Dajmo svoj doprinos platnenim vrećicama i staklenim bocama

ljubuski.info

Plastika je postala nezamjenjiv materijal današnjice i gotovo da ne postoji područje života gdje se ne rabi.

Osim sve veće upotrebe u kućanstvima, proizvodnja ovog materijala važna je i na područjima transporta, pakiranja (ambalaža), medicine, kao i elektronike. Zbog specifičnosti materijala, poput prilagodljivosti, trajnosti i male težine, u posljednjih 65 godina porasla je proizvodnja plastike te je ona značajno nadmašila proizvodnju svih ostalih materijala.

Ipak, sve masovnija upotreba rezultirala je i povećanjem plastičnog otpada. U Europi se godišnje proizvede 25 mil. tona plastičnog otpada, od čega se manje od 30% prikupi radi recikliranja.

Velike količine otpada dokazano utječu na kvalitetu života ljudi te opstanak biljnog i životinjskog svijeta. Plastika se čak uvlači građanima u pluća i hranu koju jedu, a još nije sasvim poznat učinak mikroplastike u zraku, vodi i hrani na zdravlje. Uz sve negativne posljedice koje plastični otpad ima na zdravlje te uz činjenicu da je za razgradnju plastične ambalaže u prirodi potrebno od 100 do 1000 godina, krajnje je vrijeme da smanjimo proizvodnju otpada.

Recikliranjem otpada smanjujemo onečišćenje okoliša te osiguravamo sadašnjim, ali i budućim generacijama zdravije okruženje za život. Svaka osoba u svojem kućanstvu već danas može pridonijeti rješavanju problema.

Primjerice, ako svakodnevno koristite platnene vrećice umjesto plastičnih, dugoročno ćete proizvesti manje otpada, ali i uštedjeti na kućnom proračunu. Isto vrijedi i za korištenje staklenih, umjesto jednokratnih plastičnih boca. Stoga je iznimno potreban angažman svakog građanina pojedinačno.

Glas naroda

E Nevenko što izmisli plastiku?

neka barem ova nova buržoazija i novi tajkuni i ugledni građani što su sašli sa brda u zadnjih 15 godina nauči svoju djecu da smeće treba baciti u kantu za to predviđenu a ne se ponašati kao svinje , ispričavam se svinjama da se ne uvrijede

šta će oni naučit,ne znaju ni sline obrisat

plastiku je 50 tih godina izmislio JAPANAC i TALIJAN istovremeni+o a nije propalitet barbarin

barbarič će rješit plastiku kartajuć sa tokarin
mesarim
dezerterim
ševinovcim
uverigzzanim HDZ partuije

Dajmo svoj doprinos platnenim vrećicama i staklenim bocama
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari