Zadužili smo se više od 2 milijarde KM za ceste koje su i dalje katastrofalne

ljubuski.info

Ceste u BiH u katastrofalnom su stanju, a zbog radova i saniranja stvaraju se kilometarske kolone. Struka tvrdi kako se sve navedeno događa zbog neznanja i nehtijenja države da se ozbiljno pozabavi planiranjem razvitka BiH.

Slike prometne infrastrukture u BiH - kilometarske kolone na ulazu u tunel Vranduk II na magistralnom putu M-17 Zenica - Nemila. Odron na putnoj komunikaciji Sarajevo - Foča nije saniran, pored odrona napravljena je zaobilaznica. Tunel Crnaja na magistralnoj cesti Sarajevo-Mostar prokišnjava. S druge strane milijarde maraka za prometnu infrastrukturu na čekanju u posljednjih godinu i po dana.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić pored ogromnih zaduženja i neizgradnje u prometnoj infrastrukturi, pohvalio se i grant sredstvima vrativši se iz Poznanja, međutim i ona su na čekanju.
Riječ je oko skoro 200 milijuna KM dodijeljenih grant sredstava za BiH, koja će biti operativna u trenutku kada se ustvari krene procedura za izgradnju dionica na koridoru Vc, izjavio je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Posljednjih godinu i po dana BiH kroz zaduženja i grant sredstava ima između ostalog na raspolaganju više od 2 milijarde i 800 milijuna maraka za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju ostalih puteva. Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH odgovaraju da je u tijeku 2018. i prvih šest mjeseci ove godine po osnovu posebne putarine za izgradnju i rekonstrukciju puteva i autoputeva ukupno prikupljeno više od 570 milijuna maraka.
Ova sredstva se prikupljaju na poseban proračun Jedinstvenog računa UIO i Uprava ih raspoređuje svakog radnog dana prema privremenoj Odluci Upravnog odbora UIO o raspodjeli ovih sredstava. Na račun rezervi se raspoređuje 10 posto prikupljenih sredstava, odakle će se vršiti poravnanje nakon što Upravni odbor UIO usvoji konačan akt o raspodjeli, dok se ostatak sredstava raspoređuje na račune koje su Upravi dostavila entitetska ministarstva financija i Brčko distrikt na način da Federacija BiH dobiva 59 posto, Republika Srpska 39 posto i Brčko distrikt 2 posto, navodi se iz UIO-a.

Stručnjaci smatraju kako je neznanje i nehtijenje glavni razlog zbog kojeg BiH nema dovoljno izgrađenih kilometara autoputa. Dodaju da svi prizori bh. cestovne infrastrukture pokazuju da nema sinkronizirane planske aktivnosti s najviših razina vlasti.
Ja imam utisak, volio bih da me neko ispravi. Nikada od Daytona na ovamo, nije se našlo da se napravi jedan sastanak o cjelovitom načinu planiranja razvoja ove države. Gdje između ostalog krucijalno mjesto ima prometna infrastruktura. Bilo da su putevi, željeznice ili vodeni promet, kazao je Munir Jahić, bivši ministar za prostorno planiranje u Vladi RBiH.

Dok struka tvrdi da nemamo plan za izgradnju prometne infrastrukture, milijarde kredita, grant sredstava i posebnih poreza, posljednjih pet godina u Federaciji nije izgrađen nijedan kilometar autoputa. Trenutno je usporen promet prema sjeveru zbog radova na tunelu Vranduk, a najave su da bi mogli biti radovi na tunelu Crnaja što bi moglo stvoriti još kilometarskih kolona na cestama BiH.

N1

Glas naroda

Di su pare od akciza !
Tričavi 8-9miljardi maraka
Ssmo kažem!

malo je to,samo ova županija je požderala toliko na par kvadrata nekakve crne tvari koja izgledom i mirisom asocira na asfalt

Ovdje više nitko nije normalan!

Jedno od mjesta za Političke uhljebe i njihovu glasačku mašineriju
Mladi odlaze i cjele Obitelji e štaće biti za par godina i tko će plaćati za ovu Političku bagru
dok se zapadni Političari bore za boljitak svog Narodano
ovi lokalni kvazi političari bore se za svoje g-uzice............................

mladi odlaze i cjele Familije iz BiH

Zadužili smo se više od 2 milijarde KM za ceste koje su i dalje katastrofalne
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentari ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari