Ljubić: Netko želi napraviti jaz između Hrvata i njihovog vodstva

ljubuski.info

HDZ-ov saborski zastupnik i predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora u BiH Božo Ljubić u četvrtak je izrazio nadu da gašenje Aluminija u Mostaru ne znači kraj toga najvećeg izvoznika BiH.

Svatko može biti samo razočaran gašenjem Aluminija i trenutno je teško reći bilo što pametno oko toga jer Aluminij je bio jako važan za BiH, najveći izvoznik BiH, na neki način je bio planiran kao centar klastera aluminijske industrije za BiH, posebice za Hercegovinu, rekao je.

Upozorio je da je 900 radnika i više tisuća članova njihovih obitelji je sada egzistencijalno ugroženo, zdravstveni fond u koji je Aluminij uplaćivao nekih 6 milijuna maraka mjesečno, mirovinski duplo toliko, visoko školstvo, obrazovanje, sve su to posljedice koje će osjetiti građani posebice Hercegovine nakon gašenja Aluminija, kazao je Ljubić koji i dalje želi vjerovati da to nije kraj i da se u stečaju može osposobiti i nastaviti dio proizvodnje.

Na pitanje tko je kriv za propast Aluminija, Ljubić kaže da je tvrtka pokrenuta investicijom hrvatske Vlade, koja ima i 12 posto vlasništva, a u međuvremenu se izmijenilo osam garnitura uprava u Aluminiju koje je imenovala federalna Vlada.
S druge strane, federalna Vlada je vlasnik 44 posto, prema tome, najveći pojedinačni dioničar, i sigurno je najodgovornija da se prati poslovanje i da se uključi u proces spašavanja kada je to bilo vrijeme, rekao je.

Istaknuo je kako je već rekao da je problem Aluminija refleksija bosansko-hercegovačkog apsurda, nesređenih političkih, administrativno pravnih i ustavnih odnosa u BiH jer je paradoks da je federalna Vlada koja je vlasnik i Elektroprivrede BiH i Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne i vlasnik skoro 50-postotni Aluminija u Mostaru isporučivala struju daleko jeftinije jednoj privatnoj kompaniji u Zenici, 49 eura za megavatsatu, dok je Aluminij u pojedinim fazama nabavljao struju prosječno za 78 eura po megavatsatu, što je paradoksalno, kazao je Ljubić.

Istaknuo je da se federalna Vlada nije angažirala na vrijeme kada je bilo moguće napraviti aranžmane i naći strateškog partnera.

Ljubić smatra da hrvatska država tu ima najmanju odgovornost kao 12-postotni vlasnik te da je odgovornost na federalnoj Vladi koja je trebala razgovarati s hrvatskom državom kao gotovo 50-postotni vlasnik. Ne zna jesu li istinite tvrdnje Federacije da su sedam puta pisali Vladi RH, ali da nisu dobili odgovor.
Pojedine snage u BiH koristeći problem Aluminija dodatno žele napraviti jaz između hrvatskog naroda u BiH i hrvatskog političkog vodstva. U BiH je zastoj i blokada na svim razinama tako da devet mjeseci nemamo Vijeće ministara, nemamo Vlade Federacije, ni većine kantonalnih Vlada, urušava se međunarodni ugled zemlje, a Predsjedništvo ne funkcionira. Problemi Aluminija su nastajali i generirani godinama, rekao bih i desetljećima unazad, a danas se napravila nepogodna konstelacija na svjetskom tržištu, Aluminij je ušao u škare cijena, i tržišno je Aluminij i uz najsposobnije rukovodstvo, a nisu bili na razini, teško mogao funkcionirati rentabilno bez subvencije države i globalnog strateškog partnera, zaključio je Ljubić.

HINA

Glas naroda

Ovog drpoortprda odmah za direktora aluminija
tamo neka mlati praznu slamu

O [ * neprimjereno * ]vče, o [ * neprimjereno * ]vče!!!!2611

Gospodine Ljubicu vi i takvi nikad niste bili uz narod Sjeti se torbi sa mora od Sanadera A zasto je struja bila skuplbja Aluminuju? Zbog vas i drugih lesinara koji misle na narod kao na lanjski snig Samo sebi a narod hebe Ovo je sustina Aluminija i pitanja o Hrvatima Prodane duse sluge tudjih slugu i Hrvatski jal zavist Dakle sutra je kasno.......

… ne zeli jaz nitko medju hrvatima - nego zeli pravdu - da odes gosp. Ljubicu zajedno s Covicem - [ * neprimjereno * ]-I ...

Ja jedva cekam da se i laznim pukovnicim nemogne isplati mirovina i tek ce onda maske past ja malo zatalasa neki dan kako nije posteno da svak ima nesto ko je bio na terenu a ovi lazni skocili na mene ko crne vrane da sam jugosloven samo to znaju rec i konaime da se zastave vezu sa muslimanim a nesmeta im primat iz sarajeva mirovine...pozdrav zaboravljenim braniteljima ma gdje bili

kojeg vodstva bolan,vodstvo ste nam pobili pa se sad pretvarate da st predstavnici naroda

ljubiću dođite među svoj narod bez blindirane limuzine i vojske kornjača uhljeba da vidite kako vas voli vaš narod ko čovića neki dan-[ * neprimjereno * ]ci lopine-zenica

šuti "KL-EMPO" i čekaj jesen pa skiči.

Na laži se ne grade temelji. Na laži ste osnovali hb,svi znamo što je bio cilj,prisajedinjenje sa hrvatskom, lažno ste ratovali,lažno se predstavljatli, sve što radite je laž,laž i samo laž. E pa ne ide dalje,treba pogledati istini u oči. Sam pao sam se ubio!

Ustani Tito i vidi sta ti dica rade, raz... ase ono sto su tvoji pioniri gradili, gradila cila hercegovina, sad unovcilo par jadnika, njihova ce djeca jednog dana to na ekskluzivno skupe lijekove trositi, one koji nisu dostupni obicnim smrtnicima u 'nasim' ljekarnama

Treba osnovat stranku na temeljima okupljanja prvih ljudi devedesete koje je gonjala milicija pa oni pročistiti svoje redove od onih koji su izdali načela pa sa onim koji su ostali izabrati vodstvo i izići na megdan za izbore ovima što ae ubiše od hrvatstva s programom a ovog slušati koji imaju udbaško komunističku prošlost u svim strankama ignirirati je dedinje spas s ovima na scenibništa od tog

Bravo, jedino tako za novu Hrvatsku, za bolju budućnost!!!

E moj Ljubuiću hebe se Čoviću za narod.Odakle dug Aluminiju od pola milijarde km.Nije ga napravio narod nego hdz.Čović više nema povjerenje Hrvatskog naroda.

HDZ je napravio

Ti si najveća zabluda Hrvata bih...

Jutros przim jaja na tavi i primjecujem bolja struja

dobro je rekao čovjek ali on ne zna da su oni to napravili ima jedna stara poslovica koja kaže lud da zna da je lud ne bi bio lud isto tako oni da vide koliko su nesposobni možda bi bilo neke koristi od njih

Gdje vam je moral gospodo daj te ostavke,da narod vidi da ste ljudi,toliko ste se ukopali da ste pamet potpuno izgubili,.Hitno svi na rukovodećim pozicijama da se narod malo zaveselu.Pustite više ,niko vas ne doživljava ,pogledajte i poslušajte šta rade normalne države.Ovo je postala bara sa puuuunnnooo krokodila.

Ljubić: Netko želi napraviti jaz između Hrvata i njihovog vodstva
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari