Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH

ljubuski.info

U proljeće 1992. tadašnji direktor mostarskog "Aluminija" Mijo Brajković i suradnici uspjeli su kupiti vrijeme od tadašnjeg zapovjednika JNA u Mostaru generala Momčila Perišića kako bi osigurali postupno gašenje proizvodnje. Kako se kasnije često volio pohvaliti Brajković, poslužili su se pritom lukavstvom i prijeratnim vezama. General Perišić, koji je držao Mostar u topničkom okruženju, naredio im je da odmah ugase proizvodnju ili, u protivnom, slijedi granatiranje. Imali su prilike vidjeti nekoliko mjeseci ranije, na primjeru Zadra, kako granatira general Perišić.

Ali imali su i svijest o tome što znači preko noći ugasiti proizvodnju. Znali su da bi, zbog tehnoloških razloga, jednokratnim gašenjem pretvorili tvornicu u hrpu mrtvog i beskorisnog željeza, u kojoj više nije moguće obnoviti proizvodnju. Pod prijetnjom granata, napravili su, u suradnji sa zapadnim poslovnim partnerima, fiktivni ugovor prema kojem su trebali žurno isporučiti određenu količinu aluminija jednoj tvrtki iz Srbije.

Perišić je respektirao "narudžbu" za Srbiju i dao im petnaest dana da obave posao. Dovoljno da inženjeri i radnici postupno ugase proizvodnju i spase perspektivu "Aluminija". Potom je Perišić uistinu izvršio obećanje i prema Mostaru i prema "Aluminiju". Ali perspektiva je sačuvana.

Usporedba s Uljanikom

Sjetila sam se ponovo te Brajkovićeve priče ovih dana, kada je nakon višegodišnje krize, naprasno, preko noći, navodno zbog dugovanja za električnu energiju, prekinuta proizvodnja u "Aluminiju". Pitam se, jesu li ga ovovremeni mirnodopski menadžeri, na čelu s sveprisutnim velikim vođom Draganom Čovićem, uspjeli jednim potezom nepovratno poslati u staro željezo? Ratni su direktori pod prijetnjom granata uspjeli lukavstvom kupiti vrijeme od protivničkog generala. Je li moguće da ovi novi menadžeri nisu znali, nisu htjeli ili nisu smjeli kupiti malo struje za postupno gašenje? Zasad nisam čula odgovor na to pitanje.

Sudbinu mostarskog "Aluminija" ovih dana često uspoređuju sa sudbinom pulskog "Uljanika". Usporedba je samo djelomično točna. Točno je da su i "Aluminij" i "Uljanik" bili primjeri političkog klijentelizma u gospodarstvu: jedan i drugi služili su kao sinekure zaslužnim kadrovima i kao bankomat političkim gospodarima, dok su dugovi pokrivani iz proračuna, a za istinskim upravljačkim kormilom bile su strukture stare jugoslavenske duboke države.

Oni upućeniji u gospodarske prilike na svjetskom tržištu kažu da je bilo mnogo lakše održati svjetsku konkurentnost u proizvodnji aluminija, nego u proizvodnji brodova. Ne jednostavno, ali dostižno.

No ključna je razlika što je opstojnost "Aluminija" najuže povezana s opstojnošću Hrvata u Hercegovini, u donjem toku Neretve, s poslovanjem Luke Ploče, a samim time i sa sigurnošću i održivošću južne Dalmacije. Istra će o(p)stati i bez "Uljanika". Mostar i južna Hercegovina će se (is)prazniti bez "Aluminija", ili neke tvrtke sličnog gospodarskog potencijala, a takve nema na vidiku.

Praznit će se osobito od Hrvata kojima je širom otvoreno tržište EU-a, čime će Hrvatska biti dovedena u vrlo neugodnu sigurnosnu poziciju.

Opstojnost tog prostora obranjena je u ratu 1992. od JNA i srpske vojske, potom 1993. od bošnjačke Armije BiH zaustavljanjem prodora na jadransku obalu. Predsjednik Tuđman je jako dobro znao i što u mirnodopskim vremenima, kada se bitka za neostvarene ratne ciljeve nastavila političkim sredstvima, znači stabilno zaleđe sa snažnom okosnicom gospodarskog razvoja. Zato je uz pomoć Hrvatske, i unatoč nekim međunarodnim i bošnjačkim kritikama, već 1997. godine obnovljena proizvodnja u "Aluminiju".

Čović na ćirilici

"Aluminij" je sve to vrijeme bio mjesto odmjeravanja političkog utjecaja Hrvata i Bošnjaka, ne samo u Mostaru, već i u Federaciji BiH. U takvom kontekstu samorazumljivi zadatak političkog vodstva Hrvata u BiH je bio: na strateškoj razini dugoročno osigurati opstanak "Aluminija", a na taktičkoj razini modernizirati proizvodnju i upravljanje da bi se održala konkurentnost na svjetskom tržištu. Ili alternativno, stvoriti neki drugi gospodarski subjekt sličnog potencijala. No upravljači su koristili "Aluminij" samo kao bankomat i sredstvo trgovine utjecajem. Cilj velikobošnjačke politike je bio: ovladati "Aluminijem" ili ga uništiti. Uz pomoć hrvatskog političkog vodstva, cilj su i ostvarili.

Kratkoročno, možda će policija još koji dan morati čuvati velikog vođu Hrvata u BiH Dragana Čovića od nezadovoljstva radnika bivšeg "Aluminija". Srednjoročno, oni radišniji i sposobniji okrenut će se europskom tržištu, takozvani menadžeri će se povući u svoje vile i stanove u Hrvatskoj s popunjenim bankovnim računima, a cijela Hercegovina će se naći u gospodarskom šoku.
Dugoročno, Erdogan ili njegov nasljednik postat će istinski gospodari Mostara, sukladno deklariranoj neoosmanskoj koncepciji.

Strateški važna Luka Ploče će još dublje pasti u Putinov, odnosno PPD-ov zagrljaj. Ali zato u Hrvatskoj imamo vodstvo koje (re)citira Tuđmana, kad god ne znaju što reći, a kamoli učiniti. A Hrvati u BiH imaju velikog vođu koji ne samo da piše, već i živi ćirilicu. A i sa sultanom se može nagoditi.

Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija

Glas naroda

Bravo

Neće ti priko granice ne brinite.Oni ce na proračun neradnička nagrada.

Može još bolja usporedba ubiti kravu koja hrani cijelu obitelj sa djecom sa mlijekom i sirom radi kile mesa

Hrvate u hercegovini je đ avo odnio onog momenta kad su im iz zagreba ovakvi kao višnja počeli govoriti što i kako da rade,sve u korist svoje štete. Lažnim tezama o nekakvom pokušaju supremacije bošnjaka zamagljuju se stvarni razlozi agresije službenog zagreba na području hercegovine. Uostalom haški sud je o tome sve rekao a mi Bošnjaci na svojim leđima i životima osjetili. Pljačku u aluminiju provodili su isključivo zvanična i nezvanična hrvatska politika kroz sve vrste kriminalnih poslova,sponzorstava,umjetničkih galerija i čega sve ne. Uvlačiti sada u ovu pljačkašku priču bošnjake je nepotrebno i neistina. SAMI KRALI,SAMI PALI!

vi Bošnjaci ne možete Hrvate ni nacrtane ,osjeti se to a i vidi svaki dan na društvenim mrežama, međutim Hrvati vas ne doživljavaju , a kad je vama u interesu onda je Zagreb i Hrvatska ok

Nikako nisi u pravu,mi samo ne svršavamo na zagreb i hrvatsku a i vama bi bilo bolje da se okrenete oko sebe i pogledate kako naći način da se ovdje bolje živi a ne sve uništiti i popljackati i onda" volim hrvatsku".

dijeli ti lekcije tamo svojima, nisu svi hrvati pljackasi, etiketiranje to je vas problem kao i kod yu komunjara svi krivi samo vi ne, ma bas, tesko da ce se ikad dobro zivit ovdje, svak sebi neka trazi srecu bilo ovdje ili bilo gdje

Jeli se drug Dragan opet potpisuje ćirilicon

Opet se krivica prebacuje na druge. Kao da je Covic supermen sve sam uradio ili sa malom grupicom ljudi. Kad se uzmu prekobrojni zaposleni u Aluminiju, u Elektroprivredi, u ministarstvima i inspekcijama te njihovim obiteljima, dođe se do tisuca i tisuca onih koji su mu drzali svijecu. A gdje jos nađe Putina i Erdogana u to ubuckat, evo sve zeljni ovoga kamena, nocima obojica ne spavaju.

HDZ je radio samo pljačku i prevaru hrvackognaroda i likvidaciju svojih političkih protivnika obično boraca za cjelovitu bosnu za koju su hrvarti glasali za
na referendumu-banovina je politički i de jure nnelegalna jer je glasano za cilu bosnu ne za podjelu-to je hag i prvno potvrdio-laž ima kratke noge a HDZ mrtvu političku BUDUĆNOST

Nikad nije kasno

ne da azekani kradu nego i fratri kradu i prave tvornice po bosanskim bespućima
odkud fratrim parre oni trebaju bit SIROMASI-franjevci

Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari