Mlada atletičarka ljubuških korijena uzela zlatnu medalju

ljubuski.info

Hrvatska atletičarka Marija Tolj uvjerljivo je osvojila zlatnu medalju na europskom U-23 prvenstvu u švedskom Gavleu u bacanju diska s rezultatom 62.76 što je njezin osobni rekord, ali i najbolji U-23 rezultat u Europi ove sezone.

Mlada 19-godišnja djevojka iz Orebića, ljubuških korijena, članica Dinamo Zrinjevca je pobjednički hitac ostvarila u trećoj seriji, popravivši svoj osobni rekord za skoro dva metra (60.92). Tolj, koju trenira Roland Varga, je u finalu imala još dva rezultata preko 60 metara (61.86, 61.17) koji su joj također bili dovoljni za zlato.
Medalja i osobni rekord bili su moj cilj. Bila je to teška konkurencija, a moja prva dva bacanja nisu bila dobra, ali treći pokušaj je bio izvrstan. Moj plan sada je dobro baciti u Dohi na svjetskom prvenstvu, kazala je mlada hrvatska atletičarka.

Druga je bila Moldavka Aleksandra Emilianov s rezultatom 57.30, a upravo je Moldavka do sada bila prva na europskoj U23 ljestvici bacačica diska s rezultatom 61.62. Broncu je osvojila Njemica Annina Brandenburg s rezultatom 56.52.

Tolj je bila najbolja i u kvalifikacijama. Bio joj je dovoljan tek jedan pokušaj kako bi se uvjerljivo plasirala u finale. Ona je već u prvom pokušaju prebacila kvalifikacijsku normu od 53,00 m za više od 7 metara s hicem od 60,25 m osvojivši pri tom ukupno prvo mjesto.
Bile su ovo vrlo lagane kvalifikacije za mene, ali sam vrlo sretna zbog rezultata. U finalu ću dati najbolje od sebe, a cilj mi je ostvariti osobni rekord. To bi mi vjerojatno donijelo i medalju, rekla je Tolj nakon kvalifikacija.

Ovo je ukupno deveta hrvatska medalja na Europskim prvenstvima u ovom uzrastu i četvrto. zlato. Prije nje zlato su osvajali Blanka Vlašić u skoku u vis, Filip Mihaljević u bacanju kugle i Sara Kolak u bacanju koplja.

Talent za bacačke discipline Marija je pokazala već na školskom natjecanju s 14 godina, u Splitu. Ondje je pobijedila u bacanju kugle.
Marija je imala veliku želju ozbiljno se baviti atletikom. Stoga smo sjeli u auto i zaputili se u Zagreb kod trenera Ivana Ivančića. On je odmah vidio da Marija ”ima nešto”. Poklonio joj je kuglu i uputio da sama trenira, a onda ju je pozvao na juniorsko državno prvenstvo. Ona je kao kadetkinja zauzela šesto mjesto, da bi potom u svom uzrastu postala prvakinjom Hrvatske. Tada smo se dogovorili kako će se Marija po završetku osnovne škole preseliti u Zagreb i trenirati u Dinamu. Međutim neposredno prije Marijinog preseljenja, Ivančić je umro, prisjeća se kćerkinih atletskih početaka otac Veselko.

Sa suprugom Tatjanom Veselko Tolj, koji za sebe ističe da je ponosni Hercegovac ima i dva starija sina Vinka i Matea.
Nažalost, u Orebiću nisam imala uvjete za napredovanje. U osnovnoj školi smo bacali medicinke i kugle, ali u Orebiću nema atletskog kluba, nema staze niti trenera. Tek kada sam preselila u Zagreb dobila sam krug za bacanje i u Orebiću pojašnjava Marija razloge napuštanja Orebića.

Prema zadnjem popisu stanovništva u RH na Orebiću je evidentirano čak 180 osoba s prezimenom Tolj, te taj podatak ujedno otkriva kuda mu se najviše selili Tolji iz naseljenih mjesta Dole i Greda, koje pripada Gradu Ljubuški i župi Šipovača-Vojnići.. Na Orebiću ih je sada skoro dva puta više nego u Gredi.

Ovo je ujedno drugo ovosezonsko zlato za nju na velikim natjecanjima, podsjetimo kako je početkom godine na Europskom zimskom bacačkom kupu slavila također u mlađeseniorskoj konkurenciji.

HINA

Glas naroda

Cestitke mladoj djevojki i ponosnim roditeljima, svaka cast

Iskrene cestitke

Uskoro će čitava hrvatska biti ljubuških korijena...

Pa nego.
Zar to treba posebno naglašavat.

Sanjas?

Ovo i jesu žene

Dasta pajdo, može kravi rep iscupat u prvom pokušaju!

Ove kršne brđanke donedavno su bacale kamena s ramena pa ništa čudno da zavijari disk tako daleko

Šta ona ima s vama samo iskorištavanje ljude da bi nešto pisali djevojka je iz hrvatske nastupa za hrvatsku a odakle je pa znamenitim amerikanci nisu iz Amerike i šta

Tko ne zna svoje korijene čitav život ih traži.

Dasta rode, većina ih ne zna koliko korijen iz 2 a kamoli svoje korjene....

Koliko ja vidim ova cura nije ni pravljena u Ljubuškoj općini.Šteta za nju,da je ostala u nekom od ovih Ljubuških sela,davno bi bila u Njemačkoj a tamo su kud i kamo bolji uvjeti za treniranje.Neki ljudi nikako shvatiti da nije bitno odakle si,već je bitno koje timogućnosti to mjesto pruža.U najboljem (najgorem)slučaju da je ostala ovde bila bi u zlatnoj mladeži zekana i virila iz dupeta Barbarića i Čovića. Sretno i mnogo zdravlja i uspjeha Marija.

Mlada atletičarka ljubuških korijena uzela zlatnu medalju
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari