), Enes Hodžić, Sarajevo (sigurnosni automobilski zračni jastuci), Ejub Karadžić, Prijedor ("reciklator" plinova nastalih sagorijevanjem raznih goriva), Rusmir Mustajbegović, Bugojno (brava bez ključa) i Sašenko Sadiković, Ljubuški (bušenje na dubinama većim od 12 km).

"U vremenu u kojem naši inovatori zadivljuju svijet svojim djelima dovedeno je u pitanje opstanak njihove udruge", navodi predsjednik Asocijacije inovatora BiH Hajrudin Šuman.

Ovom udruženju, gotovo u potpunosti, izostala je podrška iz proračunskih izvora (s izuzetkom Ministarstva civilnih poslova BiH) i prijeti joj gašenje. Inače, udruga je za 15 godina postojanja sakupila i svijetu ponudila više od 300 inovacija (300 potencijalnih razvojnih projekata) svojih članova, a više od 40 inovacija, koje su izumili članovi AIBiH, pretvoreno je u tržišni proizvod.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari